Öykünme ne demek TDK?

Öykünme ne demek turkce?

Kelime olarak; birine veya bir şeye benzemeye çalışmak, taklit etmek anlamına gelen öykünme, aşağıdaki anlamlara gelebilir: Öykünücü, bir bilgisayar ortamını donanımsal veya yazılımsal olarak taklit eden yazılım. Taklit, bir öğeye benzemeye çalışma, başka kimselerin davranışlarını taklit etme.

Edebiyatta Oykunmecilik ne demek?

“Birinin yaptığı gibi yapmak, birine veya bir şeye benzemeye çalışmak, taklit etmek” şeklinde tanımlıyor öykünmeyi TDK.

Öykünmecilik nedir TDK?

Örnek alınan şeyi yeniden yapma. Başka birinin davranışlarını benimseme amacı ile olduğu gibi yineleme, (Çocuklar çoğu şeyi büyüklere öykünerek öğrenirler.)

Lehinde ne demek?

Lehinde kelimesinin anlamı bir kişi ya da bir durum karşısında taraf olma anlamlarında kullanılır. Lehinde, o kişinin ya da durumun tarafında olmak anlamındadır.

Öykünme nedir örnek?

Bir kişiye benzeme çabasında olmak eylemi öykünme olarak isimlendirilmektedir. Özellikle edebi metinlerde bir yazar başka bir yazarın yolundan ilerliyorsa o yazarın öykündüğünü söylemek mümkündür. Öykünme kelimesinin eş anlamlısı taklit etmek şeklindedir. O kıza öykündüğü her halinden belliydi.

Yadsıma ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.

Öykünme çabası ne demek?

Bir kişiye benzeme çabasında olmak eylemi öykünme olarak isimlendirilmektedir. Özellikle edebi metinlerde bir yazar başka bir yazarın yolundan ilerliyorsa o yazarın öykündüğünü söylemek mümkündür. Öykünme kelimesinin eş anlamlısı taklit etmek şeklindedir.

Göreceli ne demek TDK?

TDK‘ya göre göreceli kelimesi, kesin bir geçerliliği bulunmayan şey ya da durum demektir.

Lehine ve aleyhine ne demek?

Bu kelime ise bir olayın kişinin zararına sonuçlanması anlamına gelir ve lehine ifadesinin aksine olumsuzluk anlamı vardır. Bir kişi karşısındakine “Bu iş senin aleyhine sonuçlanabilir” dediğinde, olayın olumsuz sonuçlarına karşı uyarıda bulunduğu anlamına gelir.

Lehine nedir TDK?

Kişinin yanında olmak, yanında bulunmak, taraf olmak anlamına gelen lehine kelimesi TDK sözlüğünde de bu şekilde yer almaktadır.

Güdümünde olmak ne demek?

Belli bir amaca göre yönetilen, yönlendirilen, yürütülen.

Yadsıma cümlesi nedir?

Gerçekleşen bir olayın veya durumun aksini iddia ederek ve olayı ya da durumu kabullenmeyerek gerçeği saklama amacı güden cümlelere yadsıma bildiren cümleler denir. … İnkar etme ya da yadsıma, olan bir olayın aksini iddia ederek hareket etmektedir.

Yadsıma ne demek örnek?

Eğer sorularda böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa, içerisinde yalan söylemenin söz konusu olabileceği cümle inkâr (yadsıma) cümlesi olarak kabul edilmelidir. Örnek: – Tüm öğretmenlere kadro vereceğimizi söylemedik. – Sitenin girişindeki camı ben kırmadım! – Psikolojinin bozulmasına ben mi neden olmuşum?

Hali hazırda ne demek?

HALİHAZIRDA NE DEMEK? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükte halihazırda kelimesinin anlamı; “Bugünlerde, son zamanlarda, şimdi, şu anda” olarak tanımlanıyor.

Görecelik anlamı nedir?

Görecelik nedir TDK? sf. fel. Varlığı başka bir şeyin varlığına bağlı bulunan, mutlak olmayan, göreli, bağıntılı, izafi, nispi, rölatif: “Bütün bu tarihler göreceli işaretlerdir.” -N. Cumalı.