Nükteli söz ne demek?

Nükte ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu’na bakıldığında ise nükte kelimesinin karşılığı olarak ‘ince anlamlı, düşündürücü ve şakalı olan söz’ anlamına geldiği görülüyor.

Türkçe’de nükteli ne demek?

Nükteli nedir TDK? Genellikle şaka bir söz için kullanılan bu kelime, ince ve kibar şekilde yapılan espri anlamındadır.

Nükte ne demek örnek?

3. İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı söz, espri: “Hoş konuşur, nükteleri kahvelere intikal etmiştir, kıyafeti ve tavrı zariftir.” -H. E. Adıvar. 4. esk. Yazıda, resimde, sözde ve davranışta ince, derin anlam, espri: Bu fıkradaki nükteyi anlayamadım.

Nükte sanatı nedir?

Nükte Nedir (Detay) Nükte veya epigram, her türlü konuda yazılmış kısa manzumelere verilen addır. [1] Ancak epigramlar daha çok kısa ve özlü eleştiriler için kullanılmıştır. Epigramlar, kısa, keskin zekâ ürünü ve düşündürücü ifadelerdir. Epigram kelimesi Yunanca ἐπίγραμμα epigramma yani “yazıt” kökünden gelmektedir.

Nüktedan kime denir?

Nüktedan kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir ve “nükteli, nükte yapabilen, güldürücü, esprili, nükte bilen, ince ve zarif, güzel nükteler yapan kişi” anlamlarına gelmektedir.

Olağan bir durum ne demek?

(Felsefede) 1- Düşünen bilincin konusu olabilen, gerçekte var olmayıp da yalnızca düşünülmüş olan herşey.

Arapçada nükte ne demek?

Nükte kelimesi Türkçe’de “şaka, espri” anlamına gelir. Arapça nkt kökünden gelen nuktat نكتة z “şaka, espri” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça nakata نكت z “dürttü, sivri bir şeyle dokundu” fiilinin ismi merresidir.

Nüktedanlık ne demek TDK?

NÜKTEDANLIK. i. Nüktedan olma durumu, nüktecilik: Zekâsı, inceliği, zerâfeti, nüktedanlığı ve bilhassa mûsikî kültürü ile bir anda alâkayı üstünde toplayan müstesnâ bir kimseydi (Sâmiha Ayverdi).

Nükte kalmak ne demek?

Arapçadan dilimize geçen nükte kelimesi ince şekilde düşünülmüş ve derin anlamlı espri anlamında kullanılmaktadır. Genellikle şaka bir söz için kullanılan bu kelime, ince ve kibar şekilde yapılan espri anlamındadır.

Bayağılık ne demek anlamı?

bayağılık, -ğı Bayağı olma durumu veya bayağıca davranış, sıradanlık, aleladelik: “Nerede kibarlık ararsak orada bayağılığa rastlarız.” -A. Ş.

Nükte eleştiri demek mi?

Nükte veya epigram, her türlü konuda yazılmış kısa manzumelere verilen addır. Ancak epigramlar daha çok kısa ve özlü eleştiriler için kullanılmıştır. Epigramlar, kısa, keskin zekâ ürünü ve düşündürücü ifadelerdir.

Nükte ne demek Osmanlıca?

(Tekili: Nükte) Nükteler. İnce mânâlar. İnce mânâlı, şakalı ve zarif sözler.

Nüktedan ne demek cümle içinde?

Esprili anlamına gelir. Cümle içerisinde kullanacak olursa. “O öylesine biriydiki bir yandan üzebilirken bir yandan nüktedan davranışları sevinç göz yaşlarına neden olabiliyordu” gibi…

Olağan davranmak ne demek?

Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıklıkla kullandığımız olağan kelimesi, gerçekleşmesinde hiçbir şaşırtıcı yön bulunmayan, bilindik ve alışıldık anlamına gelir.

Olağandışı ayrı mı?

8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.