Maliyet nedir kısaca anlamı?

Maliyet ne demek örnek?

Maliyet, mal veya hizmetlerin elde edilmesi için katlanılan fedakarlıkların parasal tutarı olarak tanımlanabilir. Örneğin, malların üretimi için katlanılan fedakarlıkların toplamı üretim maliyetini oluşturur.

Maliyet ne demek TDK?

Maliyet (ticaret) bir malın üretim giderlerinin toplamı, o mal ortaya çıkarılıncaya kadar harcanan para miktarı. Maliyet fiyatı: Bir malın çeşitli üretim ve dağıtım dönemlerinde, o döneme kadar o mal için yapılmış harcamaların tümü.

Maiyetli ne demek?

Maiyet kelimesi için Türk Dil Kurumu, ‘Üst görevlinin yanında yer alan kimseler, Aynı zamanda alt kademedekiler,’ şeklinde karşılık sunuyor. Yani herhangi bir iş alanında yüksek rütbeye sahip görevli bir kişinin himayesine çalışan bireyler olarak öne çıkarılabilir.

Maliyet çeşitleri nelerdir?

Maliyet Muhasebesinde Maliyet Türleri Nelerdir?

  • Doğrudan Maliyetler.
  • Dolaylı maliyetler.
  • Sabit maliyetler.
  • Değişken fiyatlar.
  • İşletme maliyetleri.
  • Fırsat maliyetleri.
  • Batık Maliyetler.
  • Kontrol Edilebilir Maliyetler.

Bir malın maliyet fiyatı nedir?

Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyatamaliyet (maloluş) fiyatı” denir.

Maliyet giderleri nelerdir?

Maliyet gideri üretim işletmelerinde üretilmesi amaçlanan mamulün elde edilmesi için kullanılan veya tüketilen mal ve hizmetlerin parasal olarak ifadesidir. … Maliyet giderleri, üretilen malların satışı esnasında işletmeye tekrar gelir olarak geri dönmektedir.

Nahif insan ne demek?

Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.

Maliyetli olmak ne demek?

Üretimde bir mal elde edilinceye değin harcanan değerlerin toplamı. Bir malın üretilebilmesi için gerekli olan girdilere yapılan ödemelerin toplamı. Kıymet. Malolma değeri.

Mahiyetinde olmak ne demek?

Bir şeyin içyüzü, aslı, esası. Bir şeyin neden ibaret olduğu, künhü, esası, hakikatı.

Maiyetine girmek ne demek?

Birlikte bulunma, berâberlik, arkadaşlık, refâkat.

Çeşitlerine göre maliyetler kaça ayrılır?

Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.

Bir malın satış fiyatı nasıl hesaplanır?

Satış fiyatı nasıl hesaplanır? Alış fiyatının (veya maliyet tutarının) kazanç oranı kadar artırılmasıyla satış fiyatı belirlenmektedir. Örnek olarak alış fiyatı 200 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde edilmek isteniyorsa satış fiyatı 200 x (100 + 20) / 100 = 200 x 1,2 = 240 TL olarak hesaplanacaktır.

Fiyat maliyet ne demek?

Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyatamaliyet (maloluş) fiyatı” denir.

Bir işletmenin giderleri nelerdir?

İşletmenin açılışı esnasında yapılan harcamalar mobilya, ofis kiralama, logo web tasarımı, tescil işlemleri, matbaa giderleri, klima, şirket kurma maliyeti ve depozito olarak karşımıza çıkıyor.

Maliyet hesapları nedir?

Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.