Cemevi yerine ne kullanılır?

Neden Cemevi deniliyor?

Cemevlerinin tanınması tartışması yılllardır sürmektedir. Cami ve cem sözcükleri aynı kökten gelir. Cem Arapçada “toplantı” demek, camii de “toplanılan yer” demektir. Cemleri özgün hâliyle yaşayan yol-erkan sürdüren ocaklardır.

Kimler ceme giremez?

Cem ibadetine katil, hırsız, yolsuz, düşkün kimseler giremez.

Islamda Cemevi var mı?

İbadetlerini orada yapıyorlar, cenazelerini oradan kaldırıyorlar, çocuklarına Aleviliği orada öğretiyorlar, semah eğitimi orada gerçekleştiriyorlar. Sünni Müslüman ulemaya ve bazı dindarlara göre, Müslüman ibadetini camide yapar, cemevi İslam inancı içinde yoktur.

Alevi cem nasıl yapılır?

Cem töreninde on iki imam zikredilir ve Hz. Muhammed’in miraç olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve halka namazı kılınır. Ayn-i Cem‘in önemli bölümlerinden biri de zakirin bağlama(saz) çalıp ilahiler okuduğu, deyiş ve nefeslerle yürüttüğü semahtır.

Cemevi diger adi nedir?

Cem evi bugünkü anlamıyla bu hizmetlerine yerine getirildiği mekanın adıdır. Fakat bu adlandırma şehirleşme ile birlikte ortaya çıkan yeni bir adlandırmadır. Geçmişte cemlerin yapıldığı mekanlar diğer tarikatlarda olduğu gibi dergah veya tekke diye anılmıştır.

Alevi kelimesi ne anlama gelir?

Kısaca söylemek gerekirse, Hz. Muhammed’in ölümünden sonra, Ali’nin halife olmasını isteyen, onu imam olarak kabul eden, daha sonra ise Şii-Batıni inançlara bağlananların tümüne Alevi denir.

Bektasilikte Cemevi ne demek?

Cem evleri ise Alevilik ve Bektaşilik’te erkânın yerine getirildiği mekanlardır. Bir dinin mabediyle o dine dair mistik, ilmi, kültürel ve benzeri faaliyetlerin gerçekleştirildiği mekanları birbirinden ayırmak gerekir.

Ikrar verme nedir?

İkrar cemi Alevi Bektaşiler için talipliğin vazgeçilmez bir ritüelidir. Bu ritüel, içinde inisiyasyon da içeren bir yapıya sahiptir. Talip olacak “can”ın da yola ve mürşidine teslim olması beklenir. İkrar töreni tarihsel kökleri bakımından eski Türk inançları ve Anadolu inançları ile ilişkilidir.

Cemevi gunah midir?

Cemevi ibadet yeri değil ama arada zikir ediyorsan ibadet olur. Ama cami sırf ibadet yeridir. Alevilerin vergi verdikleri için cemevlerinde dedelerine maaş, cemevlerine de ücretsiz elektrik ve su isteme talebi ise uygundur. Bu ayrı bir şey ama fıkha göre mescit dediğin zaman helal-haram konusuna girer.

Alevi cenazesine gidilir mi?

Ülkemizde gerek Alevilik ve gerekse diğer inanç gruplarında olsun, kendi içinde dahi tek tip cenaze kaldırma töreni yapılmamaktadır.

Alevilerin ibadetleri nelerdir?

Alevîler, Muhammed’in son Peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib’nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Alevîler, ibâdetlerini Cemevi’nde yaparlar. Kadir Gecesi’yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Muharrem’den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.

Alevilikte cem çeşitleri nelerdir?

Musahiplik cemi: Aileler arasında dayanışmanın sağlanması için yapılan cemdir.

  • Lokma ve dardan indirme cemi: Ölümlerde cenaze taziyesi için toplanan ve ikramın olduğu cemdir.
  • Abdal Musa kurban cemi: Kurban kesilip hayrına dağıtılan cemdir.
  • Görgü cemi: Özel bir örf ve adet yaşantısını devam ettirme cemidir.

30 Eki 2019

Cemevine herkes girebilir mi?

herkes girebilir ve cem erkanına katılabilir. kimseye mezhebini dinini sormazlar.

Alevilerin başına ne denir?

Kısaca söylemek gerekirse, Hz. Muhammed’in ölümünden sonra, Ali’nin halife olmasını isteyen, onu imam olarak kabul eden, daha sonra ise Şii-Batıni inançlara bağlananların tümüne Alevi denir.

Aleviler neye inanmazlar?

Alevilerin büyük çoğunluğu İslam’ın özünü taşıdıklarını ve yansıttıklarına inanır. Ancak İslam’ın beş şartını ve onun şekli ibadetini ve ibadethanelerini (cami, mescit) kabul etmezler.”