Neden cem Evi deniliyor?

Neden Cem evi denir?

Cemevlerinin tanınması tartışması yılllardır sürmektedir. Cami ve cem sözcükleri aynı kökten gelir. Cem Arapçada “toplantı” demek, camii de “toplanılan yer” demektir. Cemleri özgün hâliyle yaşayan yol-erkan sürdüren ocaklardır.

Bektaşilikte Cem evinin adı nedir?

Cem evi bugünkü anlamıyla bu hizmetlerine yerine getirildiği mekanın adıdır. Fakat bu adlandırma şehirleşme ile birlikte ortaya çıkan yeni bir adlandırmadır. Geçmişte cemlerin yapıldığı mekanlar diğer tarikatlarda olduğu gibi dergah veya tekke diye anılmıştır.

Cem evleri nasıl ortaya çıkmıştır?

Cemevleri kentli Alevilerin sorunu ya da Alevilerin kentlileşmesi sonucu oluşmuş bir sorun. Aleviler önce hemşehri, sonra kültür dernekleri bünyesinde bu ihtiyacı karşıladılar. Giderek de derneklerden bağımsızlaşan cemevleri inşa etmeye başladılar.

Bektaşilikte Cem evi yerine ne kullanılır?

Çadır: Tahtacı aşiretlerinde sadece cemevi olarak kullanılan ve özel olarak yaylalara taşınan çadırlara rastlanmıştır.

Cemevine herkes girebilir mi?

herkes girebilir ve cem erkanına katılabilir. kimseye mezhebini dinini sormazlar.

Islamda Cemevi var mı?

İbadetlerini orada yapıyorlar, cenazelerini oradan kaldırıyorlar, çocuklarına Aleviliği orada öğretiyorlar, semah eğitimi orada gerçekleştiriyorlar. Sünni Müslüman ulemaya ve bazı dindarlara göre, Müslüman ibadetini camide yapar, cemevi İslam inancı içinde yoktur.

Bektaşilikte Meydan Evi nedir?

Meydan Evi, Dergah Avlusu’nda (II. Avlu) Aş Evi‘nin tam karşısında Mihman Evi ile Kiler Evi‘nin orta kısmında yer almaktadır. Tarikat sırlarının verildiği, Cem ayinlerinin yapıldığı, On İki Hizmeti ve On İki Erkan’ın yerine getirildiği Meydan Evi, sahip olduğu manevi kimliğinden ötürü ‘Serçeşmenin kalbi’ dir.

Musahip olan evlenir mi?

Mürşidin taliple, musahip çocukları da birbiri ile kardeş sayıldıklarından dolayı evlenemezler. Alevi olmayan biri ile evlenme yasaktır.

Cemevine gitmek günah mi?

Cemevi ibadet yeri değil ama arada zikir ediyorsan ibadet olur. Ama cami sırf ibadet yeridir. Alevilerin vergi verdikleri için cemevlerinde dedelerine maaş, cemevlerine de ücretsiz elektrik ve su isteme talebi ise uygundur. Bu ayrı bir şey ama fıkha göre mescit dediğin zaman helal-haram konusuna girer.

Kimler ceme giremez?

Cem ibadetine katil, hırsız, yolsuz, düşkün kimseler giremez.

Cemevi gunah midir?

Cemevi ibadet yeri değil ama arada zikir ediyorsan ibadet olur. Ama cami sırf ibadet yeridir. Alevilerin vergi verdikleri için cemevlerinde dedelerine maaş, cemevlerine de ücretsiz elektrik ve su isteme talebi ise uygundur. Bu ayrı bir şey ama fıkha göre mescit dediğin zaman helal-haram konusuna girer.

Alevi cenazesine gidilir mi?

Ülkemizde gerek Alevilik ve gerekse diğer inanç gruplarında olsun, kendi içinde dahi tek tip cenaze kaldırma töreni yapılmamaktadır.

Bektaşilikte Cem Cemevi ne demek?

2- CemCemevi Cemevi de toplanılan ve ibadet edilen yer anlamındadır. Cem‘e erkekler ve kadınlar bir arada katılabilir. Cemevindeki ibadetler Dede’nin huzurunda yapılır. Dede, canlardan rızalık aldıktan sonra yerine geçer.

Bektaşiler neye inanır?

Bektaşilik‘te önemli olan Hakk Muhammed Ali yolunun yürümesidir. Bu inançta; Gönül kalsın, yol kalmasın, genel bir düsturdur. Yani uyulması gereken kuraldır. Yol cümleden uludur.

Musahip çocukları evlenebilir mi?

Gerçeğe uzanan kapılar Musahip olanlar içindir. Mürşidin taliple, musahip çocukları da birbiri ile kardeş sayıldıklarından dolayı evlenemezler. Alevi olmayan biri ile evlenme yasaktır. Bu suretle Alevi olmayanlar inancın içine sokulmayacak ve inanç korunacaktır.