Bir kişinin organ bağışı yapabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Kimler organ bağışı yapamaz?

Bir kimse, sağlığında organ bağışında bulunmuş olsa bile, beyin ölümü gerçekleşmesi halinde sırasıyla eşi, reşit çocukları, anne veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakati olmaksızın organ ve dokuları alınmamaktadır.

Organlarımı nasıl bağışlarım?

Öldükten sonra kullanılmak üzere organlarınızı bağışlamak için büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine ya da Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurabilirsiniz. Burada iki tanık huzurunda bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size bir organ bağış kartı verilecektir.

Organ bağışında aile izni gerekir mi?

Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz.

E nabız organ bağışı nasıl yapilir?

Bunlara ek olarak Sağlık Bakanlığı’nın ENabız platformu üzerinden de online olarak organ bağışı başvurusunda bulunabilirsiniz. Organ bağışı sonrası kişinin bilgilerini içeren ”Doku ve Organ Bağış Belgesi” kartı hazırlanmakta ve kendisine teslim edilmektedir. Online organ bağışı başvurusu için tıklayın.

Hangi durumlarda organ bağışı yapılmaz?

Kişi hastanenin herhangi bir kliniğinde bile ölmüş olsa, solunum cihazına bağlı değil ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılamaz. Yani bazen basın yayın organlarında yazılan haberlerde olduğu gibi trafik kazaları veya depremler gibi doğal afetlerde kimsenin organını alıp birine nakil edemezsiniz.

Organ bağışını kimler yapabilir?

Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Organ bağışı için kaç şahit gerekir?

Organ bağışı yapmak için iki şahit huzurunda bir form doldurulması yeterlidir.

Organ bağışından nasıl vazgeçilir?

Organ bağışı yapıldıktan sonra vazgeçmek mümkün mü? Organ bağışından vazgeçildiğinde yeni kararın aile ile paylaşılması, e-Devlet sistemi üzerinden iptal edilmesi ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterli oluyor.

Organ bağışında aileye sorulur mu?

Organ bağış kartı olup olmadığına bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülüyor. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştiriliyor. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamıyor ve kullanılamıyor.

Organ nakli izni kimden alınır?

Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Organ bağışı nereye nasıl yapılır?

Bağış için kişi, sağlık müdürlüklerine, yetkilendirilmiş özel ve devlet hastanelerine ya da sağlık ocaklarına başvurabilir. Organ bağışı formunun doldurulmasının ardından kişiye organ bağışçısı olduğuna dair kart verilir ve bu bilgi, Sağlık Bakanlığı’na ait Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi’ne girilir.

Organ bağışı kişi öldükten sonra yapılır mı?

Yani evinde ya da kaza mahallinde veya deprem veya afet bölgelerinde kalbi durmuş ve döndürülememiş bir insanın organları organ naklinde kullanılamaz. Sadece ve sadece beyin ölümü gelişmiş yani tıbben ölmüş ama organları zarar görmemiş insanların organları diğerlerine nakledilebilir.

Dine göre hangi durumda organ nakli yapılmaz?

Bilindiği üzere, insan mükerrem bir varlıktır. Mahlukatı içinde Allah onu mümtaz kılmıştır. Bu itibarla normal durumlarda ölü ve diri kimselerden alınan parça ve organlardan faydalanılması, insanın hürmet ve kerametine aykırı görüldüğünden, İslam alimlerince caiz görülmemiştir.

Organ nakli kimlere yapılmaz?

Kişi hastanenin herhangi bir kliniğinde bile ölmüş olsa, solunum cihazına bağlı değilse ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılamaz. Beyin fonksiyonlarını geri dönüşümsüz olarak kaybetmiştir. Hasta solunum cihazına bağlıdır, kendi kendine solunum yapamaz. Bu durum koma ve bitkisel hayattan farklıdır.

Organ bağışı yapan kişi acı çeker mi?

Gerçek: Sevdiğiniz insan, organ bağışı anında beyin ölümü durumundadır ve acı hissetmesi söz konusu değildir. Ölümden sonra bile, sevdiğiniz insanın bedenine, yaşayan bir hastaya gösterilen özenin aynısının gösterilmesi için mümkün olan bütün çaba sarf edilir.