Payesiyle ne demek?

Paye biçmek ne demek?

Paye edinmek, kazanç elde etmek ve terfi edip rütbe atlamak manasına gelir.

Eyvan ne anlama gelir?

Eyvan (Farsça: ایوان‎ eyvān, Arapça: إيوان‎ Iwan) üstü çoğunlukla tonozla örtülü; üç tarafı kapalı, bir tarafı tamamen açık mimari birimdir. Eyvan‘a İran, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde sıkça rastlanır.

Iğreti ne demek argo?

yüzyılda literatüre giren iğreti kelimesi hem ödünç alınmış hem de yakışıksız, çirkin, geçici anlamlarına gelir.

Istanbul payesi ne demek?

İstanbul kadıları (hakimleri). Bu tabir hicri 1000 tarihinden sonra kullanılmağa başlanmış ve daha sonraları terkolunmuştur.

Paye nedir tarih?

Fil ayağı, paye, pilpaye, kubbeli yığma yapılarda kubbeleri ve kemerleri taşımak için kullanılan yüksek ve kalın ayak, ahşap, tuğla ya da taş kolon. Çoğunlukla dörtgen ya da çokgen kesitli olur. Bizans mimarisi’nden etkilenilerek Osmanlı mimarisinde de yaygın olarak kullanılmıştır.

Hemdem ne demek?

Hemdem canciğer olmak, çok yakın dost yoldaş olmak anlamına gelmektedir. Dem nefes, can, zaman anlamına gelmektedir. Hemdem olunan kişi ile aynı zamanda yaşamak, aynı nefesi almak, bir can olmak anlamına gelmektedir.

Eyvan caminin neresidir?

Binaların ortasında yer alan ve iç avluya açılan ayrıca üç tarafı kapalı, üzeri tonoz ile kapalı mekana Eyvan denir. Eyvan, İran ve Orta Asya’dan ortaya çıkmıştır. Cami, medrese ve bazı binaların evlerinde rastlanır.

Eyvan Gecesi ne demek?

Diyarbakır’da düzenlenen “Eyvan Geceleri”de yine yöreye özgü bir eğlence şekli olarak öne çıkıyor. Eyvan Geceleri’nde de aynı sıra gecelerinde olduğu gibi çiğköfte ve yemekler yenir, eğlenilir, fotoğraf çekilir, isteyen nargile, isteyen kahve içer.

Iğreti insan ne demek?

Bazı kitaplarda ”iğreti” şeklinde yazılan bu sözcüğün ilk anlamı, belli bir süre sonra geri verilmek şartıyla alınmış olan emanettir. Günümüzde bu sözcük, birisinin üstünde iyi durmayan kıyafetleri ya da birine yakışmayan davranışları tanımlamak için kullanılır.

Iğreti oldum ne demek?

Günlük kullanım diline girmiş olan ” irite olmak” birleşik fiilinin anlamı; rahatsız olmak, hoşnut olmamaktır.

Paye ne demek sanat?

Fil ayağı, paye, pilpaye, kubbeli yığma yapılarda kubbeleri ve kemerleri taşımak için kullanılan yüksek ve kalın ayak, ahşap, tuğla ya da taş kolon. Çoğunlukla dörtgen ya da çokgen kesitli olur. Bizans mimarisi’nden etkilenilerek Osmanlı mimarisinde de yaygın olarak kullanılmıştır.

Paye nedir Arkeoloji?

Paye: Duvar örgüsü sistemleriyle yapılmış kare, dikdörtgen, çokgen veya daire plânlı, sütun işlevi gören taşıyıcı ayak.

Çakıldak ne?

[1] (bitki bilimi) Ordu yöresinde yetiştirilen bir fındık çeşidi. [2] Koyun, keçi gibi hayvanların kuyruklarına yapışarak kuruyup sallanan pislik. [3] Su değirmeninin üst taşının üzerine konarak çağıltı meydana getirilen tahta parçası.

Mültefit kime denir?

sf. esk. İltifatkâr: “Bir hâkimin çok ciddi, bir satıcının çok mültefit, bir askerin çok otoriter olması meslekleri icabıdır.” -M. Kaplan.

Dört eyvanlı camilerin ilk örneği nedir?

Bilinen tek örnek, 621 (1224) tarihli Malatya Ulucamii’nin mihrap önü kubbeli mekânına açılan eyvan teşkilâtıdır.