Çağdaş kütüphaneciliğin kurucusu kimdir?

Kütüphaneciliğin kurucusu kimdir?

Asur döneminde Asurbanipal tarafından kurulan ve bilinen ilk kütüphaneye MÖ. 7. yüzyılda rastlanılır.

Neden kütüphaneler kurulmuş?

Hazret-i Âdem’den sonraki bazı peygamberlere de kitaplar göndermiştir. Zamanla kitapların korunması, saklanması için kütüphaneler kurulmuştur. Asur, Babil ve Hitit medeniyetlerinden günümüze ulaşan ve yazı yazmak için kullanılan kil tabletler çok eski devirlerdeki kitap ve kütüphanecilikle ilgili bilgi vermektedir.

Kütüphane nasıl bulundu?

Asurluların son kralı olarak bilinen Asur Bani Pal ilk kütüphaneyi kuran kişidir. “Asurbanipal” olarak da bilinen bu kral, milattan önce 626 yılında Asur’un Başkenti olan Ninova Kenti’nde ilk kütüphaneyi kurmuştur. Günümüzde yapılan kazılarda elde edilen tablet deposu, dönemin kütüphanesi olan yere aittir.

TKDB nedir?

Dernek, kurulumu sırasında ortaya koyduğu “kütüphanecilik, bilgi bilim ve arşivcilik alanlarında bilimsel ve mesleki yayınlar” yapmak amacına, kuruluşundan 3 yıl sonra ulaşmış ve 1952 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni’ni (TKDB) yayınlamaya başlamıştır.

Dünyanın ilk kütüphanesinin adı nedir?

Asur Bani Pal kitaplığı, bilinen ilk kütüphanedir. Yani ilk kütüphane Asurlular tarafından kurulmuştur.

Ali Odabaşı Kimdir?

Ali Odabaş (@OdabasAli) / Twitter. Kütüphaneci – Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü – Artvin / Borçka’lı- Ahsen Nisa, Yaren Azra ve Konuralp’in babası.

Ninova Kütüphanesi neden yakıldı?

Bilime ve kültüre önem veren Asurbanibal kendi ülkesinde yazılmış bütün eserler ile Akadlar, Sümerler ve Babilliler tarafından yazılmış binlerce eseri kurduğu bu kütüphanede topladı. MÖ 612’de Ninova şehri Babilliler ve Medler tarafından işgal edilince kütüphane yakıldı.

Ninova kütüphanesinin önemi nedir?

Ninova Kütüphanesi‘nde keşfedilen en önemli eserler arasında Yaradılış ve Gılgamış Destanı bulunur. Bunun yanı sıra kütüphanede atasözleri, dualar, büyüler, mektuplar, ticari belgeler, kanunlar, sözlükler, mitoloji ve tıp belgeleri de keşfedilmiştir.

Dünyanın ilk kütüphanesi nerede kurulmuştur?

Dünyanın en eski kütüphanelerinden biri, MÖ 7. yüzyılda Asur Devleti’nin başkenti Ninova’da kurulan Asurbanibal Kütüphanesidir. Kütüphane, adını kurucusu olan kraldan alıyor.

Ilk kütüphane nerede ve nasıl kurulmuştur?

Nivie’de İ. Ö. 626 tarihinde kurulan Asur Bani Pal kitaplığı ilk kütüphane sayılır. Daha sonra Ozymandias Teb’te dinsel yazılar için ayrı bir kitaplık daha kurulmuştur:bu kitaplığın 20.000′den çok papirus tomarı bulunduğu sanılmaktadır.

Kütüphanenin işlevleri nelerdir?

Bunlar; bilgi kaynaklarını muhafaza etme, eğitim, araştırma ve boş zamanları değerlendirme işlevleridir. 1. Bilgi Kaynaklarını Muhafaza Etme İşlevi, Kütüphanelerin gelenek- sel işlevidir. Uygarlığın ilk dönemlerinde oluşturulan kütüphaneler, bilgi kaynaklarının muhafazasına büyük ölçüde önem vermişlerdir.

Kütüphane Nedir Tarihçesi?

Kütüphanesi, M.Ö. III. yüzyıl başlarında bir Yunan sömürgesi olan İskenderiye’de II. Ptolemy tarafından kurulmuştur. literatürünün en iyi kopyalarından oluşan bir koleksiyonun meydana getirilmesini sağlamıştır. 200.000 ile 700.000 civarında papirüs tomarları şeklinde kitap bulunduğu sanılmaktadır.

Dünyanın ilk kütüphanesi nerede kuruldu?

Bilinen ilk kütüphane, Nivie’de kurulmuştur. Bu dönemde Nivie, ticari açıdan oldukça uğrak bir yerdir.

Baskent Ninova da ilk kütüphaneyi kim kurdu?

Asurluların son kralı olarak bilinen Aşurbanipal ilk kütüphaneyi kuran kişidir. M.Ö. 626 yılında Asur’un Başkenti Ninova’da kurulan kütüphanenin kazılarında 30 bin üzerinde tablet bulunmuştur.

Ali Odabaş Genel müdür?

Genel Müdürlüğümüze ait Telefon ve e-posta Listesi

GENEL MÜDÜR V. ALİ ODABAŞ 0 312 470 53 00
Genel Müdürlük Makamı Faks 0 312 470 54 71
Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı V. Ahmet ÖZEKMEKÇİ 0 312 470 53 06
ŞUBE ADI ŞUBE MÜDÜRÜ TELEFON ŞUBE TELEFON
Teknik Hizmetler Şube Müdürlüğü 0 312 470 5343 5336 5355