Kütüphane ne demektir anlamı?

Kütüphane ne demek kisaca?

Elde edilen bilginin toplanması, depo edilmesi ve dağıtılması alanında işlemleri gerçekleştiren fonksiyonel hizmet işletmelerine kütüphane denir. Genel tanımı ile kütüphanenin tanımı bu şekilde yapılabilmektedir. Çeşitli amaçlar ile kurulan kütüphaneler bulunmaktadır.

Kütüphane kelimesinin kökü nedir?

Farsça kutubχāne كتبخانه “kitaplık” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Arapça kutub كتب “kitaplar” (NOT: Bu sözcük Arapça ktb kökünden gelen kitāb كتاب sözcüğünün çoğuludur. ) ve Farsça χāne خانه “ev” sözcüklerinin bileşiğidir. kitap, hane maddelerine bakınız.

Kütüphanede nasıl yazılır?

Kütüphane kelimesinin TDK‘ya göre doğru yazımı kütüphane şeklindedir.

Osmanlıda mücellit ne demek?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücellit kelimesi, cilt sözcüğünden türetilmiştir. Cilt kelimesinin sözlük anlamı deridir. Kitapların tozlanmasını ve yıpranmasını önlemek amacıyla üzerine dikilen kaplara da cilt denir. Osmanlı döneminde kitapları ciltleyen kişiler ise mücellit olarak adlandırılırdı.

Kütüphane Nedir 2 sınıf?

Kütüphaneler, insanlığın bilgileri toplamak, saklamak, korumak, yeniden üretmek ve gelecek kuşaklara miras bırakmak amacıyla düzenle- diği yapılardır. Gerek toplumsal gerekse eğitsel anlamda kütüphaneler, tarih boyunca önemli yapılar olarak kabul edilmiş, korunmuş ve yaşatıl- mıştır.

Kütüphane nedir ilkokul?

Belli bir sisteme göre tasnif edilen kitap ve benzeri materyallerin toplandığı, saklandığı, okuyucu ve araştırmacıların istifadesine sunulduğu yer.

Kütüphane türemiş kelime midir?

Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) kelimelerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.

Farsça kütüphane ne demek?

Kütüphane kelimesi Türkçe’de “kitaplık” anlamına gelir. Farsça kutubχāne كتبخانه z “kitaplık” sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Arapça kutub كتب z “kitaplar” (NOT: Bu sözcük Arapça ktb kökünden gelen kitāb كتاب z sözcüğünün çoğuludur. ) ve Farsça χāne خانه z “ev” sözcüklerinin bileşiğidir.

Kütüphane sözcüğü birleşik mi?

Farsçada ev manasına gelen “hane” ile Arapçada kitaplar manasına gelen “kütüb” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen “hane-i kütüb” (kitaplar evi) isim tamlamasındaki tamlama “i”sinin düşmesi ve kelimelerin yer değiştirerek birleşmesinden meydana gelmiş, Kütüphane şeklinde söylenen birleşik bir isimdir.

Kütüphane mi kütüphane mi?

Bu yanlış kullanım özellikle alan dışında daha yaygın; aradaki ayrım (fark) göz ardı ediliyor. Bunun da ötesinde Türk Dil Kurumu’nun halen erişime açık çevrimiçi resmi Türkçe Sözlüğünde kütüphane terimi “kitaplık” olarak tanımlanmış durumda. Yani ikisi aynı kavramlar olarak kabul edilmiş.

Kitapları Ciltleyen kişiye ne ad verilir?

ciltçi, cilt yapan, kitap ciltleyen.

Matbaa mücellit nedir?

Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.

Kütüphane nedir okul öncesi?

Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.

Kütüphane kelimesi birleşik mi?

Farsçada ev manasına gelen “hane” ile Arapçada kitaplar manasına gelen “kütüb” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen “hane-i kütüb” (kitaplar evi) isim tamlamasındaki tamlama “i”sinin düşmesi ve kelimelerin yer değiştirerek birleşmesinden meydana gelmiş, Kütüphane şeklinde söylenen birleşik bir isimdir.

Eski dilde kütüphane nedir?

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, theke saklandığı yer demektir. … Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.