Kaz Dağlarının hikayesi nedir?

Kaz Dağları neden Kaz Dağı denir?

Homeros’un İlyadasında adı geçen İda Dağı Zeus’un doğduğu dağdır. … Zeus’un savaşı bu topraklarda izlediğine inanılmaktadır. Bölgeye Türkmenlerin göç etmesinden sonra ismi Kaz Dağları olarak değişen bölge sadece Yunan mitolojisine konu olmakla kalmamış Sarıkız ve Hasanboğuldu efsanelerinin de çıkış noktası olmuştur.

Sarı kızın mezarı nerede?

Sarı Kız Türbesi – Kaz Dağları, Balıkesir Resmi.

Kaz Dağları’nın Neyi Meşhur?

Bitki ve hayvan türleri açısından zengin olan Kaz Dağları Milli Parkı’nda yürek burkan aşk hikayesiyle doğa harikası Hasan Boğuldu, hoş bir mesire yeri olan Sutüven Şelalesi, Mıhlı Şelalesi, Ayı Deresi ve Vallah Şelalesi, Subaşı, Güre Pınarbaşı, Sarıkızın Türbesi, Yeşilyurt köyü, Adatepe Köyü ve Zeus Altarı mutlaka …

Kaz Dağı ne demek?

Balıkesir, Edremit’te yer alan doğa temalı millî parktır. Marmara ve Ege bölgeleri arasında sınır oluşturan Kazdağı’ndan ismini alır. Bulunduğu geçiş iklimi ve yakın bölgedeki tek yüksek dağ olan ve ayrıca Biga yarımadasında doğu-batı doğrultusunda uzanan dağ arazilerini kapsar.

Kaz Dağları havası neye iyi gelir?

Astım , kronik astım, Kua, koah hastalığı: ve tüm nefes rahatsızlıkları ve Akciğer ile bağlantılı olan tüm problemler hava , nefes yoluyla tedavi edilebileceğinden Kazdağları oksijeni birçok doktora göre de bu hastalığın gerçek ve kalıcı şifasıdır.

Kaz Dağı mı Kaz Dağları mı?

Edremit Körfezi’nin Kuzeyinde bulunan Kaz dağları 21.300 hektarlık alanıyla deniz ve yeşilin tarihi dengeler ile doğanın kucaklaştığı zengin fauna ve florası ile ülkenin görülmeye değer yerlerindendir. Kazdağlarına ilçenin dört noktasından ulaşılabilir.

Sarıkız Efsanesi nerede geçmiştir?

Kazdağı’nın ismiyle ilgili en önemli efsane Sarıkız Efsanesi. Efsaneye göre, Edremit’in, Güre Köyü’nde Sarıkız adında güzel ve iyi yürekli bir kız yaşıyormuş. Kendisini sevmeyenlerin iftiraları sonucu babası Sarıkız‘ı, 5 – 10 kazla birlikte İda Dağı’na bırakmış.

Sarıkız Efsanesi nerede?

Edremit ilçesinin Akçay Beldesinde bulunan ve beldenin tam merkezinde yer alan heykel yıllar önce yaşandığı söylenen bir efsanenin yani Sarıkız Efsanesinin anlatıldığı eserdir.

Kaz Dağları ne yenir?

Kazdağları Ne Yenir :

  • Ekseriyetle körfez kesiminde yapılan midye çorbası, kabak çiçeği dolması, kalamar dolması, lokma tatlısı ve balıklı bamyayı,
  • Ebegümeci, kuzukulağı, akkız, acı filiz kavurması gibi ot yemeklerini,
  • Kapaktan çıkmayı,
  • Kızılcık şurubu ile koruk suyunu,
  • Ayvalık tostu ile susurluk ayranını,

Kaz Dağları nda ne yapılır?

Gezilecek Yerler

  • Kazdağı Milli Parkı
  • Kazdağı Milli Park Tanıtım Ofisi.
  • Sarıkız Türbesi.
  • Kazdağları Seyir Terası
  • Adatepe Köyü
  • Zeus Altarı
  • Yeşilyurt Köyü
  • Adatepe Zeytinyağı Müzesi.

Kaz Dağları nereleri kapsıyor?

Kaz Dağları Hakkında Bilgi: Ülkemizin Akciğerleri Çanakkale ve Balıkesir arasında geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Kaz Dağları, Biga Yarımadası bölgesindeki en yüksek zirveyi de içeren bir sıradağı kapsıyor. İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları, Yunan mitolojisinde birçok efsaneye konu olmuş.

Kaz Dağları astıma iyi gelir mi?

Ülkemizde Kaz Dağları‘na yakınlığı ile bilinen tatil yörelerinde oksijen miktarı bol olduğu için doktorlar astım hastalarına bu bölgeleri önerirler. Özellikle de solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kimseler için bu coğrafya tedavi amaçlı bile kullanılabilmektedir.

Oksijenin bol olduğu yerler neresi?

Dünyanın, Alplerden sonra en fazla oksijene sahip ormanları Kaz Dağları’nda.

Kaz Dağları hangi ilin sınırlarındadır?

70 km’lik Kazdağları zincirinin ortasında bulunan Kazdağı’nın, güneyi Edremit Körfezi, doğusu Zeytinli Çayı, kuzeyi Kara Menderes Çayı, batısı Altınoluk ile çevrili. 21 452 hektarlık alanı milli park ilan edilen bölgenin park kısmı Balıkesir iline bağlı Edremit ilçesi sınırları içinde kalıyor.

Sarıkız Efsanesi hangi ilimizdedir?

Sarıkız, Çanakkale iline bağlı Ayvacığın bir köyünde ailesi ile yaşarken,küçük yaşta annesi vefat eder.