Gemi personeline ne denir?

Kimler gemi adamı sayılır?

Gemiadamı, gemi sahibi veya işleteni ile yapılan bir iş sözleşmesine bağlı olarak gemide bulunan geminin kaptanı, zabitleri, yardımcı zabitleri, tayfaları ve yardımcı hizmet personeli, olarak kabul edilir.

Denizcilere ne denir?

Denizci, ticari ve amatör anlamda denizcilik işiyle uğraşanlara denir. Denizci (Bahriyeli) ise yakın anlamlı olmakla birlikte askeri anlamda denizcilikle uğraşanlara verilen addır.

Gemi kaptanına ne denir?

ticaret gemilerinde gemi kaptanına, gemi personeli ve diğer harici kişilerin hitap şekli. süvari kaptan, süvari efendi, birinci kaptan gibi sıfatlar gerçekte var olmayıp, efendi kaptan tabiri ise kaptandan sonra gelen 2. kaptan, 3. kaptan, 4. kaptan gibi gemi zabitleri için kullanılır.

Gemi önüne ne denir?

Bumba: Yükleme ve boşaltmada kullanılan ana direğe dayalı ve halatlarla kuman da edilen ağaç veya metal direklerdir. Direk: Gemilerde güverte üzerindeki en büyük sabit yapılardır. Bir gemide birden fazla direk varsa baştan kıça doğru pruva, grandi, mizana, kontra mizana diye adlandırılırlar.

Deniz iş kanunu kimleri kapsar?

Kanun kapsamı: Madde 1 – Bu kanun denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağını taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akti ile çalışan gemi adamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır.

Gemi adamları yeterlilik sınavına kimler girebilir?

Yabancı uyruklu olan ve Türkiyede veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde İdarenin öngördüğü denizcilik eğitimi görenlere, eğitimlerine uygun olarak Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre yeterlik belgesi sınavlarına girme hakkı ve gördükleri eğitimlere uygun olarak da eğitim belgeleri verilir.

Eskiden denizcilere ne denirdi?

Kaptan-ı derya, Osmanlı İmparatorluğu’nda donanma komutanlarına verilen addır. Divan-ı Hümayun’a üye olarak katılır, Osmanlı İmparatorluğu’nun “deniz eyaletleri” diye adlandırılan eyaletlerini (Cezayir, Tunus, Trablusgarp, Akdeniz adaları) doğrudan ya da denizci paşalar aracılığıyla denetimleri altında tutarlardı.

Gemi Karinası nedir?

Bir tekne veya geminin su altında kalan ıslak dış kısmına “Karina” denir. Karina, gemilerin su altına kalan dış yüzeyini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Geminin ana direğine ne denir?

pruva ana direk—pruva gabya çubuğu—pruva babafingo. Başa en yakın veya grandi direğinin önünde olan direk. grandi ana direk—grandi gabya çubuğu—grandi babafingo—kontra babafingo (her gemide bulunmayabilir). En yüksek direk.

Denizcilikte süvari ne demek?

KAPTAN (SÜVARİ BEY): Geminin sevk ve idaresinden ve bunun sonucunda oluşabilecek her türlü olaydan tam sorumlu kişidir.

Dümeniniz Viya olsun ne demek?

Denizcilik terimleri “Yolumuza engel çıkmadan seyir yapabilmemiz, rotamızın daima istenilen yöne doğru olması” şeklindeki dilekleriniz için teşekkür ederiz.

Kasara nedir gemi?

Kasara kelimesi Türkçe’de “geminin en üst güvertesi, kaptan köşkü” anlamına gelir. Venedikçe cássaro “geminin en üst güvertesi, kaptan köşkü” sözcüğünden alıntıdır.

5953 sayılı kanun nedir?

5953 sayılı Basın İş Yasası, Türkiye’de yayınlanan gazete ve süreli yayınlarla, haber ve fotoğraf ajanslarında her türlü fikir ve sanat işlerinde çalışanları kapsar. Örneğin, gazeteci kimdir, kimeler gazeteci denir konusunun cevabı Basın İş Kanununda bulunur.

Gemiciler kaç ay çalışır?

İzin süresi, altı aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemi adamları için 15 günden ve bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda bir aydan az olamaz. İzin işverenin uygun göreceği bir zamanda kullanılır.

Gemi adamı cüzdanını kimler alabilir?

Gemi adamı olabilmek için gerekli olan en önemli belge gemi adamı olur sağlık raporu olarak nitelendirilebilir. ‘Gemi adamı belgesi nasıl alınır? ‘ sorusuna cevap vermek gerekirse,T.C. vatandaşı olmak, sabıkası olmamak, uyuşturucu kullanmamak, öğrenim ve askerlik durumlarını belgelemek gibi şartlar da söz konusudur.