Gelir vergisi kimlerden alınmaz?

Kimler gelir vergisinden muaftır?

2022 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 9.500 lirası gelir vergisinden müstesna. 2021 yılı gelirleri için bu tutar 7.000 lira idi. Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna.

Gelir vergisi neye göre kesilir?

Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Kimler vergi mükellefi olmak zorunda?

Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.

Kimden vergi alınmaz?

Gelir vergisi kanunlarınca bazı ticaret ve sanatla uğraşan gerçek kişiler gelir vergisi ödemesinden muaf tutulmuştur. Bir iş yeri açmadan gezerek bazı perakende satışı yapanlar. Köylerde gezerek sanatın türleriyle uğraşan kişiler. Hayvan veya hayvan arabası ile taşımacılık yapan kişiler.

Kimler kira gelir vergisi ödemez?

Yapılan düzenlemelerin ardından en sık sorulan sorulardan biri de “Kimler kira gelir vergisi ödemez?” şeklindedir. Eğer kira gelirleriniz, belirlenmiş sınırların (2021 yılı itibarıyla konutta yıllık 7.000 TL, iş yerinde yıllık 53.000 TL) altında ise kira gelir vergisinden muaf olursunuz.

Hangi durumlarda kira vergisi ödenmez?

Kaynakta vergi kesilen iş yeri kira gelirlerinin beyanı, iş yeri kirasının beyan sınırını aşıp aşmadığına göre değişiklik gösterir. 2020’de elde edilen ve tevkifata tabi olan olan brüt kira geliri toplamı 49 bin TL’den (beyan sınırı) azsa beyan edilmez.

Gelir vergisi dilimi neye göre hesaplanır?

Alınan asgari ücret vergi dilimi olarak hangi sınıfa dahilse vergi oranı bu dilime göre belirlenir. Bu iki kesinti brüt ücretten düşüldükten sonra kalan miktar gelir vergisi matrahıdır.

Gelir vergisi neye göre hesaplanır?

Gelir Vergisi, gelir tutarının (matrah), gelir vergisi oranıyla çarpılması şeklinde hesaplanır. Ancak gelir tutarı yükseldikçe vergi oranı artmaktadır. Hangi matrah tutarının hangi oranda vergilendirileceği, Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanır. Yayınlanan bu tabloya Gelir Vergisi Dilimleri denir.

Vergi mükellefi olmak için ne gerekli?

Kişinin, vergi mükellefi olabilmesi için; iki şartın varlığından söz edilmesi gereklidir. Bunlardan ilki; vergiyi doğuran olayın, ilgilinin kendi kişiliğinde gerçekleşmesi, diğeri ise kişinin vergiyi kendi mal varlığından ödemek zorunda olmasıdır.

En basit vergi mükellefi nasıl olunur?

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları

  1. Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması,
  2. Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir.
  3. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl’yi aşmaması gerekir.

4 Eki 2020

Hangi esnafa vergi muafiyeti var?

Teklifle; çiftçiye vergi indirimi, cirosu 240 bin TL’nin altındaki 850 bin küçük esnafa vergi muafiyeti, internet üzerinden para kazananlara vergi kolaylığı sağlanması öngörülüyor. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak.

Gelir vergisi mükellefi kimdir?

Gelir Vergisi mükellefleri; tam mükellef ve dar mükellef olmak üzere ayrılırlar. Tam mükellefler Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan tanım itibariyle; yurt içerisinde ikamet etmekte olan kişilerin yanı sıra yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına görev yapmakta olan kişilerden oluşur.

1 evi kirada olan gelir vergisi öder mi?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf.

1 tane evi olan kira vergisi öder mi?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf.

Evini kiraya verenler ne kadar vergi verecek?

Geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin lirası gelir vergisinden istisna tutulacak ancak istisnayı aşan gelirini beyan etmeyen ya da eksik bildirenin bu hakkı ortadan kalkıyor. 2022 yılı için geçerli olacak konut istisna tutarı ise 9.500 lira olacak.