Cemevlerinde ne yapıyorlar?

Kimler ceme giremez?

Cem ibadetine katil, hırsız, yolsuz, düşkün kimseler giremez.

Alevilerin ibadetleri nelerdir?

Alevîler, Muhammed’in son Peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib’nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Alevîler, ibâdetlerini Cemevi’nde yaparlar. Kadir Gecesi’yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Muharrem’den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.

Cem evinde ne yapılır?

Birlik ve beraberliği sağlama, barıştırma, yargılama ve yargı sonucunda ceza veya ödüllendirme şeklinde amaçlar taşıyan bir ibadet bütünüdür. Cem töreninde on iki imam zikredilir ve Hz. Muhammed’in miraç olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve halka namazı kılınır.

Alevilik nedir özellikleri nelerdir?

Aleviler, Muhammed’in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib’in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng’idir. Kadir Gecesi’yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.

Cemevi yerine ne kullanılır?

Çadır: Tahtacı aşiretlerinde sadece cemevi olarak kullanılan ve özel olarak yaylalara taşınan çadırlara rastlanmıştır.

Islamda cemevi var mı?

İbadetlerini orada yapıyorlar, cenazelerini oradan kaldırıyorlar, çocuklarına Aleviliği orada öğretiyorlar, semah eğitimi orada gerçekleştiriyorlar. Sünni Müslüman ulemaya ve bazı dindarlara göre, Müslüman ibadetini camide yapar, cemevi İslam inancı içinde yoktur.

Aleviler hangi ismi koymazlar?

Aleviler sadece şu üç ismi lanetlerler; Muaviye, Yezid ve Yavuz! Çünkü bu üç isim de onlara göre İslamiyet’in temsilcisi, kurucusu ve en büyük insanı Hz.

Alevi olmak için şartlar nelerdir?

Dolaysıyla Cemevine salt YOL’a girmek için değil, edep-erkân içre olmak, o maneviyatı yaşamak ve ‘insanlaşmak’ için gidilir….Kişinin Cem’e girmesi ve pir (dede) darına durup niyaz olması için aşağıdaki aşamalardan mutlaka geçmesi gerekir;

  • Musahip ya da yol kardeşi edinmesi,
  • Yol’a alınması,
  • Görgüden geçmesi.

20 Ağu 2014

Cem evinde ibadet nasıl yapılır?

Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekânı. Alevilerin zikir yaptıkları, hak ile batıl alanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorguya çekilip soruldukları ya da bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadethane.

Cem evinde saz çalana ne denir?

Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemlerde icra edilen semah, hizmet sahipleri olan zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı’ya ulaşma yoludur.

Aleviler gusül abdesti alır mı?

Alevinin Kıblesi insandır… Abdest almaz, Namaz kılmaz, Camiye, Hacca gitmez, Ramazan orucu tutmaz, Allah’ı kandırmaya kalkmazlar.

Aleviliğin sırrı nedir?

sır insanin doğusudur. alevilerde ölünün kefenlenmesi geleneği, sırrın başlangıç noktasıdır. ölüyü tamamen örten iki katli ve diş kefenin altında ‘yakasız gömlek’ denilen, ancak ölüyü boydan boya örtmeyen bir iç kefen vardır. bu kefene ölünün cinsel organını örttüğü için, ‘sır örtüsü’ de denir.

Musahip olan evlenir mi?

Mürşidin taliple, musahip çocukları da birbiri ile kardeş sayıldıklarından dolayı evlenemezler. Alevi olmayan biri ile evlenme yasaktır.

Aleviler cinsel ilişkiden sonra banyo yapar mı?

Evet, Aleviler abdest almaz.

Cemevi gunah midir?

Cemevi ibadet yeri değil ama arada zikir ediyorsan ibadet olur. Ama cami sırf ibadet yeridir. Alevilerin vergi verdikleri için cemevlerinde dedelerine maaş, cemevlerine de ücretsiz elektrik ve su isteme talebi ise uygundur. Bu ayrı bir şey ama fıkha göre mescit dediğin zaman helal-haram konusuna girer.