Kayyum ne demek üniversite?
Kayyum atanması ne anlama gelir?
Yönetim organından yoksun olan tüzel kişilerin –şirketlerin– bu işlevi yerine getirmek üzere atanan kayyuma yönetim kayyumu denilmektedir. Yönetim kayyumu genellikle; usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.
Kayyım kim olabilir?
Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye kayyım deniyor. Kayyum olarak da ifade edilen kayyımların görev ve yetkisi, mahkeme tarafından kendisine verilen görev ve yetkiler ile sınırlanıyor.
Kayyumun görevi nedir?
Kayyum olarak atanmış olan kişinin görevi, şirket veya kuruluşu yönetmenin yanı sıra suç unsuru olarak kabul edilenin, mahkeme kararı ile sabitleşinceye kadar ya da suçlamalarla ilgili olan şirket/kuruluş aklanana dek bu yeri idare etmektir.
Kayyumun görevi ne zaman biter?
I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Kayyum ataması nasıl olur?
Kayyum, belli bir malın yönetilmesi ya da belirli bir işin yapılması için görev ve yetki verilen kimseye verilen isimdir. Kayyum ataması genelde usulsüzlük yapıldığı düşünülen özel kurumlara, şirketlere devletin el koymasının ardından yapılır. Devlet el koyduktan sonra atadığı yöneticiye de kayyum deniyor.
Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?
Temsil kayyımı atamasında yetkili mahkeme, kendisine kayyım atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Kayyım Kimdir hukuk?
Kayyım, bir kimse hakkında belirli bir kısım işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kişiye denir. Nitekim Türk Medeni Kanunu (“TMK”) m. 403/II : “Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır” hükmünü ihtiva etmektedir.
Kayyum ücretini kim öder?
(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır. Bu giderler, ilgilinin gelirleri kişi hesabına yatırıldıktan sonra kanunî faiziyle birlikte tahsil edilerek yönetim hesabına aktarılır.
Kayyum olmak için ne yapmak gerek?
Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.
Hangi durumlarda kayyum atanır?
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
TMSF’den kayyum ücreti açıklaması: Net 4.000 TL ile 15.000 TL arasında.
Kayyım tayin etmek ne demek?
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.
Kayyum atanan şirketlerin sonu ne olur?
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan son Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlara istinaden yayımladığı 687 sayılı KHK ile TMSF’ye devredilen ve kayyum atanan şirketlerden müsaderesine karar verilenler Fon tarafından satılacak veya tasfiye edilecek.
Kayyum kim tarafından atanır?
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır.
Kayyım nedir medeni hukuk?
Kayyım, bir kimse hakkında belirli bir kısım işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kişiye denir. Nitekim Türk Medeni Kanunu (“TMK”) m. 403/II : “Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır” hükmünü ihtiva etmektedir.