Medeni Kanuna göre kimlerle evlenilmez?

Kimler birbiriyle evlenemez?

Kendileriyle evlenilmesi haram olan Müslüman kadınlar şunlardır: Anne, anne ya da baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam …

Evlenemez raporu kimlere verilir?

KİMLER, HANGİ DURUMLARDA EVLENEMEZ? Hısımlık bağı olanlar evlenemez. Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler; gaiplik durumunda, evliliğin feshine dair mahkeme kararı almayanlar evlenemez. Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.

Kesin olmayan evlenme engelleri nelerdir?

Kesin evlenme engelleri; hısımlık ilişkisi, mevcut evlilik, ayırt etme gününün bulunmaması ve evlenmeye engel akıl hastalığının bulunması olmak üzere dörde ayrılır. Kesin olmayan evlenme engelleri ise, iddet müddeti ve evlenmeye engel hastalıklardır.

Evlenmeleri yasak olan kişilerin evliliğe bağlanan hukuksal sonuç nedir?

Evlenme Yasağı Sebebiyle Açılan Dava Evlenme engeline rağmen evliliğin gerçekleşmesi sebebiyle mutlak butlanın söz konusu olduğu durumlarda ilgili olan herkes, her zaman evliliğin butlanı davası açabilir. Ancak nispi butlanın söz konusu olduğu durumlarda herkesin evliliğin iptalini isteme hakkı yoktur.

Hangi hastalığı olanlar evlenemez?

Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir.”dedi.

Kuzenler birbiriyle evlenebilir mi?

“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası ‘Haramah’ dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.

Evlenmeye engel olan hastalıklar nelerdir?

Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir.”dedi.

Evlenmeye engel akıl hastalıkları nelerdir?

Medeni Kanunda akıl hastalığının evlenmeye engel derecede bulunması , kesin geçersizlik nedeni kabul edilmiştir. Başka bir anlatımla her türlü akıl hastalığı evlenme engeli sayılmamıştır.

Kesin evlenme engelleri nedir?

Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.

Geçici evlenme engelleri nelerdir?

GEÇİCİ EVLENME ENGELLERİ NELERDİR? Evli olan veya boşanmış veya kocası ölmüş olup da henüz iddet beklemekte bulunan kadınlarla evlenmek yasaktır. İslâm hukukunda bir erkeğin belirli şartlarla birden fazla kadınla evlenmesi mümkündür. Ancak bir erkek iki yakın akraba ile aynı anda evli olamaz.

Hangi akıl hastalıkları evlenmeye engeldir?

I-) Türk Kanunu Medenîsi: Akıl hastalıklarından birine müptelâ olan kimse asla evlenemez. Not: Türk Medenî Kanunu’nun 133. maddesi Türk Kanunu Medenîsi’nin 89. maddesinin 2. cümlesine tekabül etmektedir.

Hukuken evlilik ne zaman başlar?

Evlilik akdi, birbirleriyle evlenmeleri hukuken geçerli olan çiftler arasında ve iki şahit huzurunda yapılan resmi evlilik işlemine denir. Nikah sırasında atılan imzalarla çiftler için evlilik yasal olarak başlar.

Hangi hastalık evlenmeye engel?

Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir.”dedi.

Annenin kuzenine nikah düşer mi?

Yukarıda sayılanların dışındaki akrabalarla evliliği yasaklayan bir delil bulunmamaktadır. Bazı kitaplarda nakledilen “Yakın akrabalarla evlenmeyin; çünkü çocuk zayıf doğar.” (İbn Hacer, et-Telhîsu’l-Habîr, III, 309) şeklindeki hadis güvenilir kaynaklarda yer almamaktadır.

3 derece akraba evliliği yasak mı?

Kanun üçüncü derece de dahil olmak üzere dördüncü dereceye kadar evlenme engeli koymuştur. Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür.