Kayyum atanırsa ne olur?
Kayyum atanması ne anlama gelir?
Kayyum kelime anlamı olarak, bir işin ya da bir malın yönetilmesi amacı ile bir kişinin görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. Kayyum, vasi gibidir. Vasi gibi vesayet organlarından biri konumundadır. Kayyum, devlet tarafından bir şirkete ya da kuruma atanmaktadır.
Kayyum atanması hangi durumlarda olur?
Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.
Kayyum ne görev yapar?
Kayyum kelimesinin hukuki karşılığı, ”Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması hususunda görevlendirilmiş olan kimse”dir. Kayyum genel olarak, usulsüzlük yapılmış olduğu tespit edilen şirketlerde veya özel kurumlarda, devletin el koyması sonrasında atamış olduğu yöneticidir.
Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?
Temsil kayyımı vesayet makamı tarafından atanır. TMK m. 397/II’ye göre vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Öyleyse, sulh hukuk mahkemesince TMK m. 426’da anılan hallerin mevcudiyeti halinde temsil kayyımı atanabilecektir.
Kayyum atama kararı nedir?
Kayyum, belli bir malın yönetilmesi ya da belirli bir işin yapılması için görev ve yetki verilen kimseye verilen isimdir. Kayyum ataması genelde usulsüzlük yapıldığı düşünülen özel kurumlara, şirketlere devletin el koymasının ardından yapılır. Devlet el koyduktan sonra atadığı yöneticiye de kayyum deniyor.
Kayyum ücretini kim öder?
(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır. Bu giderler, ilgilinin gelirleri kişi hesabına yatırıldıktan sonra kanunî faiziyle birlikte tahsil edilerek yönetim hesabına aktarılır.
Kayyumun görevi ne zaman biter?
I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Hangi suçlarda kayyum atanır?
Bu suçlar: göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, uyuşturucu ticareti, kalpazanlık, fuhuş yaptırma, kumar oynatma, zimmete mal ve para geçirme, kara para aklama, silahlı örgüt kurma, silah kaçakçılığı, casusluk, kaçakçılık ile kültür ve tabiat varlıklarına karşı işlenen bazı suçlardır.
Kayyum olmak için ne yapmak gerek?
Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.
Kayyım kim olabilir?
Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse, 2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa, 3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.
Kayyım tayin etmek ne demek?
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
TMSF’den kayyum ücreti açıklaması: Net 4.000 TL ile 15.000 TL arasında.
Kayyım atanması davası nedir?
Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.
Kayyım ücret alır mı?
Vasilik veya kayyımlık nedeni ile yapılacak olan ödemeler Türk Medeni Kanunu’nun vasinin ücreti başlıklı 457. maddesi ve 458. maddesi hükmüne göre vasi ve kayyım ücret talep edebilir. Vasi ve kayyım olarak görev almak isteyen meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.
Kayyum olma şartları nelerdir?
Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.