Şirkete kayyım atanması ne demek?

Kayyum atanan şirketlerin sonu ne olur?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan son Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlara istinaden yayımladığı 687 sayılı KHK ile TMSF’ye devredilen ve kayyum atanan şirketlerden müsaderesine karar verilenler Fon tarafından satılacak veya tasfiye edilecek.

Kayyım kimler olabilir?

TMK m. 428 hükmü açıkça: “İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyım atanabilir.”

Kayyım atanması ne demek?

Kayyum, Türkçede çok sık kullanılan bir kelimedir. Kayyum kelime anlamı olarak, bir işin ya da bir malın yönetilmesi amacı ile bir kişinin görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. … Kayyum, devlet tarafından bir şirkete ya da kuruma atanmaktadır.

Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?

Temsil kayyımı atamasında yetkili mahkeme, kendisine kayyım atanacak kimsenin yerleşim yeri vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Kayyum atanan şirket çalışanları ne olacak?

Firma ve inşaat devlet tarafından atanan kayyumun denetimine bırakılmıştı. Eylül 2016’dan itibaren kayyum atanan işyerleri OHAL kararnamesi ile TMSF (Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna) devredilmeye başlandı. TMSF’ye bu şirketleri satma veya kapatma yetkisi verildi.

Kayyumun görevi ne zaman biter?

I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.

Kayyım davasını kim açabilir?

Dolayısıyla çocuk ile anne ve baba arasında doğrudan yarar çatışması vardır ve ebeveynlerin bu işte çocuğu temsil yetkisi yoktur. Bu nedenle çocuk, velayet altında ise çocuk adına açılacak soybağının reddi davası için bir temsil kayyımı atanması gereklidir ve bu doğrultuda kayyıma dava hakkı tanınmıştır.

Kayyum olma şartları nelerdir?

Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.

Mahkemede çocuğa kayyım atanması ne demek?

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.

38 kayyum nedir?

Kayyum kelimesinin sözlük anlamı, belli bir işin veya malın yönetilmesi için görevlendirilen kimse demektir. Vasi gibi vesayet organlarından biri olan kayyum, devletin usulsüzlük yapan bir kuruma veya şirkete atadığı yöneticidir. Kayyum Ne Demektir? Kayyum olarak atanan kişi kamu görevlisi olup en yüksek mal memurudur.

Kayyum atanırsa ne olur?

Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Atanan bu kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler çerçevesinde çalışmalarını sürdürür.

Kayyum atanması hangi durumlarda olur?

Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.

Kayyum ücretini kim öder?

(2) Kayyımlık konusu malın idaresiyle ilgili olarak yapılması gereken ancak, kişi hesabında para olmaması nedeniyle karşılanamayan giderler, yönetim hesabından karşılanır. Bu giderler, ilgilinin gelirleri kişi hesabına yatırıldıktan sonra kanunî faiziyle birlikte tahsil edilerek yönetim hesabına aktarılır.

Kayyum tayinine karar verildiğinde hangi kanun yoluna başvurulur?

ii) Kovuşturma Evresinde: Şirket yönetimine kayyım tayini kararını verme yetkisi kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemeye ait olup mahkemenin bu doğrultudaki kararına karşı itiraza başvurulamamaktadır. İlgililer yalnızca hükümle birlikte temyiz yoluna başvurabilecektir.

Kayyımlık nasıl sona erer?

I. Genel olarak. Madde 477 – Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.