Kayyım kime denir?

Kayyımın anlamı nedir?

Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir.

Kayyım ne demek dini?

Kayyum kelime anlamı olarak ‘Her şeyin varlığı kendisine bağlı olan; kainatı idare eden.” biçiminde tanımlanmaktadır. Bunun üzerinden El-Kayyûm kelimesi kısa manası ile bu anlamın Allah’a ithaf edilmesidir.

Baş kayyım ne demek?

Bu çerçevede ve özellikle mütevelli ile birlikte görev yaptığında kayyım, vakıf malında tasarruf yetkisi olmayıp mütevellinin emrinde sadece bu malları gözetmek ve korumakla yükümlü kimseyi, nâzır ise mütevellinin tasarruflarına nezaret eden, mütevellinin vakıf işlerinde görüş aldığı kimseyi ifade eder.

Müezzin ve kayyım ne demek?

İbadetin gerektirdiği müezzinlik hizmetlerini ve camilerin temizliğini yapan kişidir.

Çocuğa kayyum ataması nedir?

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.

Çocuğa kayyum ne demek?

Kayyımlık, çocuğun temsilinde velayet ve vesayeti tamamlayan, vesayet önlemleri arasında kişiye en hafif müdahalede bulunan, yasada sınırlı sayıda ve tipte öngörülmüş bir koruma önlemidir.

Kayyum atanması ne anlama gelir?

Kayyum kelime anlamı olarak, bir işin ya da bir malın yönetilmesi amacı ile bir kişinin görevlendirilmesi anlamına gelmektedir. Kayyum, vasi gibidir. Vasi gibi vesayet organlarından biri konumundadır. Kayyum, devlet tarafından bir şirkete ya da kuruma atanmaktadır.

Kayyımlık ücreti ne kadar?

TMSF’den kayyum ücreti açıklaması: Net 4.000 TL ile 15.000 TL arasında.

Kimlere kayyum atanır?

Kayyım, bir kimse hakkında belirli bir kısım işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kişiye denir. Nitekim Türk Medeni Kanunu (“TMK”) m. 403/II : “Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır” hükmünü ihtiva etmektedir.

Müezzin Kayyımlık belgesi nasıl alınır?

Vekil İmam Hatip veya Vekil Müezzin Kayyım olmak için öncelikle en az lise düzeyinde bir dini öğrenim mezunu olmanız gerekir. Ayrıca ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu DHBT sınavına girmiş olmak ve bu sınavdan en az 60 puan almış olmanız gerekmektedir.

Çocuğa kimler kayyım atanabilir?

Çocuğun mallarının tehlikeye düşmesi başka şekilde önlenemiyorsa hakim yönetimin bir kayyıma devredilmesine karar verebilir. Aynı şekilde malların gelirlerinin de veliler tarafından uygun şekilde sarf edileceğinden kuşku duyulursa hakim bunların yönetimi içinde kayyım atayabilir(M.K.361).

Çocuğa kimler kayyum olabilir?

-Çocuk, vesayet altında ise, çocuğun yasal temsilcisi vasidir. Bir işte çocuğun yararı ile vasinin yararı çatışıyorsa vasinin temsil yetkisi sona erer ve çocuğa temsil kayyımı atanır.

Çocuğa kayyum neden atanır?

Çocuğa kayyım atanmasının en önemli nedenlerinden biri çocuk ile yasal temsilci arasında belli bir işte yarar çatışmasının meydana gelmesi, diğeri ise yasal temsilcinin belli bir işte çocuğu temsil etmesine engel bir durumun ortaya çıkmasıdır.

Kayyum atanması hangi durumlarda olur?

Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.

Kayyum ataması nasıl olur?

Kayyum, belli bir malın yönetilmesi ya da belirli bir işin yapılması için görev ve yetki verilen kimseye verilen isimdir. Kayyum ataması genelde usulsüzlük yapıldığı düşünülen özel kurumlara, şirketlere devletin el koymasının ardından yapılır. Devlet el koyduktan sonra atadığı yöneticiye de kayyum deniyor.