Müptezel argo olarak ne demek?

Müptezel olmak ne demek?

Saygınlığını yitirmiş, bayağılaşmış. 2. Çokluğu dolayısıyla değerini yitiren, değersiz.

Halk dilinde müptezel ne demek?

Müptezel kelimesi argoda uyuşturucu satan ve/veya kullanan kimseler için kullanılmaktadır ve bağımlı anlamına da gelmektedir. Aynı zaman “ortalık malı” anlamında kullanımı söz konusudur.

Müptezel bayan ne demek?

Müptezel bayan kelimesinin anlamı, argoda kullanılan uyuşturucu satıcısı veya uyuşturucuya bağımlı kişi olarak ifade edilebilir.

Müptela ve müptezel ne demek?

Müptezel” Sözcüğü Sıklıkla Yanlış Bir Biçimde “Müptela” Kelimesinin Anlamıyla Kullanılmaktadır. “Müptezel” sözcüğü “saygınlığını yitirmiş, çokluğundan dolayı değerini yitiren, değersiz, ayağa düşmüş” anlamına sahipken, “müptela” sözcüğü “bağımlı, tutulmuş, âşık, vurgun” anlamına gelmektedir.

Müptezel kime denir?

TDK’ya göre müptezel kelimesinin anlamı saygınlığını yitirmiş kimseler. Müptezelin bir başka anlamı ise çokluğundan dolayı değerini yitiren, değersizdir.

Dikala ne demek?

– argoda, ‘gizlice gözetlemek’ veya ‘dikizlemek’, bu durumda, ‘delinin dikalası’ söyleminin sıkça kullandığımız ‘raporlu deli’ anlamını betimlediği açıktır.

Müptezel kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Müptezel; değerini yitirmiş gibi manalarla kullanılarak hitabı edilen bireyin ne denli düşük olduğu belirtilir. TDK‘daki ilk anlamı: Kişinin saygınlığının tamamen kaybedilmesi. İkinci manası ise çokluğu sebebiyle eskisi gibi önemi olmayan zaman ile önemini kaybetmiş, değersiz.

Müptezel ne demek TDK?

Müptezel; değerini yitirmiş gibi manalarla kullanılarak hitabı edilen bireyin ne denli düşük olduğu belirtilir. TDK‘daki ilk anlamı: Kişinin saygınlığının tamamen kaybedilmesi. İkinci manası ise çokluğu sebebiyle eskisi gibi önemi olmayan zaman ile önemini kaybetmiş, değersiz.

Müptela kötü bir şey mi?

1. Tutulmuş, yakalanmış, bağlanmış. 2. Kötü bir alışkanlığa sahip olmak.

Mübtela ne demek?

mübtelâ ::: (a. s. belâ’dan) : 1) düşkün [fena şeylere] . 2) tutkun, tutulmuş.

Müptezel erkek nedir?

TDK’ya göre müptezel kelimesinin anlamı saygınlığını yitirmiş kimseler.

Tezel ne demek?

Çabuk iş gören, becerikli.

Çuçulara Dikala ne demek?

cingenelerin konustugu dilde, goguslere bak (dikizle) anlamina gelen cumle. bir de bunun ‘çuçulara panço’ versiyonu vardır. göğüsleri avuçlamak anlamına gelir.

Alası nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.

Mukteza ne demek kısaca?

Mukteza ya da özelge; mükelleflerin veya vergi sorumlularının vergi durumları bakımından, kendilerince açık olmayan ve tereddüt ettikleri konular hakkında yazılı olarak açıklama talebinde bulunmaları üzerine, yetkili makamlarca kendilerine verilen yazılı görüşe denir.