Sigmoid sinüs nedir?

Sigmoid sinüs trombozu nedir?

Sigmoid sinus trombozu otitis medianın nadir bir komplikasyonudur ve tek taraflı görülür. Bu yazıda bi- lateral otit sonucu gelişen iki taraflı sigmoid sinüs trom- bozu olgusu sunulmaktadır. Görebildiğimiz kadarıyla şu ana kadar literatürde bildirilmiş iki taraflı-eş zamanlı olgular yoktur.

Beyin venöz sinüsleri ne demek?

beyindeki dura mater isimli en dış zarın iki alt tabakası arasında belirli yerlerde oluşan boşluklara verilen isim. buralara beynin kirli kanı akar ve bu sinüsler de daha büyük venlere açılıp kalbe bağlanırlar. aynı zamanda serebrospinal sıvının da fazlasını alarak beyne yapılan basıncı dengelemeye yararlar.

Venöz sinüs ne demek?

Dural venöz sinusler (diğer adıyla Dural sinusler, Venöz sinusler, Kraniyal sinusler), duranın dış (endosteyal) ve iç (meningeal) yaprakları arasında kalan beynin venöz dolaşımına ait sistemlerdir.

Venöz sinüsler nereye drene olur?

Meningeal venler kafa tabanı boyunca geniş dural sinüsler içine, üst kısımlarda ise süperior sagittal sinüs içine drene olur.

Sinus ven trombozu neden olur?

Sebepler. Serebral sinus trombozu gelişen hastaların % 85’inden fazlasında en az bir hastalık mevcuttur. Trombofili olan hastalarda pıhtılaşmaya eğilim artmıştır. Faktör V Leiden mutasyonu, Protein C eksikliği, Protein S eksikliği gibi hastalıklarda pıhtılaşmaya eğilim artmıştır.

Sigmoid sinus nerede?

Sigmoid sinus beynin her iki tarafındaki dural venöz sinuslerin kafa tabanından çıkarken ki son durağıdır.

Beyin sinüsleri nelerdir?

Sağ ve sol tarafta dörder adet olmak üzere toplam sekiz sinüs bulunur ve bu sinüsler maksiller (yanak sinüsleri), frontal (alın sinüsleri), etmoid (gözler arasındaki önde ve arkada yer alan sinüsler) ve sfenoid sinüs (en geride, kafa içindeki sinüs) olarak isimlendirilir.

Dural Sinüsler venöz kanı nereye boşaltır?

Kortikal venlerin en geniş grubu köprü venleriyle birlikte subaraknoid mesafeden çıkar, subdural mesafeyi çaprazlayarak dura materde venöz sinüsler içine boşalır.

Sagittal sinüs nedir?

Inferior sagittal sinus Beyin orta ve alt kısmında, falks serebrinin alt sınırı boyunca önden arkaya doğru uzanarak, beynin derin yapılarından aldığı venöz kanı taşır. Derin yapılardan alınan venöz kan, arkada sinus rektus ile birleşir ve buradan kan konfluens sinuuma taşınır.

Dural sinüs nedir tıp?

Dural venöz sinüsler beyinin venöz kan drenajından sorumlu yapılardır. Bunlardan en küçük boyuta sahip olanı oksipital sinüstür (OS). Oksipital sinüs boyut olarak küçük olmakla birlikte özellikle posterior kranial fossa cerrahile- rinde tanınması ve varyasyonlarının saptanması önemli- dir.

BOS hangi Dural sinüse drene olur?

Sinus sagittalis V. magna cerebri • BOS, subaraknoid boşluktan bu sinüse drene olur. superior (Galen veni) Falx cerebri’nin üst kenarında seyreder. Arka ucunun genişlemesine confluens sinuum denir. Sinus sphenoparietalis veni) ve sinus sagittalis inferior bu sinüse açılır.

BOS nereye drene olur?

BOS, üretildiği ventriküler sistemden beyin sapını çevreleyen sisternlere doğru hareket eder. Buralardan da subaraknoid boşluklara geçer. BOS‘un geri emilimi araknoid granülasyonlar yolu ile venöz sisteme olur.

Lateral sinus trombozu nedir?

Lateral sinüs trombozu, otitis medianın, antibi- yotik tedavisi öncesi yüksek mortalitesi olan kompli- kasyonlarından biri idi. Etiyolojiye yönelik operasyon gerçekleştirilmeden önce mortalite % 100 iken günümüzde bu oran geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı ile % 5-35 seviyesine inmiştir (1).

Cavernous hastalığı nedir?

Kavernöz sinus trombozu kafa kaidesinde, sfenoid kemiğin sella turcicanın her iki yanında yer alan, beyindeki venöz kanın kalbe gönderilmesinde rol kavernöz sinusun kan pıhtısı ve mikroorganizmalar ile tıkanması durumudur.

Paranazal sinus hangi kemiklerde bulunur?

Frontal, etmoid, sfenoid ve maksiller sinüs olarak adlandırılan paranazal sinüsler burun boşluğunun etrafındaki kemikler içerisinde bulunan hava boşluklarıdır. Konumları itibariyle hem nazal kavite ve üst havayolu hem de çene yüz gelişimi ile yakın ilişki içindedirler.