TDK Sözlük övünmek ne demek?

Övmek deyimi ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre Övmek kelimesinin anlamı: Birinin veya bir şeyin iyiliklerini, üstünlüklerini söyleyerek değerini yüceltmek, methetmek, sena etmek, yermek karşıtı.

Övünen ne demek?

türk dil kurumu sözlüğüne göre “övünmek” kelimesinin anlamı: 1- bir niteliği sebebiyle kendini yücelmiş sayarak bundan abartmalı bir biçimde söz etmek, iftihar etmek: “sonra oyuncakları ile övünen bir çocuk gibi gülümseyerek ilave ederdi.”

Gayzer turkce Sozlukte ne demek?

Gayzer, kesintili bir biçimde sıcak su ya da sıcak buhar fışkırtan, kükürt yayan kaynarca. Geysir, İzlanda dilinde, fışkırmak demektir. Volkanoloji literatürüne İngilizceden gayser olarak geçmiştir.

Öğünmek nedir TDK?

Öğünmek, Türk Dil Kurumu tarafından 2010’da yayımlanmış olan Türkçe Sözlükte fiil, “övünmek” maddesinde yer almakta olan bir kelimedir. Öğünmek “iftihar etmek, kendi kendini övmek” demektir.

Övmek yermek ne demek?

Yermek, kötü yönlerinin ortaya çıkarmak, hicvetmek ve beğenmemek demektir. Zıt anlamı ise; övmektir. Övmek sözcüğü ise Türk Dil Kurumu sözlüğünde, övmek ve beğenmek olarak bildirilmektedir. Onaylamak, tasvip ve kabul etmek ise diğer zıt anlamlı kelimelerdir.

Yüceltmenin anlamı nedir?

Yüceltmek işi, yükseltme. Bir içtepiyi ilkel erek ya da amacından, üstün toplumsal değerler taşıyan erek ya da amaçlara yöneltme.

Endamı güzel ne demek?

Uzun boylu kişilere endamlı ya da levend endam denir. Bunun dışında, Osmanlı döneminde çekici, şirin ve güzel kadınlar için de aynı endamlı ya da hoşendam sözcükleri kullanılırdı.

Öğün ne demek TDK?

öğün: 1. Kez, defa. 2. Yemek vakti (Her öğün tıka basa yediği iki katlı ekmek kadayıfı ile..

Gayzer Türkçe sözlüklerde tanımı olan bir kelime midir?

Gayzer kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Gayzer kelimesi Fransızca kökenlidir.

Galoş Türkçe sözlükte var mı?

Galoş kelimesi Türkçe‘de “takunya, tahta tabanlı ayakkabı” anlamına gelir. Fransızca galoche “takunya, tahta tabanlı ayakkabı” sözcüğünden alıntıdır.

Türk övün mü öğün mü?

fiilin doğru yazımı öğün değil övün‘dür ama öğün yazımının bir esprisi vardır. atatürk zamanında bilge kağan’dan esinlenilmiştir.

Turk ovun calis guven ne demek?

atatürk, “türk, aklını kullan, çalış, güven” demiştir. “öğ” = “akıl / us” olduğuna göre, benzer biçimde, “öğ-retmek” = “akıl-landırmak” ve “öğ-retim” = “akıl-landırma işlemi” oluyor. yine, “öğ-renme” = “akıl edinme” oluyor.

Övmek yermek zıt anlamlı mıdır?

Türk Dil Kurumu’na göre Övmek kelimesinin anlamı: -i Birinin veya bir şeyin iyiliklerini, üstünlüklerini söyleyerek değerini yüceltmek, methetmek, sena etmek, yermek karşıtı.

Birini yermek nedir?

Yermek kelimesi, kötülüklerini söylemek anlamında tercih edilen bir sözcüktür. Yergi Ne Demektir? Yergi, herkesin araştırdığı bir sözcüktür. Yergi, herhangi bir kimseyi veya düşünceyi kötü yönlerini ele alarak yazılan yazı veya şiir türleridir.

Sübhanallah ne anlama gelir?

Subhan’Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla “Allah münezzehtir” şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile “Allah Subhan’dır” anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allah kelimelerinin birleşiminden oluşur.