Patriyarka anlamı nedir?
Patriyarka nedir TDK?
Ataerkillik sözcüğü Türkçe kökenlidir. Türkçeye Fransızcadan geçmiş olan ve batı dillerinde Ataerkillik manasında kullanılan patriarka sözcüğü ise Latince patria (baba) ve Yunanca achein (hükmetmek) kelimelerinden türemiştir. Ataerkilliğe dayanan, ata erki temelli olan oluşumlara “ataerkil” veya “patriarkal” denir.
Patriyarkal ne demek?
– Patriyark: Toplumsal hayatın her alanında erkek egemenliğini kabul eden sistem…
Patriarkal hangi dil?
Fransızca patriarcal “ataerkil” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca patriarque “ata” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca patriárχēs πατριάρχης “aile veya aşiretin reisi, ata” sözcüğünden alıntıdır.
Ataerkin nedir?
Ataerkillik baskıcı iktidarın göbek adıdır. Bin yıllardır çözülmeyen eril-dişil çelişkisinde üretilen iktidar ve şiddet kültürünün diğer iktidar biçimleriyle iç içe geçerek sosyal, siyasal, düşünsel ve kültürel bir egemenlik sistemine dönüşmesidir.
Erkek üstünlüğüne ne denir?
Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye “maskülist” denir.
Patriarkal ne demek TDK?
Köklü bir tarihe sahip olan Ataerkil kelimesinin Türk Dil Kurumu‘na göre anlamı ‘aile, topluluk ve düzen’ anlamları üzerinden günümüzde öne çıkıyor. Daha çok soy ile ilgili olan ve kişinin ailevi açıdan geçmişini anlatan bir kelimedir.
Radikal kadın ne demek?
Radikal feminizm, toplumda temel kötülüğün toplumun üzerinde şekillendiği kadına yönelik baskı (veya ataerkillik) olduğu ve düzenlenmeye karşı çıkmanın temelini tüm standart cinsiyet rolleri ve erkek hakimiyetine karşı çıkmakta gören feminizmin bir koludur.
Toplumsal cinsiyet kavramı neyi ifade eder?
Toplumsal cinsiyet kavramı kadınlar ve erkekler arasındaki toplumsal ve kültürel olarak inşa edilmiş farklılıkları ifade eder. Toplumun kültürüne norm ve değerlerine göre toplumsal cinsiyet ve rol davranışları öğrenilir ve pekiştirilir. Böylece toplumda kadın ve erkeğe farklı toplumsal sorumluluk yüklenir.
Eski Türkler anaerkil mi?
Türk ailesi ataerkildir (İnan, 1998, s. 341). Ancak Türklerdeki ataerkillik çeşitli farkları dolayısıyla pederşahi yerine pederi olarak adlandırılan türdendir. İran ya da Roma’da olduğu gibi babanın mutlak hâkimiyeti söz konusu değildir. Kadının ve çocuğun çeşitli hakları olduğu bir aile çeşididir (Onay, 2012, s. 350).
Anaerkil toplum var mı?
Modern dünyada anaerkilliğin hakim olduğu toplumlar bulunmamaktadır. Bazı tarihçilere göre ataerkillik (partiyarka) dünya toplumlarına egemen olmadan önce anaerkil toplumlara rastlamak mümkündü.
Türk toplumu ataerkil midir?
Türk ailesi ataerkildir (İnan, 1998, s. 341). Ancak Türklerdeki ataerkillik çeşitli farkları dolayısıyla pederşahi yerine pederi olarak adlandırılan türdendir. İran ya da Roma’da olduğu gibi babanın mutlak hâkimiyeti söz konusu değildir. Kadının ve çocuğun çeşitli hakları olduğu bir aile çeşididir (Onay, 2012, s. 350).
Maskülizm neyi savunur?
Maskülinizm, erkeklerin kadınlardan hem zihinsel hem de fiziksel olarak üstün olduğunu savunur. Maskülizmde ise iki cinsiyetin eşitliği esas alınır. Her iki teori de Latince ”erkeksi” manasına gelen ”masculinus” sözcüğünden türetilmiştir. Hominizm adıyla da bilinen bu akım, ataerkil bir yapıya sahiptir.
Erkek düşmanlarına ne ad verilir?
Androfobi, erkek düşmanlığına varabilecek boyutlara ulaşabilme potansiyeli taşımakla birlikte sosyal fobiler içinde tanımlanan psikolojik bir hastalıktır.
Feminizm tanımı nedir?
Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik muhtelif ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. … Bu kavramlar, şans eşitliği ve insan haklarının temeli olan sosyal adaleti özetler.
Erk gücü ne demek?
Erk güç nedir Erk kaynakları nelerdir? Coğrafya’daki terim anlamı: Çalışmada, her türlü üretimin yaratılmasında, ulaşımda sayılı bir dayanak olan, bir bölümü elektrik, akaryakıt, kömür ve benzeri; bir bölümü de rüzgâr, su, güneş ısısı gibi kaynaklar ya da insan ve hayvandan sağlanan güçlerin tümü.