Kristalize zeka dan kim bahsetti?

Kristalize zeka kuramı kime ait?

raymond cattell ve öğrencisi john horn tarafından geliştirilmiştir.

Cattell in zeka kuramı nedir?

Cattell-Horn’nun Zeka Kuramı (1966), sözel ve sözel olmayan (akışkan ve kristalize) zeka şeklinde genel zekayı oluşturan; doğuştan gelen ve birbirini tamamlayan yapılardır. Genel zekanın biyolojik olarak etkilenen boyutudur. Yeni bilgilerle akıl yürütme yeteneğidir..

Birikimli zeka nedir?

Birikimli Zeka, kazanılmış becerileri kapsar. Bireyin bulunduğu kültüre dayalı yeteneklerdir. Kristalize Zeka ise sözel olmayan, görece kültürden bağımsız belli bir kapsamdan arınıktır.

Zekayı akıcı zeka ve kristalize zeka olarak iki faktörlü bir yapı olarak ele alan kuramcı kimdir?

Cattell-Horn-Carroll Kuramı Gf-Gc kuramı, Raymond Cattell ve John Horn’un çalışmalarından doğmuştur. Akıcı ya da doğuştan getirilen beceriler (Akıcı zeka: Gf – fluid) ile kristalize (kristalize zeka: Gc – crystallized) becerilerden (öğrenmeden ve deneyimden etkilenen) adını alır.

Modern zeka kuramcısı kimdir?

1874-1949 yılları arasında yaşayan ve modern eğitim psikolojisinin kurucusu olan Edward L. Thorndike, çalışmalarıyla zekânın gelişimine katkıda bulunmuştur. olabileceğini ifade etmiştir.

Çoklu zeka kuramı kime aittir?

Öncelikle çoklu zekâ kuramı açıklanmıştır. Çoklu zekâ, Howard Gardner’in zekâyı yeniden tanımlaması olarak ortaya çıkmış bir kuramdır. Çoklu zekâ, çevresel ve genetik etmenlerle birlikte insanı yorumlamaya dair yeni bir bakış açısıdır.

Mantıksal zeka ne demek?

Çoklu Zeka Kuramının içerisinde yer alan Mantıksal – Matematiksel Zeka, eleştirel düşünme, soyut düşünebilme, sayılandırma ve nedenleme ile ilgilidir. Bu zeka türüne sahip olan öğrenciler, neden-sonuç ilişkilerini düzgün bir şekilde kurarlar ve anlamlandırırlar. Mantıksal kuralları uygulamakta zorlanmazlar.

Cattell Zeka Testi neyi ölçer?

Cattel tarafından geliştirilmiş olan Cattel Zeka Testi, Bağlan Torol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 6- 14 yaş arası bireylere uygulanmaktadır. Performans ile zeka seviyesini ölçen bir testtir. 4 alt testten, dört ayrı puan elde edilerek kişinin zeka seviyesi hesaplanır.

Akıci zeka Nedir?

Akıcı yada akışkan zeka, akıl yürütme, analiz etme ve problem çözme yeteneğini ifade eder. Zekanın bu yönünü kullandığımızda, önceden var olan herhangi bir bilgiye güvenmeyiz. Bunun yerine, yeni sorunları çözmek için mantık, örüntü tanıma ve soyut düşünceyi kullanırız.

Spearman zeka faktörü nedir?

Spearman, bireylerin sahip oldukları “g” ve “g” faktörleri yönünden farklılaştıklarını, bireylerin zekâsını ölçmenin “g” faktörünü ölçmek anlamına geldiğini öne sürmektedir. Yani, ona göre “g” faktörü zekâdır.

Çoklu Zeka Kuramı nelerdir?

Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir. Gardner bilişsel yeteneklerin geniş bir yelpazeden oluştuğunu ve aralarında sadece çok zayıf bir korelasyonun bulunduğunu savunmaktadır.

Çoklu zeka kuramını kim bulmuştur?

Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir.

Ilk zeka testini kim yaptı?

Fransız okul sistemi için Sorbonne psikoloji laboratuvarı yöneticisi Alfred Binet ve çalışma arkadaşı Theodore Simon tarafından hazırlanmıştır.

Çoklu zeka kuramına geliştiren Amerikalı psikolog kimdir?

Harvard ve Boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan Howard Gardner tek zekâ tipine karşı çıkarak insanların daha başarılı olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekâya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zekâ” (Multiple Intelligence) teorisini ortaya atmıştır.

Insandaki temel zeka türlerini nelerdir?

Prof. GARDNER’ın tanımladığı Zekâ türleri :

  • Sözel – Dilsel Zekâ
  • Mantıksal – Matematiksel Zekâ
  • Görsel – Mekansal Zekâ
  • Bedensel – Kinestetik Zekâ
  • Müziksel – Ritmik Zekâ
  • Kişisel – İçsel Zekâ
  • Kişilerarası – Sosyal Zekâ
  • Doğa – Varoluşcu Zekâ