ÖTV neyi kapsar?

ÖTV hangi mallardan alınır?

Hangi ürün ve hizmetlerden ÖTV alınacağı kanunlarla belirlenmiştir. ÖTV kanununun 4. Maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bunlar; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk vb. ürünlerdir.

ÖTV indirimi hangi araçlar?

ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45’lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50’lik vergi diliminde değerlendirilecek. ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi.

KDV ve ÖTV arasındaki fark nedir?

kdv ödenmiş bir vergi olarak gider olarak vergiden düşülürken, ötv kanunen kabul edilmeyen giderler kapsamında vergi matrahından düşülmez. ötv ödeyen vatandaş * ödediğiyle kalır. bir mal veya hizmet için ödenen ötv, kdv matrahına ek bir unsurdur.

Araçlarda ÖTV nedir?

Birçok üründe olduğu gibi sıfır araçlara da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanır. Her yıl ÖTV oranı güncellenir ve farklı silindir hacimlerine farklı oranlar uygulanır.

Özel Tüketim Vergisi mükellefleri kimlerdir?

Bu mallardan kayıt ve tescile tabi olmayan malları imal inşa veya ithal edenler, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlar ÖTV mükellefidir.

Kulaklıktan ÖTV alınır mı?

Dikkat: Yurtdışından gelen kulaklık için artık gümrük vergisi alınıyor. 10 dolarlık bir ürün için 100 TL vergi ile karşı karşıya kalmayın!

ÖTV indirimi 2022 hangi araçlar için geçerli?

Engelli araç fiyatları 2022 yılı itibarıyla Fiat, Toyota, Ford, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Seat, Opel ve pek çok marka için yeniden belirlendi. Engelli ÖTV indirimi ile uygun fiyatlı araç sahibi olabilecek olan engeli vatandaşlar, 2022 engelli araç limiti çerçevesinde araç edinebilecek.

2022 engelli araçlar hangileri?

ÖTV muafiyetli hangi 2022 Model alınır? ÖTV muafiyetli alınabilecek araçlar arasında yer alan en önemli otomobiller arasında Ford Focus, Opel Crossland, Renault Megane, Toyota Corolla, Opel Astra HB, Volkswagen Golf, Kia Sportage, Dacia Sandero, Renault Clio, Fiat Egea gibi araçlar bulunmaktadır.

ÖTV de KDV olur mu?

hesaplanacak ÖTV hariç olmak üzere, KDV matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği hükme bağlanmıştır. … KDV matrahı, teslim veya ithal edilen malın bedeli ile birlikte vergi, resim, harç, pay ve fon gibi unsurları da kapsadığından, yukarıda açıklandığı şekilde tespit edilen KDV matrahına ÖTV de dahil olacaktır.”

100 bin liralık arabanın ÖTV’si ne kadar?

Buna göre, fiyatı 120 bin TL’yi kadar olan araçlar yüze 45’lik ÖTV‘ye; 120 bin ila 150 bin TL aralığında olan araçlar yüzde 50’lik ÖTV‘ye; 150 bin TL ila 170 bin TL fiyat aralığındaki araçlar yüzde 60’lık ÖTV‘ye; 170 bin TL ila 200 bin TL aralığındakiler yüzde 70’lik ÖTV‘ye ve 200 bin TL üzerindeki sıfır araçlar da …

ÖTV ne anlama gelir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

ÖTV vergisini kim öder?

ÖTVyi ödemekle yükümlü olan taraflar, ilgili malın niteliğine göre değişmekle birlikte genellikle ithalatçı ve ilk satıcıdır. İthalatçı ve ilk satıcılar, ilgili mal için devletin o malın nitelikleri veya elde edilme kriterleri doğrultusunda belirlemiş olduğu oran ya da maktu doğrultusunda ÖTV bedelini belirler.

ÖIV mükellefi kimdir?

Özel iletişim vergisinin mükellefi Telekomünikasyon Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu Kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerdir.

ÖTV maktu vergi mi yoksa nispi vergi midir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir.

ÖTV mükellefi kim?

Mükellef Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca, (IV) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ÖTV mükellefidir.