ÖTV 1 sayılı liste nedir?

ÖTV 2 sayılı liste nedir?

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede, yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi …

Yakıttan ne kadar ÖTV alınıyor?

Uygulama, belirlenecek ÖTV tutarları her bir mal itibarıyla 2 Nisan 2020 tarihinde uygulanan ÖTV tutarlarına ulaştığında, bu tutarlara ulaşan her bir mal bakımından yürürlükten kalkmış sayılacak. 2 Nisan 2020’de akaryakıtta ÖTV limitleri benzinde 2,53 TL, motorinde 2,05 TL ve LPG’de 1 TL olarak belirlenmişti.

Sıfır araçlarda ÖTV ne kadar?

Vergisiz satış tutar 130 bin TL’ yi aşmayanlar: E ÖTV,  KDV. Vergisiz satış tutarı 170 bin TL’ ye kadar olanlar: P ÖTV,  KDV. Vergisiz satış tutarı 210 bin TL’ nin üzerinde olanlar: € ÖTV,  KDV.

ÖTV zammı Hangi ürünlerde var?

Hangi ürün ve hizmetlerden ÖTV alınacağı kanunlarla belirlenmiştir. ÖTV kanununun 4. Maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bunlar; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk vb. ürünlerdir.

ÖTV listelerinde neler var?

Özel Tüketim Vergisi hangi ürünlere uygulanmaktadır?

  • Lüks tüketim ürünlerine (mücevher, kürk, motorlu taşıtlar, beyaz eşya vb.)
  • İnsan sağlığına zararlı ürünlere (tütün mamulleri, alkollü içecekler)
  • Çevreye zarar veren ürünlere (fosil atık, benzin, kömür vb.)

ÖTV liste 4 nedir?

ÖTV Mükelleflerinin İhracat Teslimleri şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde ÖTV‘den istisnadır. Bu bağlamda, (IV) sayılı liste kapsamındaki malların, imalatçıları tarafından yurt dışındaki müşterilere teslim edilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkması halinde bu teslim ÖTV‘den müstesnadır.

Devlet akaryakıttan yüzde kaç vergi alıyor?

Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş, “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır.

1 litre benzinin kaç lirası vergi?

Böylelikle, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 1,3313 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 1,5836 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 1,2931 lira, LPG otogazda da 0,8107 lira ÖTV alınacak.

Hangi araçlarda ÖTV indirimi var?

Arazi aracı, ATV, Panelvan, Pickup, Jeep, Binek Otomobil vb araçlar fark etmeksizin muafiyetten yararlanabiliyorsunuz. Burada sadece van, kamyonet, panelvan, pick-up modelleri gibi yük taşıma odaklı modellerde 2800 cc veya altında motor hacimleri şartı var.

Engelli araç Alımında ÖTV indirimi ne kadar?

Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.

ÖTV Hangi ürünlerde var?

ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar.

Tablette ÖTV var mı?

Bilgisayar, laptop, tablet gibi ürünlerde Özel Tüketim Vergisi bulunmamaktadır. Başka bir deyişle, bilgisayar, laptop, tablet bilgisayar ÖTV‘ye tabi değildir. Özel Tüketim vergisinin hangi ürünler üzerinden alındığı ÖTV listelerine bakılarak anlaşılır.

Kulaklıklarda ÖTV var mı?

Dikkat: Yurtdışından gelen kulaklık için artık gümrük vergisi alınıyor. 10 dolarlık bir ürün için 100 TL vergi ile karşı karşıya kalmayın!

ÖTV Kanunu 7 madde nedir?

4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/2. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen araçların sakatlık derecesi %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından 5 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı …

Hangi ürünler ÖTV’ye tabi?

ÖTV hangi ürünlerde uygulanır?

  • Çevreye zarar veren akaryakıt ve yağ türevi ürünlerde,
  • Lüks taşıtlarda,
  • İnsan sağlığına zarar veren tütün ve alkol ürünlerinde,
  • Beyaz eşya, kürk gibi lüks tüketim ürünlerinde uygulanır.

4 Haz 2019