Pütürge anlamı nedir?

Malatya Pütürge Kürt mü?

Pütürge ilçesi Malatya’nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu ilçelerindendir. Buradaki Kürt nüfusunun tamamına yakını Canbeg Aşiretindendir. Cihangir denilen bir aşirete bağlı olan insanların yaşadığı köy de vardır. Hem ilçe merkezi hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur.

Pütürge de Alevi var mı?

Pütürge ilçesinde 4 tane Türkmen Alevi köyü vardır. Bu köyler *Bolükkaya *Gündeğer *Karşıyaka *Örmeli köyleridir. İlçede hem Sünni ve Alevi Türkmen nüfusu baskındır. Birkaç köy ve kasabada Kürt nüfusu da vardır.

Pütürge hangi ilde?

Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir. Malatya’ya 74 km mesafededir. Denizden yüksekliği 1.250 metredir. İlçenin 1 bucağı, 1 beldesi, 2 belediyesi ve 62 köyü ile 325 mezrası vardır.

Pütürge mi Pütürge mi?

Malatya’nın Türk filmlerinde daha doğrusu komedi filmlerinde adı sıkça geçen bir ilçesi vardır. Ancak tabelayı dikkatlice okuyunca “Pütürge” olduğunu gördüm. …

Malatya kökeni nereden geliyor?

Malatya’nın tarihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü’nde M.Ö. 8. asra ait Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö.

Malatya Türk mü Kürt mü?

Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır. Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya‘da etnik olarak Türkler çoğunluktadır.

Malatya’nın hangi ilçeleri Alevi?

Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Arapgir ilçesi ise Aleviler ile Sünnilerin nüfus olarak yarı yarıya olduğu bir ilçedir. Malatya Merkez hahil birçok ilçede Alevi yerleşimleri vardır. Malatyanın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir.

Malatya Alevileri nereden geldi?

Az sayıda Sünni Türk nüfusu da vardır. İlçedeki Alevi nüfusun büyük çoğunluğu Türkmen Alevilerden oluşmaktadır. Bunun yanında Atma denilen yörede Atmalı Aşiretinden Aleviler yaşamaktadır. Bunların bir kısmı Kürt olduğunu söylerken bir kısmı ise Türkmen olduğunu söylemektedir.

Malatya Pütürge hangi Türk boyundan?

İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya’dan gelen Samanoğulları tarafından meydana geldiği söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği bilinmeyen Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.

Pütürge Malatya arası kaç kilometre?

Malatya Pütürge Arası Kaç Km

Malatya Pütürge Kaç Km 72 Km
Malatya Pütürge Kaç Saat 54 Dakika
Uçuş Mesafesi 51 Km
Uçuş Süresi 8 Dakika

Malatya Pütürge nüfusu ne kadar?

Pütürge nüfusu 2021 yılına göre 12.976. Bu nüfus, 6.417 erkek ve 6.559 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %49,45 erkek, %50,55 kadındır.

Malatya hangi ırk?

Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır. Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya‘da etnik olarak Türkler çoğunluktadır.

Malatya halkı nedir?

Tarih Oğuzların bir boyundan birinin mensubu olduğu Battal Gazinin ata yurdudur. Bölgede Türkler ve Kürtler daima beraber yaşamışlardır. Yöre halkı kayısı ticaretinden dolayı zenginleşmiştir. Türkiyenin en güvenli yerlerinden biridir.

Malatyanın kökeni nedir?

Malatya’nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen “melid”den türediği ve Hitit kitabelerinde “öküz başı ve ayağı” ile ifade edildiği belirtilmiştir. “Melit+ava” ise “bal ülkesi” anlamına gelmektedir. Sonra bu isim “Meliddu”, “Melide”, “Melid”, “Milid”, “Milidia”, “Melitea” olarak kitabelerde geçmiştir.

Malatya ne kadar Kürt var?

Malatya merkeze bağlı köylerde ise durum şu şekilde. 38 bin 459 kişi Anadil olarak Türkçeyi seçmiştir. Kürtçeyi ise 17 bin 97 kişi Anadil olarak seçmiştir. 19 kişi Ermenice ve 17 kişi başka dilleri Anadil olarak seçmiştir. Bu durumda 58 bin 25 kişi Türk, 17 bin 678 kişi ise Kürt olmuş oluyor.