Mirasta tereke ne demek?

Miras bırakanın terekesi nasıl tespit edilir?

Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.

Terekenin tasfiyesini kimler isteyebilir?

Madde 632 – Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.

Terekeye hangi mallar girer?

Tereke, kişilerin öldükten sonra geride bıraktığı maddi mal varlıkları ile borçların bütünüdür. Diğer bir deyişle ölen kişinin mirasıdır. Bu anlamda tereke para, araç, alacak hakkı, işletme, gayrimenkul gibi maddi mal varlığı değerlerinin tümünü kapsar.

Tereke memuru nedir?

İlgili mahkemenin izni ile murise ait mal varlığı üzerinde her türlü yasal işlem yapabilme yetkisine tereke idare memuru sahiptir. Dolayısıyla terekenin yönetimi için tereke idare memuru olarak atanan kişi veya kişilerin mirasçılara düşen ödevleri yerine getirmesi gerekir.

Terekenin tasfiyesi nasıl olur?

Mevcudu borçlarını ödemeye yetmeyen terekenin tasfiyesi, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, TMK m. 612’ye göre, en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir.

Tereke nasıl pay edilir?

Mirasçılar terekedeki her türlü mal, hak ve borcu serbestçe ve istedikleri şekilde paylaşabilirler. Ancak bunun için tüm mirasçıların anlaşması gerekmektedir. Tek bir mirasçı bile paylaşma anlaşmasına katılmak istemezse paylaşma hakim tarafından gerçekleştirilir.

Tereke nasıl alınır?

Mirasçılardan bir tanesinin ya da tamamının talebi ile birlikte mahkemelerce veya Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi tarafından terekenin tespiti davası açılabilmektedir. Terekeye konu olan hakların ve malların devlet tarafından korunması için gerekli olan tüm önlemlerin re’sen alınmasını ifade etmektedir.

Tereke davası nasıl görülür?

Mirasçılardan bir tanesinin ya da tamamının talebi ile birlikte mahkemelerce veya Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi tarafından terekenin tespiti davası açılabilmektedir. Terekeye konu olan hakların ve malların devlet tarafından korunması için gerekli olan tüm önlemlerin re’sen alınmasını ifade etmektedir.

Tereke davası kaç yıl sürer?

Tereke tespit davasının açılması için kanunda herhangi bir zamanaşımı süresi düzenlenmemiştir. Bu sebeple terekenin tespiti davası hukuki menfaati bulunan kişiler tarafından her zaman açılabilecektir.

Kimler resmi tasfiye talebinde bulunabilir?

Resmi tasfiye talebini mirasbırakanın yasal ve atanmış mirasçıları ve mirasbırakanın alacaklıları talep edebilir. Resmi tasfiye talebinin bir tek mirasçı tarafından yapılması yeterli değildir, diğer mirasçıların da buna katılmaları veya mirası reddetmeleri gerekir.

Terekenin tasfiyesi davası kime karşı açılır?

Türk Medeni Kanunu madde 632“Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.”

Terekeye dahil haklar nelerdir?

Bu anlamda mirasbırakanın taşınır ve taşınmaz malları, banka hesapları ve alacakları gibi ekonomik varlıklarının yanı sıra parayla ölçülebilen fikri hakları da(örnek: sanat eserlerinden doğan haklar) terekeye dahildir.

Hangisi Terekede yer almaz?

Mal Varlığında Bulunmakla Beraber Terekede Yer Almayan Hukuki İlişkiler: Miras bırakanın şahsına bağlı olan haklar o kişinin mal varlığında bulunur ancak miras bırakanın ölmesinin ardından terekede yer almaz. Bu haklara intifa hakkı örnek verilebilecektir.

Tereke temsilcisi ücretini kim öder?

Tereke temsilcisinin ücretini kim öder ? Sulh Hukuk Hakimi, tereke temsilcisine istemi halinde terekeden karşılanmak üzere uygun bir ücret ödenmesine karar vermelidir. Yani tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanacaktır.

Tereke temsilcisi kim olur?

Tereke temsilcisi atanmasına ilişkin şartların gerçekleştiğine kanaat getiren mahkeme, mirasçıları dinleyerek ve onların önerilerini de dikkate alarak uygun bir kişiyi – bu kişi mirasçı da olabilir- tereke temsilcisi olarak atar. Tereke temsilcisi olarak gerçek kişiler atanabileceği gibi, tüzel kişiler de atanabilir.