Birincil patlayıcılar nelerdir?

Patlayıcılar nelerdir?

Patlayıcı maddeler, kararsız haldeki kimyasal madde veya madde karışımları olup, darbe veya kıvılcım gibi bir etkiye maruz kalması sonucu kendi kendine ilerleyen son derece hızlı kimyasal reaksiyonlarla kararlı bileşiklere dönüşürken yüksek ısı, ses, darbe etkisi ve gazlar ortaya çıkarırlar.

TNT Patlayicisi nedir?

Trinitrotoluen (TNT), veya daha özel olarak 2,4,6-trinitrotoluen, C6H2(NO2)3CH3 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu sarı katı bazen kimyasal sentezde bir reaktif olarak kullanılsa da, daha çok uygun kullanım özelliklerine sahip bir patlayıcı madde olarak bilinmektedir.

RDX HMX nedir?

1,3,5-trinitroperhidro-1,3,5-triazin (IUPAC), hekzahidro-1,3,5-trinitro- 1,3,5-triazin hekzogen veya kısaca RDX olarak adlandırılan madde askeri bir patlayıcıdır. RDX, TNT (2,4,6-trinitrotoluen), HMX (1,3,5-trinitro-1,3,5-triazasiklohekzan) birlikte yaygın olarak askeri mühimmatlar arasında sayılmaktadır.

Patlayıcı maddeler sınıfında neler vardır?

Belli başlı patlayıcı maddele örnek verecek olursak: ateşleyiciler, infilaksız fünyeler, ateşlemeli çakmaklar, fitiller, tapalar, kapsüller, barutlar, barut kalıpları, barut macunları, en başta patlama ve paralama hakkı olan bombalar olmak üzere derinlik bombaları, patlayıcı boşaltma aletleri, el bombaları, demir deniz …

Patlayıcılar kaça ayrılır?

Organik patlayıcılar da kendi içerisinde Nitroaromatikler, Nitratesterler,Nitraminler,olarak üçe ayrılır.

Patlayıcılar ne zaman bulundu?

Çinliler barutu silah olarak ilk defa 904 yılında patlayıcı olarak kullandılar. Adını “uçan ateş” koymuşlardı.

RDX açılımı nedir?

RDX, Gerçek adı siklotrimetilen-trinitramin olup saf RDX 204 °C’ de eriyen ve 1.816 g/cm³ yoğunlukta olan bir patlayıcıdır. Bu patlayıcı için kullanılan RDX kısaltması, İngiliz menşeli olduğundan Royal Demolition Explosive (Kraliyet Yıkım Patlayıcısı) kelimelerini ifade etmektedir.

RDX nerede kullanılır?

Kompozit ve plastik patlayıcılar için en yaygın kullanılan yüksek patlayıcıdır. Son derece kararlıdır ve TNT’ye eşdeğer raf ömrüne sahiptir. Meşhur C4 ve Semtex gibi plastik patlayıcıların ve pek çok kompozit harp başlığının muhtevasında RDX bulunur.

Parlayıcı maddeler nelerdir?

PATLAYICI MADDE: BİR ISI KAYNAĞI İLE TEMAS ETMESİ DURUMUNDA ISI, BASINÇ VE SES ETKİSİ İLE PATLAYAN MADDELERDİR. PARLAYAN SIVILAR : ASETON, BENZEN, HEKZAN, KSİLEN, KARBONSÜLFÜR, METİLALKOL, BENZİN……. PARLAYAN KATILAR : FOSFOR PENTAKLORÜR, MAGNEZYUM…….

Aşındırıcı maddeler nelerdir?

Aşındırıcı maddeler, canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddelerdir. Gazlar, sıvılar ve katılar tehlikeli aşındırıcılık özelliği gösterebilirler.

Yakıcı maddeler nelerdir?

Hidrojen peroksit, perklorik asit, sodyum-potasyum metalinin nitratları, peroksitleri, permanganatları, kloratlar, perkloratları, kalsiyum karbonat, kromik asit ve amonyum nitrat oksitleyici (yakıcı) maddelerdir.

Barut ne zaman anadoluya geldi?

Barutun ilk kullanımı top olmuştur. Çin’den sonra Müslüman devletler ordularında da hızla yaygınlaşmıştır. 15. yüzyılın ikinci yarısından itibaren özellikle Osmanlı Devleti tarafından etkili bir biçimde kullanılmıştır. Osmanlılar, barutu el silahlarında (tüfek) olarak kullanmaya hızla geçtiler.

Barut hangi çağda bulundu?

Çinliler barutu silah olarak ilk defa 904 yılında patlayıcı olarak kullandılar. Adını “uçan ateş” koymuşlardı. Ardından barut bombalarını mancınıklarda da kullanmaya başladılar. Barutun kayıtlı ilk itici güç olarak kullanılması 1132 yılında bambudan yapılmış toplarda kullanılması denemeleridir.

C4 ün içinde ne var?

C-4 Terkibi patlayıcılar ise temelde RDX ile değişen miktarlarda yumuşatıcı, yağ, parafin ve polizobiütilen’den karışımından oluşmaktadır. Macuna benzeyen plastik bir kitledir. Kirli beyazdan acik kahve rengine kadar değişen renklerdedir. RDX, C-4’ün toplam ağırlığının %91’ini oluşturmaktadır.

Trinitrotoluen nasil yapilir?

TNT, üç adımda sentezlenmektedir. İlk olarak toluen, sülfürik-nitrik asit karışımı bir çözeltide nitrolanarak MNT (mononitrotoluen) sentezlenir. Sonrasında elde edilen MNT tekrar nitrolanarak dinitrotoluen (DNT) elde edilir ve en son adımda üçüncü bir nitrolama ile oluşan DNT’lerden TNT elde edilir (Üzer, 2004).