Malatya’nın merkez ilçesi hangisi?

Malatya merkez ne diye geçiyor?

Arapgir (11.000) Arguvan (8.000) Battalgazi (300.000 – merkez ilçe)

Malatya merkezde kaç ilçe var?

Malatya‘nın biri Merkez olmak üzere on dört ilçesi vardır. Merkez: 1990 sayımına göre toplam nüfûsu 333.001 olup, 281.776’sı ilçe merkezinde, 51.225’i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağına bağlı 26, Çolaklı bucağına bağlı 21 köyü vardır. İlçe toprakları dalgalı düzlüklerden meydana gelir.

Malatya Yeşilyurt merkez ilçe mi?

Yeşilyurt, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzası Bölümü’nde yer alan Büyükşehir Malatya‘nın iki merkez ilçesinden biridir.

Malatya’nın Merkez nüfusu ne kadar?

Merkez nüfusu 2021 yılına göre 494.918. Bu nüfus, 246.899 erkek ve 248.019 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: I,89 erkek, P,11 kadındır.

Malatyalılar hangi mezhepten?

Malatya ciddi Alevi nüfusunun oldugu bir ildir. Alevilerin çoğunluğu Türkmen Alevisidir.

Malatya Arguvan Kürt mü?

Arguvan‘da Sünni nüfusun geneli Kürttür. Az sayıda Sünni Türk nüfusu da vardır. İlçedeki Alevi nüfusun büyük çoğunluğu Türkmen Alevilerden oluşmaktadır. Bunun yanında Atma denilen yörede Atmalı Aşiretinden Aleviler yaşamaktadır.

Malatya’da kaç tane ilçe var?

04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre 13 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 718 mahalle bulunmaktadır.

Malatya ilçeleri nelerdir?

  • Akçadağ
  • Arapgir.
  • Arguvan.
  • Battalgazi.
  • Darende.
  • Doğanşehir.
  • Doğanyol.
  • Hekimhan.

Malatya Yeşilyurt nereye bağlı?

MalatyaYeşilyurt, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Malatya ilinin yaklaşık 284.000 nüfuslu bir merkez ilçesidir. Kuzeyinde Yazıhan, doğusunda Battalgazi, batısında Akçadağ ve güneybatısında Doğanşehir ilçeleriyle birlikte güneyinde de Adıyaman’ın Çelikhan ilçesiyle de komşudur.

Malatya Yeşilyurt merkeze kaç km?

Malatya Yeşilyurt Arası Kaç Km

Malatya Yeşilyurt Kaç Km 14 Km
Malatya Yeşilyurt Kaç Saat 11 Dakika
Uçuş Mesafesi 9 Km
Uçuş Süresi 2 Dakika

Malatya hangi ilçeleri Kürt?

Malatyanın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur.

Malatya’nın nüfusu ne kadar 2021?

Malatya nüfusu bir önceki yıla göre 2.536 artmıştır. Malatya nüfusu 2021 yılına göre 808.692’dir. Bu nüfus, 403.607 erkek ve 405.085 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %49,91 erkek, %50,09 kadındır.

Malatyalılar Alevi olur mu?

Malatya ciddi Alevi nüfusunun oldugu bir ildir. Alevilerin çoğunluğu Türkmen Alevisidir. Az sayida Kürt Alevisi de vardır. Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir.

Malatyanın kökeni nedir?

Malatya’nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen “melid”den türediği ve Hitit kitabelerinde “öküz başı ve ayağı” ile ifade edildiği belirtilmiştir. “Melit+ava” ise “bal ülkesi” anlamına gelmektedir. Sonra bu isim “Meliddu”, “Melide”, “Melid”, “Milid”, “Milidia”, “Melitea” olarak kitabelerde geçmiştir.

Malatya Arguvan Alevi mi?

Arguvan ilçesi Alevi nüfusun Malatya genelinde en yoğun olduğu ilçedir. İlçe nüfusunun %90’a yakını Alevilerden oluşur. Merkezde ve birkaç köyde Sünni nüfus az miktarda bulunmaktadır. Sünni nüfusun geneli Kürttür.