Bebeklerde kafa çarpması ne zaman tehlikeli?

Kafa çarpmasında ilk kaç saat önemli?

Kafa travması sonrası ilk 24 saat çok önemlidir. Hastanın mümkün olduğunca uyanık kalması, uyuyorsa kısa aralıklarla kontrol edilip uyandırılıp konuşturulması önerilir. Travma sonrası ilk 48 saat içerisinde görülen kusma beyin kanaması belirtisi olabilir.

Kafa çarpması ne zaman tehlikeli?

Kafa Travması geçirmiş bir hastada; Bilinç kaybı ya da bilinç bulanıklığı, bulanık görme, vücutta kasılmalarının olması, denge kaybı, baş dönmesi ve/veya baş ağrısı, kulak ya da burundan saydam bir sıvının gelmesi ya da kulak kanaması gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka ileri değerlendirme gereklidir.

Bebeklerde kafa travması kaç saatte belli olur?

Her zaman ilk 24 ve 48 saat önemlidir ve başlangıçta çocuk tamamen normal olsa da sonradan yeni bulgular ortaya çıkabilir. Bu nedenle travma sonrası 24-48 saat çocuğun ya ailesi tarafından ya da gereğinde hastanede hekim tarafından takibini ve bu süre sonunda tekrar kontrolünü öneririz.

Kafasını çarpan bebeğe ne yapılır?

Kafasına aldığı darbe tehlikeli olabilir

  1. Havale ya da kusma varsa çocuğunuzun boynunu düz tutarak yan yatırı
  2. Kanama varsa gazlı bez ya da temiz bir havlu ile üzerine baskı uygulayın.
  3. Ambulansın gelmesini bekleyin.

Başını vuran kişi kaç saat uyumamalı?

Çocuk strese giriyor ve yorulduğu için de daha erken uyumak istiyor. Uykusu gelen çocuk hemen korkuyla hastaneye getiriliyor. Kafasını çarpan çocuğu 24 saat uyutmama alışkanlığı var ama uykusu gelen çocuğu kesinlikle uyutmalısınız. Eğer çocuk 1 saat sonra uyandırılamıyorsa o zaman sorun var demektir.”

Kafamızı bir yere vurduğumuzda ne yapmalıyız?

Eğer çarpma sonrası kafa cildinde açılma ve kanama varsa üzerine temiz bir tampon konmalı ve baskı yapılarak hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çarpma sonrası şuur kaybına varacak bir durum yaşandıysa hemen 112 Acil ile temasa geçilip durum bildirilmelidir.

Başa alınan darbe sonucu ne yapılmalı?

Eğer kafaya çok şiddetli darbe alındıysa, her ihtimale karşı bir an evvel doktora gidilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Darbe ve hasardan sonra hemen doktora gitmek ve gerekli incelemelerin yapılması, beyin kanaması riskini büyük ölçüde azaltıcı bir etkendir.

Bebeğin beyin kanaması geçirdiği nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzdaki belirtileri takip edin

  • Bilinç kaybı, bilinç bulanıklığı, bayılma, anlama ve konuşma problemi.
  • Uyanık olunması beklenen saatlerde bebeğin uyuklaması
  • Burun veya kulaktan saydam sıvı ya da kan gelmesi.
  • Bas ağrısı yakınması
  • 5-6 kez fışkırır tarzda kusma.
  • Denge kaybı veya yürümede problem.

Kafa travması belirtileri kaç saatte belli olur?

Hafif bir kafa travması sonrasında baş ağrısı birkaç saat sürebilir. Şişlik veya morarmalar birkaç haftada iyileşir. Birçok hastamız hızla düzelir fakat birkaç gün süre ile şu şikayetleriniz olabilir; bu durumlarda hekiminizi bilgiendiriniz: Hafif baş ağrısı

Kafasını duvara çarpan çocuğa ne yapmalı?

Öncelikle travma sonrası çocuğunuz bilincini kaybetmişse havayolunun açık olduğundan emin olmalısınız. Travma sonrası ciltte kanamaya neden olan bir kesi mevcut ise steril bir gazla, eğer o yoksa temiz bir bezle yara-kesi üzerine tampone ederek kanamayı durdurabilirsiniz.

Kafayı vurduktan sonra ne yapılmalı?

Eğer çarpma sonrası kafa cildinde açılma ve kanama varsa üzerine temiz bir tampon konmalı ve baskı yapılarak hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çarpma sonrası şuur kaybına varacak bir durum yaşandıysa hemen 112 Acil ile temasa geçilip durum bildirilmelidir.

Kafaya darbe aldıktan sonra uyunur mu?

Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur. Hatta bu durumda istirahat gerekir.

Kafa çarpmasında sonra ne yapılmalı?

Yara sadece su ile yıkanmalıdır. Travmanın olduğu bölgeye soğuk uygulaması morarmayı giderebileceği gibi şişliğin artmasını da önlemektedir. İlk birkaç tıbbi yardıma ulaşabileceğiniz bir bölgede bulunulmalıdır. Çocuğun bir süre dinlendirilmesi ve stresten uzak durması sağlanmalıdır.

Kafayı vurduktan sonra neden uyunmaz?

Travmaya bağlı beyin sarsıntısı geçirenlerin uyumaması konusundaki inanç, beyin yaralanmalarının ardından gözlenen geçici iyi hissetme halinin yanlış anlaşılmasıyla ilgili aslında. Az rastlanan bu olgu, bayılan kişinin ayıldıktan sonra kendisini iyi hissetmesi, ancak bu sırada beyinde kanama olması durumunu ifade eder.

Kafaya sert darbe alırsa ne olur?

Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.