Cemaate namaz nasıl Kıldırılır Diyanet?

Oturarak namaz kıldıran imama ayaktaki cemaat uyabilir mi?

*Cevap*: Evet, imamlık yapabilir. Çünkü Peygamber Efendimizin (sav) vefatından biraz önce, rahatsız olup, ayakta duramadığı halde iken, oturarak ve secde ederek cemaate namaz kıldırdığı olmuştur. Dikkat edilmesi gereken nokta, oturarak namaz kılan imamın rüku ve secde yapabiliyor olmasıdır.

Imamla namaz nasıl kılınır?

Önce bir rekat kılar, tahiyyata oturur, sonra kalkar 2 rekat daha kılar. DÖRDÜNCÜ rekatın rukusunu yakalayamayan kişi imamla kılabildiğini kılar, selam verdikten sonra ayağa kalkıp 4 rekat namaz kılıp oturur ve selam verir. Böylelikle cemaat yakalanmış ve sevabı alınmış olur. (Allah’ın izniyle…)

İmam tekbiri nasıl alır?

Şafiler ve Malikiler göre eller omuz hizasına kadar kaldırılır. Hanefilere göre ise önce eller kaldırılır ve arkasından tekbir alınır. Cemaat ile kılınan namaza imam rükûdayken yetişen kimse iftitah tekbirini ayakta dik vaziyette olarak alması gerekmektedir. Bu tekbir namaza başlarken yapılmaktadır.

İmama uyarken sure okunur mu?

Hanefîler, “Kur’an okunduğu zaman onu dinleyiniz ve susunuz ki merhamet olunasınız” (A’râf, 7/204) âyetini ve “Kim imamın arkasında namaz kılarsa, imamın kıraati onun da kıraatidir” (İbn Mâce, İkâmetü’s-salât, 13), “İmam, kendisine uyulmak için öne geçirilmiştir” (Buhârî, Ezân, 51), “İmam okuyunca susun” (İbn Mâce, …

Kim imam olamaz?

Cemaat, hizip, fırka, parça, grup holiganlığı, militanlığı, fanatizmi yapanlar imam yapılmamalıdır.

İmam namaz kıldırırken nasıl niyet edilir?

Buna göre, namazını imama uyarak kılacak kişinin, buna kalben niyet etmesi gerekir; aksi takdirde imama uymaya niyet etmeden kılacağı namaz geçersiz olur. Ayrıca, diliyle “uydum hazır olan imama” demesi de uygun olur.

Öğle namazı camide hocayla nasıl kılınır?

İşte öğle namazının cemaatle kılınışı… İmam Allahu ekber diyip tekbir alınca cemaat da hemen peşinden tekbir alıp ellerini bağlar ve gizlice “Sübhaneke” yi okuyup Euzu besmele çeker ve susar. Diğer rekatlarda da yalnızca besmele çeker. Cemaat bundan sonraki rekatlarda ayaktayken hiçbir şey okumaz.

Uydum imama ne zaman denir?

Buna göre, namazını imama uyarak kılacak kişinin, buna kalben niyet etmesi gerekir; aksi takdirde imama uymaya niyet etmeden kılacağı namaz geçersiz olur. Ayrıca, diliyle “uydum hazır olan imama” demesi de uygun olur.

Bir erkek bir kadına imam olabilir mi?

Zekeriya Beyaz: İslam’da Cuma Namazı kıldıran kadın örneği bulunmuyor. Kadınlar kadınlara imamlık yapabilir. Erkeklere yapamazlar.

1 erkek 1 kadın cemaat olur mu?

Cemaatle kılınan namazlarda erkeklerin, kadınlarla aynı hizada olmalarına “muhâzât-ı nisâ” denir ki, kadının erkeklerle aynı safta yan yana veya erkeklerin önünde namaza durmasıdır. Cemaatle namazın erkekkadın karışık olarak bu şekilde kılınması bütün mezheplere göre doğru görülmemiştir.

İmama uyan kimse Euzu besmele çeker mi?

Yani imama birinci rek’attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir. Mesbûkun imama yetiştiği rek’atlar namazının son kısmı kabul edildiğinden namaza başladığında eûzü besmele çekmez, kazâ etmeye başladığında çeker.

İmama uymak farz mıdır?

Bir vâcibin terki söz konusu olmadığı sürece farz ve vâcip olan fiillerde imama uymak vâciptir. Ancak bu esnada bir vâcip terkedilecekse iktidâyı biraz geciktirerek vâcibi de yerine getirmek gerekir.

Kuran okumayı bilmeyen imamlık yapabilir mi?

İmamlık yapacak kişinin, namaz sahih olacak kadar Kur’an‘ı, ezbere ve düzgün olarak okuyabilmesi gerekir.

İmam olmak için şartlar nelerdir?

İmam Olmanın Şartları Neler?

  • Namaz kıldıracak kimse en başta Müslüman olmalıdır.
  • İmamın âkıl-bâliğ olması da şarttır. Delinin, sarhoşun, bülûğa ermemiş çocuğun imam olması sahih değildir.
  • İmam erkek olmalıdır. …
  • İmamın, namaz sahih olacak kadar Kur`an`dan ezberi olması lâzımdır.
  • İmamın özürlü olmaması da lâzımdır.

27 Eyl 2021

Uydum imama ne demek?

imam hazirdir sizin ona uymanizi beklemektedir sizde “uydum haaazir olan imama” diye niyetlenerek suya sabuna dokunmadan ritmik hareketlerle ona eslik edersiniz. “allah icin namaza, peygamber icin salavata, meyit icin duaya, uydum hazir olan imama, er kisi niyetine” seklinde soylenen cenaze namazi girizgahi.