Platon Aristoteles in hocası mı?

Platon hocası kim?

Hocası Sokrates ve öğrencisi Aristoteles ile birlikte felsefe tarihinin en etkili ismidir ve iddialarının büyük bir kısmı bugün hâlâ önemini korumakta, tartışılmakta ve çoğu düşünceye katkıda bulunmaktadır.

Sokrates Platon Aristoteles kim kimin öğrencisi?

Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina’da yaşamış bir filozof. Platon, Sokrates‘in öğrencisi, Aristo‘da Platon‘un öğrencisidir.

Platon Aristoteles nedir?

Platon gerçekliğin idealar olduğunu savunurken, Aristoteles gerçek şeylerin tümelleri olduğunu savunur ve bunların dışında kalan tümellerin insan zihninin genelleme ve soyutlamasının ürünü olduğunu savunur. Ona göre asıl var olan da tümel değil, tikeldir.

Platonun dini nedir?

Platon’un tanrı inancı zaten apaçıktır. Ondan sonra gelen filozofların da neredeyse yüzde 90’ı inanç sahibidir. Çin ve Hint filozofları; Müslüman filozoflar, 15.-19. yüzyıllar arasında yaşamış filozof ve düşünürlerin neredeyse tamamı, bir şekilde tanrı inancına sahiplerdi.

Platonun idealar kuramı nedir?

Platon‘un felsefeye en önemli katkısı, epistemolojisinden de anlaşılacağı üzere, geliştirmiş olduğu ünlü İdealar kuramıdır. İdealar, gözle görülür nesnelerin kendilerinin soluk kopya ya da suretleri olduğu değişmez, maddi olmayan, ezeli ve ebedi özler veya örüntülerdir.

Platon a göre kim yönetmeli?

Platon‘a göre devlette bulunan bu üç kısım aklıyla, iradesiyle ve istekleriyle birbiri arasında çatışmaya girmeden, sağlıklı bir şekilde yaşarsa ideal devlet meydana gelecektir. Ona göre ideal devleti aristokratlar yönetmelidir.

Sokrates’in öğrencisi kimdir?

Platon, Sokrates‘in öğrencisidir. Sokrates‘e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon’un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates‘in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.

Aristoteles in öğrencisi kimdir?

Ünlü filozof Aristoteles Platon tarafında takdir edilmiş ve çalışmaları günümüze kadar ışık tutmuştur. Makedonya doğumlu olan ünlü düşünür 18 yaşındayken Atina’ya giderek Platonun öğrencisi olmuştur.

Aristoteles hangi akımın temsilcisidir?

Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir.

Aristoteles
Çağı Antik Çağ felsefesi
Bölgesi Batı felsefesi
Okulu Peripathos Aristotelesçilik Peripatetik Ekol
İlgi alanları Fizik, metafizik, şiir, tiyatro, müzik, retorik, politika, hükûmet, etik, biyoloji, zooloji

Platon’un felsefi görüşleri nelerdir?

Sokrates ve Eflatun’a göre felsefenin ana ereği, insanın mutluluğu ve yetkin yaşamının sağlanmasıdır. Yetkin bir yaşam, ancak erdemli bir hayat sürmekle elde edilebilir. Erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı “devlet”tir.

Platon’un tanrı anlayışı nedir?

Platonun Tanrı Anlayışı Kitap Açıklaması Platon, Olympos’taki tanrılardan söz etmiş olsa da gerçekte düşündüğü mutlak anlamda tek, insan biçimli özelliklerden arınmış iyilikçi ve yaratıcı, felsefi bir Tanrı‘dır.

Felsefe dinsizlik midir?

Genel olarak felsefenin, dolayısıyla düşünmenin dinsizlik olarak hükme bağlanması, bugüne kadar İslam kültüründe gittikçe yaygınlaşan kutsal bir inanca dönüşmüştür. Felsefeyi din karşıtı ilan eden Selefi akıl-karşıtlığı, akıl ve düşünmenin eseri olan her insani değere –İslam’a ters düşüyor olsa da– savaş açmıştır.

Felsefe idealar nedir?

Felsefede idea, duyu organlarıyla algılanması mümkün olmayan, gözlem ve deney yoluyla değil, sezgi ve keşif yoluyla idrak edilebilen şeylerin toplamıdır. Platon’a göre, dünyadaki her şey idealar aleminin bir yansımasından ibarettir.

Platon nesneler dünyası nedir?

platon‘a göre nesneler dünyası idealarlai yani düşüncelerle ve kavramlarla zihinsel olarak algılanır. nesneler dünyası sürekli olarak oluşan, değişen ve yok olan objelerin dünyasıdır. idealar dünyası öncesiz ve sonrasız (ezeli ve ebedi) olan evrendir.

Sofistler kim?

Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina’da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.