Platon’un devlet isimli kitabında yer alan eğitimle ilgili görüşleri nelerdir?

Platon hangi eğitim felsefesi?

Platon‘un epistemolojiye dayalı eğitiminin temeli idealardır; yani eğitim felsefesi idealara dayanır. Platon‘da eğitimin amacı; insanların arzularını eğitmektir. … Eğitim, adil bireye verdiği önem yönüyle etiğe, filozofun ideal devletinde bilgisiyle tek yönetici olması açısından da epistemolojiye dayanır.

Platon a göre eğitim nedir ne işe yarar?

Platon için eğitimin amacı, böylece yeteneğine göre bireyleri yetiştirmek, temel eğitim alanlarını (müzik, jimnastik) öğretmek ile ruhun üç bölümü arasındaki uyu- mu sağlamak, böylece herkesin kendi üzerine düşen görevi yapması yani adaletin sağlanması, bireyin bilgilenmesini sağlamaktır.

Platon’un devlet ideası nedir?

Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.

Eğitimde insanın değiştiğini savunan görüş nedir?

değişik karakterlere sahip olması nedeniyle onların taşıdıkları özelliklere uygun eğitim verilmesini savunmuştur. Dewey, doğal eğilimlerle dünyaya gelen insanın çevresi ile etkileşimi sonucunda değiştiğini düşünmektedir. Dewey’e (2004) göre toplumsal bir varlık olan insan için çevre çok önemli ve etkilidir.

Platon’un görüşü nedir?

Sokrates ve Eflatun’a göre felsefenin ana ereği, insanın mutluluğu ve yetkin yaşamının sağlanmasıdır. Yetkin bir yaşam, ancak erdemli bir hayat sürmekle elde edilebilir. Erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı “devlet”tir.

Eğitim felsefesinin konusu nedir?

Eğitim felsefesi akımları Daimicilik, esasicilik, ilerlemecilik ve yeniden kurmacılık olarak 4 bölümde ele alınmaktadır. Program geliştirmenin temelleri arasındaki felsefi temel başlığı altında incelenen eğitim felsefesi akımları programda nelere önem verileceğini gösterir.

Gazali ye göre eğitimin amacı nedir?

Gazaliye göre eğitimin amacı; öğrenciye yoğunluklu olarak dini bilimleri öğretip, bu dünyadan en üst düzeyde el etek çektirerek, ahiretteki mutluluğa hazırlamaktır.Eğitim, insanı erdem ve bilgi yoluna sokarak; onu Allah’a ve ahirete hazırlamalıdır.

Sokrates e göre eğitimin amacı nedir?

Bu çerçevede Sokrates’in felsefesinde eğitimin ana gayesi, deyim yerindeyse her bir insanın, içinde var olan kendi cevherini keşfetmesini sağlamaktır.

Platon’un idealar kuramı nedir?

Platonun felsefeye en önemli katkısı, epistemolojisinden de anlaşılacağı üzere, geliştirmiş olduğu ünlü İdealar kuramıdır. İdealar, gözle görülür nesnelerin kendilerinin soluk kopya ya da suretleri olduğu değişmez, maddi olmayan, ezeli ve ebedi özler veya örüntülerdir.

Mortimer Adler tarafından savunulan eğitim programı hangi felsefeye aittir?

Seküler perennializm 19. yüzyıl ortalarına kadar giden nispeten yeni bir felsefedir. Mortimer Adler ve Robert Hutchins tarafından desteklenmiştir. Seküler perennialistler muhakeme etmeyi öğrenmenin önemi üzerinde dururlar.

Paideia okulu nedir?

Paideia aslında Sokratik Yöntemin diğer adıdır. Bu yöntemle eğitim alan çocukların akademik başarılarının yükseldiği ve kritik düşünme becerilerinin daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu okullar 3–18 yaş arası çocukları olan ailelere hizmet vermektedir.

Platon hangi felsefi görüşün kurucusudur?

Politik felsefenin kurucusu kabul edilen Platon‘un, sadece akıl aracılığıyla bilinebileceğini iddia ettiği tümel gerçekler olan “idealar” teorisi, ruhun akıl, duygular ve arzulardan oluşan üç parçası olduğu ve bu parçalar arasında aklın yönetimine dayanan bir uyum kurulması gerektiği iddiası, ve bu teoriler üzerine …

Platon hangi akım?

Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel’dir.

Eğitim felsefesinin temel konu alanları nelerdir?

Eğitim felsefesi akımları Daimicilik, esasicilik, ilerlemecilik ve yeniden kurmacılık olarak 4 bölümde ele alınmaktadır. Program geliştirmenin temelleri arasındaki felsefi temel başlığı altında incelenen eğitim felsefesi akımları programda nelere önem verileceğini gösterir.

Eğitim felsefesi hangi sorulara cevap arar?

EĞİTİM FELSEFESİ GENEL OLARAK ŞU SORULARA CEVAP ARAMAYA ÇALIŞIR; İnsan nedir? Eğitim nedir? Eğitimin amacı nedir?