Mülkiyet hakkı türleri nelerdir?

Mülkiyet hakkının içeriği nelerdir?

Mülkiyet hakkı, bir kimsenin, başkasının hakkına zarar vermemek ve yasaların koyduğu kayıtlamalara da uymak koşuluyla bir şeyi dilediği gibi kullanma, ürünlerinden yararlanma, tasarruf etme yetkilerini kapsayan ayni bir haktır.

Taşınmaz mülkiyet çeşitleri nelerdir?

TAŞINMAZ MÜLKİYETİ

  • Arazi,
  • Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,
  • Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler,

1 Oca 2012

Sahiplerine göre mülkiyet çeşitleri nelerdir?

Sahipleri bakımından mülkiyet genel olarak özel ve kamu mülkiyeti olmak üzere iki kısma ayrılır.

Mülkiyet hakkı kapsamı asıl eşyadan başka neleri kapsar?

Mülkiyet Hakkının Konusu ve Kapsamı Mülkiyet hakkının konusu dışında kapsamı da hayli karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu anlamda mülkiyet hakkı sadece eşyaları değil, aynı zamanda o eşyayı bütünleyen parçaları ve eklentilerini de kapsamı altına alır. Mülkiyet hakkının bütünleyici parçası olarak ifade edilen unsur 684.

Mülkiyet hakkının temel esasları nelerdir?

Mülkiyet hakkı” başlılık madde şu şekildedir: “Madde 35 – (1) Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. (2) Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. (3) Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.”

Mülkiyet hakkının tanıdığı yetkiler nelerdir?

Zaten bazı yazarlar mülkiyet hakkının malike tanıdığı yetkileri; mülkiyeti edinme ve eşyayı elde bulundurma yetkisi (jus possidendi), başkalarının mülkiyete el atmalarına engel olma yetkisi (jus prohibendi), kullanma (jus utendi) ve yararlarlanma yetkisi (jus fruendi), tasarrufta bulunma (işlemlere konu yapma) yetkisi …

Taşınmaz mülkiyetinin sınırları nelerdir?

I. Taşınmaz mülkiyeti yatay olarak, arazinin sınırları içinde kalan toprak yüzeyinin tamamını kapsar. TMK m. 719’a göre,’ Taşınmazın sınırları, tapu plânları ve arz üzerindeki sınır işaretleriyle belirlenir. Tapu plânları ile arz üzerindeki işaretler birbirini tutmazsa, asıl olan plândaki sınırdır.

Taşınmaz mülkiyetinin konusu nelerdir?

Taşınmazlar ve taşınmaz mülkiyetinin konusu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 704. maddesine (ayrıltısına) göre şunlardır: Arazi. Tapu kütüğünde ayrı sayfalara yazılan bağımsız ve sürekli haklar. Kat mülkiyeti kütüğüne yazılan bağımsız bölümler.

Mülkiyet hakkı kaça ayrılır?

Mülkiyet, hak sahiplerinin sayısına göre tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılır. Birlikte mülkiyet de kendi içinde paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olarak ikiye ayrılmaktadır.

Paylı mülkiyet ne demektir?

Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu’na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir.

Mülkiyet hakkı zamanaşımına uğrar mı?

Hukukun genel ilkelerinden birisi de mülkiyet hakkının “zamanötesi” niteliği, başka bir anlatımla mülkiyet hakkının zamanaşımına uğramamasıdır.

Mülkiyet hakkı ilk nerede tanındı?

1961 Anayasası’nda mülkiyet hakkı “Sosyal ve İktisadi Hak ve Ödevler” bölümünde düzenlenmiştir. Düzenlemede ilk olarak herkesin mülkiyet hakkına sahip olduğu vurgulanmış devamında ise bu hakkın kamu yararı amacıyla sınırlanabileceği ve malikin bu hakkı toplum yararına aykırı kullanamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Mülkiyet hakkının yasal dayanakları nelerdir?

1982 Anayasası’nın mülkiyet hakkını düzenleyen 35. maddesi şu hükmü ihtiva etmektedir: “Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu ya- rarı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.”

Mülkiyet hakkından doğan yetkiler nelerdir?

Mülkiyet hakkı, sahibine en geniş yetkiler veren ayni haktır. Bu yetkiler, eşyayı kullanma, eşyadan yararlanma ve eşyayla ilgili tasarrufta bulunma yetkileridir.

Mülkiyet hakkı özellikleri nelerdir?

Mülkiyet hakkına sahip kişi (malik) mülkiyetinde olan nesneyi kullanma, başkalarına devretme, tahrip etme, nesnenin ürünlerinden yararlanma yetkisine sahiptir. Bu hak mutlak nitelikte olduğundan herkese karşı ileri sürülebilir.