Kutadgu Bilig metninin özellikleri nelerdir?

Kutadgu Bilig kavramı nedir?

Kutadgu Bilig ([qʊtaðˈɢʊ bɪˈlɪɡ]) (Günümüz Türkçesi ile: Mutluluk Veren Bilgi ya da Devlet Olma Bilgisi), 11. yüzyıl Karahanlı Türklerinden Yusuf Has Hacib’in Doğu Karahanlı hükümdarı ve Kaşgar Prensi Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a (Ebû Ali Hasan bin Süleyman Arslan) atfen yazdığı ve takdim ettiği Orta Türkçe eserdir.

Kutadgu Bilig hangi yönlerden ilk olma özelliği taşır?

KUTADGU BİLİG ÖZELLİKLERİ Eser edebiyatımızda çoğu ilke öncülük etmiştir; Aruz ölçüsü ile yazılan ilk eserimizdir, Türk edebiyatındaki ilk mesnevi örneğimizdir, siyasetnamenin de ilk örneklerinden sayılır.

Kutadgu Bilig de geçen hükümdar Kün Togdı neyi temsil eder?

Küntogdı hükümdardır ve hukuku/adaleti temsil eder; Aytoldı vezirdir ve saadeti/devleti temsil eder; Ögdülmiş de vezirdir ve aklı temsil eder; Odgurmış ise akibeti/kanaati temsil eder.

Kutadgu Bilig sözlü edebiyat döneminin ilk eseri midir?

İslâmî dönem Türk edebiyatının ilk ürünleri 11. ve 12. yüzyıllarda ortaya çıkar. Bunlardan ilki, Karahanlı Devleti zamanında Hakaniye Türkçesi ile yazılmış olan Yusuf Has Hâcip’in Kutadgu Bilig‘idir.

Kutadgu Bilig övülmüş kavramı nedir?

Ögdülnıiş (vezirin oğlu) “övülmüş”, akıl ve anlayışı temsil eder. Odgurımş (vezirin kardeşi) “uyanık”, dünya işlerinin sonunu temsil eder. Eserin ilk yarısı bu karakterlerin ilk üçü arasındaki ilişkileri anlatır ve çoğunlukla İran edebiyatından kaynaklanan geleneksel “hükümdarlara ayna” temalarını ele alır.

Kutadgu Bilig Ögdülmiş kavramı nedir?

Ögdülmiş=akıl; Aytoldı’nın oğlu; hükümdarın hizmetinde. Odgurmış=mistik değerler, metafizik; münzevi, zahit; Aytoldı’nın akrabası.

Kutadgu Bilig siyasetname özelliği taşır mı?

Aynı zamanda siyasetname özelliği gösteren bu eser Karahanlılar’ın hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Karahan’a sunulmuştur. Mesnevi türünde yazılan Kutadgu Bilig, 6645 beyitten ve 173 dörtlükten oluşur. Aynı zamanda Türk Edebiyatı’nda yazılmış ilk mesnevi olma özelliği taşır Kutadgu Bilig.

Kutadgu Bilig hangi alfabe ile yazılmıştır?

Kutadgu Bilig, Uygur Alfabesi ile yazılmıştır.

Kutadgu Bilig Gündoğdu neyi temsil eder?

Kutdgu Bilig‘de dört temel karakter vardır: Kün-Togdı “Gündogdu” (hükümdar ve adalet- iki temel özelliği), Ay-Toldı “Dolunay” (vezir, mutluluk), Ögdülmiş “Övülmüş” Bilge: vezirin oğlu (akıl ya da bilgi, devletin geleceğini temsil eden kişi), Odgurmış “Uyanmış” Derviş: vezirin kardeşi (akıbet yaşamın sonu, devletten …

Kutadgu Bilig adlı eserin önemi nedir?

Türk edebiyatında İslam kültürünün en yüksek özelliklerini taşıyan ilk eser olarak adlandırılan Kutadgu Bilig; kelime anlamıyla Kutlu olma bilgisi demektir. Birçok açıdan Türk edebiyatı için önceliğin yer aldığı Kutadgu Bilig; İslam kültürü etkisinde yazılmış olan ilk eser olarak ortaya çıkmıştır.

Kutadgu Bilig hangi edebi döneme aittir?

Türk edebiyatında İslami dönem edebiyatının ilk örnekleri 11.ve 12. Yüzyıllarda ortaya çıkmıştır. Bu eserlerden ilk örneği Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig eseridir. Bu eser, Hakkaniye Türkçesi ile yazılmıştır.

Türk edebiyatının ilk eseri nedir?

Türklerin en eski yazılı eserleri 6. yüzyıldaki Yenisey yazıtlarıdır; ancak bunlar okunamadığı için belge niteliği taşımazlar. Bu bakımdan Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri Göktürk yazısıyla ortaya konulan Orhun yazıtlarıdır.

Küsemiş ne demek?

Eserde bu dört ana karakterin dışında anlamlı adlar taşıyan üç kişi daha vardır: Küsemiş (Ay Toldı başkente geldiğinde ona yardım eden kişi), Ersig (hükümdarın mabeyncisi) ve Kumaru (Odgurmış’un mürididir).

Kutadgu Bilig de hükümdar vezir vezirin oğlu ve kardeş tarafından temsil edilen kavramlar nelerdir?

Bu kişiler ve temsil ettikleri kavramlar şunlardır: Kün Togdı (hükümdar) “Gün doğdu, doğan güneş”, adaleti temsil eder. Ay Toldı (vezir) “Ay doldu, dolunay”, baht, talih ve ikbali temsil eder. Ögdülnıiş (vezirin oğlu) “Övülmüş”, akıl ve anlayışı temsil eder.

Kutadgu Bilig Nasihatname midir?

Bir yönü ile bir nasihatname niteliğinde olan Kutadgu Bilig, başka bir yönü ile de bir siyasetname karakterindedir. Kutadgu Bilig‘in özellikleri şunlardır: Kutadgu Bilig, Hakaniye lehçesiyle yazılmış, didaktik bir eserdir. “Mutluluk veren bilgi” anlamına gelmektedir.