Kaynak hakkı nedir örnek?

Kaynak hakkı ne demek?

Kaynak hakkı; başkasının arazisinde bulunan bir kaynaktan yararlanma olanağı sağlayan bir hak olarak tanımlanabilir. Medeni Kanuna göre bu hak sayesinde başka birinin arazisinde yer alan sudan başka kullanıcılar da faydalanabilir.

Üst ve kaynak hakkı nedir?

Üst hakkı sahibi hakkın konusu olan yapı üzerinde mülkiyet hakkına sahip olur. Kaynak hakkı, bir kişiye başkasının arazisindeki kaynağın sularını alma ve kendi arazisine akıtma yetkisi sağlayan bir irtifak hakkıdır. Bu hak, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, başkasına devredilebilir ve mirasçıya geçer.

İrtifak hakkı nedir örnek?

İrtifak hakkı, bir kişinin gayrimenkul üzerinde sahip olduğu hakların kullanımını kısıtlar ya da gayrimenkulü belirli bir şekilde kullanma mecburiyeti getirir. Örnek olarak gayrimenkulü üzerine irtifak hakkı kurulan kişinin, arsasının bir bölümünü diğer gayrimenkul sahibine yol olarak kullandırması gerekebilir.

Kaynak hakkı nasıl kurulur?

Kaynaklar arazinin bütünleyici parçası olup, bunların mülkiyeti ancak kaynadıkları arazinin mülkiyeti ile birlikte kazanılabilir. Başkasının arazisinde bulunan kaynaklar üzerindeki hak, bir irtifak hakkı olarak tapu kütüğüne tescil ile kurulur.

Kaynak hakki devredilir mi?

Kaynak hakkı da tıpkı üst hakkı gibi şahsi irtifak hakları arasında düzenlenmiş olup başkasına devredilebilir, miras yoluyla geçebilir.

Kaynak hakkı ayni hak mıdır?

Ayni irtifak hakkı çeşitleri: Geçit, Üst (inşaat), kaynak hakkı ve diğer irtifaklardır. Taşınmazın maliği haricinde birinin, mülkiyet haklarının bir kısmından (kullanma ve/veya yararlanma) faydalanmasına olanak tanıyan haklardır. … Özetle bu haklar bir şahıs lehine kurulur ve şahıs, özel ya da tüzel kişi olabilir.

Üst hakkı ne demektir?

Üst hakkı; başka bir kişi lehine arazinin altında ya da üstünde yapı yapma veya mevcut bir yapıyı muhafaza etme yetkisi veren irtifak hakkıdır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda yer alan bu hakka göre arazinin mülkiyeti malikte kalır; fakat arazi üzerine inşa edilen taşınmaz malın hakkı, sahibinin kabul edilir.

Kaynak irtifakı ayni hak mıdır?

Arazi üzerindeki sınırlı ayni haklar kaynağı da kapsamına alır. Kaynak, kural olarak araziden ayrı olarak mülkiyet ve ayni haklara konu olamaz.

Irtifaklar nelerdir?

Kullanım hakkı olarak da bilinen irtifak hakkı, taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına ya da yararlanmasına izin verdiği ayni bir haktır. Bir diğer ifadeyle, taşınmazın sahibinin taşınmaz üzerindeki hak ve faydaları kısıtlanırken, hakkı kullanan kişiye taşınmaz üzerinde bazı haklar verilir.

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

İrtifak Hakkı Çeşitleri Nelerdir?

  • İntifa hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. İntifa Hakkı)
  • Oturma hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. Oturma Hakkı)
  • Üst(inşaat) hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. Üst Hakkı)
  • Kaynak hakkı
  • Diğer irtifaklar(Geçit İrtifakı) (Ayrıntılı bilgi için bkz. Geçit İrtifakı)

Kaynak hakkı eşyaya bağlı olarak kurulabilir mi?

Kaynak hakkı bağımsız nitelikte ve en az 30 yıl için kurulmuş ise tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir. Şahsi irtifak hakkı şeklinde kurulabileceği gibi eşyaya bağlı irtifak hakkı şeklinde de kurulabilir.

Ayni hak nedir örnek?

Ayni haklar bakımından hak sahiplerine en geniş yetkileri veren sınırsız ayni hak, mülkiyet hakkıdır. Ayni hakların bir bölümünü oluşturan sınırlı ayni haklara örnek olarak irtifak, geçit, rehin ve taşınmaz yükü hakları gösterilebilir. Bu haklarda mülkiyet hakkındaki hakkın sınırlı kullanımı söz konusudur.

Üst hakkı nedir devredilebilir mi?

Üst hakkı, bir taşınmazın üstünde veya altında yapı inşaa etme ve mevcut yapıyı muhafaza yetkisi veren devredilebilir kişiye bağlı bir haktır. Hak sahibinin bir kişi veya bir taşınmaz maliki olup olmamasına göre, “kişiye bağlı üst hakkı” ve “taşınmaza bağlı üst hakkı” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Üst hakkı nedir örnek?

a) Bir arsanın üstünde inşaat yapma hakkı (üst hakkı). Buna göre, bir kimsenin arsası üzerinde başka bir kimse bir bina ya da yer altında bir garaj, bir depo vb. inşa edebilir. Bu halde bu yapılar tapu siciline irtifak hakkı olarak tescil edilebilmektedir.

Kaynak irtifak hakkı nedir?

Kaynak hakkı, başkasının taşınmazındaki sulardan yararlanma amacıyla kurulan irtifak hakkıdır. Kanunun 837 nci maddesinde, “Başkasının arazisinde bulunan kaynak üzerinde irtifak hakkı, bu arazinin malikini suyun alınmasına ve akıtılmasına katlanmakla yükümlü kılar.