Mülakat nedir ve nasıl yapılır?

Mülakata girmek ne demek?

Mülakat (İş Görüşmesi); İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.

Mülakat türünün özellikleri nelerdir?

Mülakat; tanınmış veya alanında söz sahibi bir kimsenin belirli konulardaki görüşlerini öğrenmek amacıyla o kişiyle buluşma, ahbaplık etme; bir iş üzerinde karşılıklı fikir yürütme, görüşme anlamlarına da gelir. Mülakatlarda açık bir anlatım kullanılmalıdır. Açık bir anlatımda akıcılık, duruluk ve yalınlık bulunur.

Mülakat kaç kişi ile yapılır?

MÜLAKAT NEDİR? İki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir. Belirli bir amaç doğrultusunda yapılan yüzyüze görüşmedir. Bu bilgi alışverişi her zaman olmasa da genellikle planlanmıştır.

Mülakat neden yapilir?

Mülakatın yapılması; Aday tarafından sağlanan bilgilerin doğrulanmasına yardımcı olur. Aday hakkında sağlanan gerçeklerin ve bilgilerin doğruluğunu tespit etmek için önemlidir. Adayın özgeçmişinde yazdıkları ana noktalardır.

Mülakat nasıl değerlendirilir?

Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.

Mülakata nasıl hazırlanır?

İş Mülakatına Nasıl Hazırlanılır?

  1. İşi analiz edin. Mülakat hazırlığının önemli bir kısmı, varsa eğer iş ilanı analizine zaman ayırmaktır. …
  2. 2. Eşleştirin. …
  3. 3. Şirketi araştırın. …
  4. Mülakat pratiği yapın. …
  5. Mülakat kıyafetlerinizi hazırlayın. …
  6. İş görüşmesine ne getirilir. …
  7. Dinleyin ve sorular sorun.

Mülakat türü nelerdir?

En çok kullanılan mülakat çeşitleri için kısa bilgiler.

  1. Yapılandırılmış Mülakat. Bu görüşme türünde görüşmecinin elinde spesifik sorulardan oluşan bir liste bulunmaktadır ve görüşmeyi bu doğrultuda yönlendirmektedir. …
  2. Yapılandırılmamış Mülakat. …
  3. Panel Mülakat. …
  4. Stres Mülakatı
  5. Grup Mülakatı

Mülakat türleri nedir?

Mülakat yöntemleri nelerdir? Adayın aranan pozisyona uygunluğunu tespit etmeyi sağlayan mülakat yöntemleri vardır. Bunlardan en çok tercih edilen bire bir görüşmelerdir. Bunun yanı sıra panel görüşmeler, grup mülakatı, sıralı mülakat, değerlendirme merkezi ve telefon mülakatı bulunmaktadır.

Genel mülakat yöntemini kim gerçekleştirir?

Görüşmeci ve aday birebir gerçekleştirirler. En yaygın kullanılan iş görüşmesi tiplerinden biridir. Farklı formatlarda gerçekleştirilebilir. Adayın iki veya daha fazla sayıda görüşmeci tarafından değerlendirildiği görüşmedir.

Mülakatın olumlu olduğunu nasıl anlarız?

Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.

Mülakat neden önemlidir?

Çünkü gerekli olan bilgiyi açığa çıkarmak ve ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmak istiyoruz. Amacımız budur. İstenilen tüm bilgiye ulaşılmaya çalışılır, bu amaçla yüz yüze yapılır ve aday seçim sürecinin en kritik ve dikkat edilmesi gereken bölümüdür.

Mülakatın olumlu geçtiğini nasıl anlarız?

Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.

Sözlü mülakatta neler sorulur?

Mülakat Soruları ve Cevapları Örnekleri

  1. Kendinizden bahseder misiniz? …
  2. Organizasyon / Şirket hakkında ne biliyorsunuz? …
  3. 3. Neden bizim için çalışmak istiyorsunuz? …
  4. Şirkete ne katabilirsiniz? …
  5. 5. Zayıf yönleriniz nelerdir? …
  6. Güçlü yönleriniz nelerdir? …
  7. 7. Gurur duyduğunuz bir başarıyı söyleyin. …
  8. 8. Neden sizi işe almalıyız?

Mülakata giderken neler gerekli?

Adayların sözlü sınavda nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Mülakat hangi metin türüdür?

Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda “mülakat” yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.