Sözleşmenin tarafları kimlerdir?

Notersiz yapılan sözleşme gecerli mi?

Mesela mal rejimi sözleşmesi, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapılma zorunluluğu içermiş olduklarından noterde yapılmayan bu sözleşmeler geçerli olmayacaktır.

Tüketici sözleşmesinin tarafları kimdir?

Buna göre bir hukuki ilişkinin tüketici işlemi olması için taraflardan birinin tüketici, diğerinin ise satıcı sağlayıcı ya da onlar adına hareket eden gerçek ya da tüzel kişi olması gerekmektedir. Ve bu kişiler arasında yapılan; her türlü sözleşme bu kapsama girmektedir.

Isimsiz sözleşmeler nedir?

İsimsiz sözleşmeler kişilerin kendi irade özgürlükleri çerçevesinde yaptıkları ve herhangi belirli bir sözleşme tipine uymayan bütün sözleşme türlerine verilen genel bir addır.

Sözleşmenin diğer adı nedir?

Sözleşme ya da Kontrat, iki ya da daha fazla kişi arasında yapılan ve koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlere denir.

Geçerli sözleşme nasıl olur?

Sözleşmelerin geçerliliği, kural olarak hiçbir şekle bağlı değildir. Ancak bazı sözleşmeler bazı kanunlarda yazılı şekle veya resmi şekle bağlanmıştır. Resmi şekil sözleşmenin resmi memur huzurunda yapılmasıdır.

Sözleşme fotokopisi geçerli mi?

8- Yargıtay, bir kararında elinde sözleşme fotokopisi bulunan tarafın, karşı taraftan sözleşmenin aslını mahkemeye ibraz etmesini isteyebileceğine hükmetmiştir (Y. 14. HD. 30.11.2001, 7808/8353, YKD 2002/7, s. 1061 vd.)

Tüketici kimdir?

Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.

Tüketici sözleşmesi nedir?

Tüketici sözleşmesi alıcı ve satıcı arasında yapılan, mal ve hizmetin satın alındığını belgeleyen yasal kağıtlardır. … Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri. Paket tur sözleşmeleri. Abonelik sözleşmeleri 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununda sayılan sözleşmelerin bir kısmıdır.

Iltihaki sözleşme ne demek?

Bu tanımlamaya göre, İltihaki Sözleşme, idarece önceden bir takım şartlarla hazır- lanan ve umuma yöneltilen icabm karşı tarafca kabulüyle kurulan sözleşmedir.

Know how anlaşması ne demek?

Kısaca knowhow ; bir işin nasıl yapılacağı konusundaki sırları , püf noktaları, o yoldan daha önce geçmiş bir şirketin sözleşme ve belirli bir bedel karşılığında aktarımı , sahip olunan bu teknolojiyi kullandırması ve tecrübelerini pazarlamasıdır.

Adi yazılı sözleşme ne demek?

Türk Borçlar Kanunu madde 620’de tanımı yapılan; iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaç doğrultusunda birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmeye Adi Ortaklık Sözleşmesi denir. Kanunda düzenlenmiş diğer türden ortaklıkların ayırt edici niteliklerini taşımayan bu türe de Adi Ortaklık denir.

Ayni gelir ne demek?

Tıpkı, benzer anlamına gelen aynı kelimesinden farklı olarak, ayni ayın yani maddi varlığın sahibi, mal ile ilgili olan anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak ayni “eşya şeyleri” tanımlar ve eşya hukukunun temelini oluşturur.

Kendi aramızda yapılan sözleşme geçerli mi?

Borçlar Kanunumuza göre genel olarak sözleşme serbestiliği ilkesi benimsenmiştir. Yazılı sözleşmeler genel olarak bir şekle tabi değildir. Taraflar kendi aralarında diledikleri gibi adi yazılı şekilde sözleşme yapabilirler.

Sözleşmenin geçerlilik şartları nelerdir?

  • EHLİYET. Sözleşmenin geçerli olabilmesi için tarafların o sözleşmeyi yapmaya ehil olmaları gerekir. …
  • SÖZLEŞMENİN KONUSUNUN EMREDİCİ HÜKÜMLERE, AHLAKA, KİŞİLİK HAKLARINA VE KAMU DÜZENİNE AYKIRI OLMAMALI (TBK. …
  • SÖZLEŞMENİN KONUSU İMKÂNSIZ OLMAMALI: …
  • İRADE BEYANLARI SAĞLIKLI OLMALI:

Elle yazılan sözleşme geçerli mi?

Borçlar Kanununda belirtildiği üzere, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir. Kanundan doğan şekil çeşitleri, adi yazılı şekil, resmi şekil ve sözlü şekildir. Sözlü şekil yalnızca, evlenme ve sözlü vasiyetnamede uygulanır.