Patatesler nasıl oluşmuştur?

Patates kaç günde bir sulanır?

Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.

Patatesin büyüdüğünü nasıl anlarız?

Patatesler büyürken toprağın üzerinde çıkan yabani otları temizleyin. Yapraklarda mantar ya da böceklenme gibi sorunlar oluşmadığından da emin olun. Yapraklar iyice serpildiğinde hasat zamanı gelmiştir.

Patatesin yetişme koşulları nelerdir?

Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15- 18°C bir sıcaklık ister. Ancak bu ortalama sıcaklık üzerine gün uzunluğu ve ışık yoğunluğu etkilidir. Özellikle bitki gelişmesinin ilk devrelerinde -2°C’ lik sıcaklık kısa bir sürede bitkiyi dondurabilir.

Osmanlıya patates ne zaman geldi?

Tabi bu dönemde Osmanlı’da tüketilmiyor o yüzden de bu dönemde toprak kaybı yok. 1700’lerin başında yaşanan kıtlıktan sonra patates Fransa’dan başlayarak Avrupa içlerine yayılmış, 1770’ler civarında Osmanlı sınırına dayanmıştır.

Patates cok su ister mi?

Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.

Patates neden büyümez?

Patates bitkisi yumuşak (kumlu), kumlu-tınlı, tınlı-kumlu ve hafifi killi toprakları sever. Ağır (killi) ve geçirgenliğini kaybetmiş sık yapılı topraklar patates tarımı için uygun değildir. Böyle topraklarda yumru gelişimi kısıtlanır ve şekilsiz yumru teşekkülü artar.

Patates ne zaman ekilir ne zaman hasat edilir?

Evde en çok kullanılan sebzelerden bir tanesi olan patates, uygun şartlar sağlandığı takdirde ekildikten 2,5 – 4 ay sonra hasat edilir. Bu zaman ay olarak Nisan ortası ile Temmuz ayı arasını kapsamaktadır. Patates türüne ve yetiştirilmesine göre bu süre değişebilmektedir.

Patates nerede ve nasıl yetişir?

Toprağın tipine ve bölgenin yağmur veya güneş almasına göre çeşitli bitkiler yetişir. Türkiye’de yetişen bitkilerden biride patatestir. Patates genellikle yurdun her yerinde yetişebilen bir sebzedir. Bu sebzeyi evinizin bahçesinde veya balkonunuzda bile yetiştirmeniz mümkündür.

Patates en çok nerede yetişir?

Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar – İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye’de en iyi patatesler ise Niğde’nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.

Türkiye patatesle ne zaman tanıştı?

1910 yılında, Marsilya’dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy’da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.

Patates türkiyeye ne zaman geldi?

Türkiye’ye patates 1800’li yılların sonunda geldi.

Patates kesilerek dikilir mi?

Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler. Tohumluk patates parçalarını 2 gün kuru bir yere bırakırız.

Patateste verim nasıl arttırılır?

Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.

Patates için hangi gübre kullanılır?

Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.

Patates güneşi sever mi?

Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.