Mükellef com nedir?

Mükellefin tanımı nedir kısaca?

(Vergi Mükellefi) Kanun uyarınca vergi yaratan bir olay durumunda, bu vergiden sorumlu kişiler veya tüzel kişiler, örneğin vergilendirilebilir gelir alan kişidir.

Mükellefiyetsiz ne demek?

Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir. Kanunlarla yapılmış mükellefiyet tanımına göre, kişiler mükellefiyet esaslarına göre düzenlenmiş görevleri yerine getirmekle yükümlü olup, yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde yaptırım ile karşılaşır.

Mükellef olmak ne demek TDK?

Bir işten yükümlü olan kimse. Eksiksiz bir biçimde ve özenlice yapılmış. Vergi ödeme yükümlülüğü bulunan kişi ya da kurum.

Mükellef uygulaması nedir?

Mükellef, ön muhasebe yazılımını ücretsiz olarak kullanıyor, e-fatura kesebiliyor, masraf vs giderlerini fotoğraf çekip kaydediyor ve banka hesap hareketlerini takip ediyor. Ayda 100 e-faturayı ücretsiz kullanabiliyor ve daha fazlasını isterse bunu da sistemden satın alabiliyor.

Mükellef ne demek fıkıh?

İslâmî terminolojide mükellefiyet, kişinin dinin hitabına muhatap olması halini ifade eden bir terimdir. Mükellef de, dinî hitapla yükümlü tutulan, düşünce, söz ve davranışlarına birtakım dünyevî-uhrevî, dinî-hukukî sonuçlar bağlanan aklî melekeleri yerinde (âkıl) ve ergin (bâliğ) olan insan demektir.

Mükellef ne demek vergi?

Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir.

Mükellefiyet lerimiz ne demek?

Hukuki bir terim olarak devletin kişinin rızasını gözetmeksizin zorunlu kıldığı görevlere denir. …

Vergi sorumlusu kim?

Vergi sorumlusu, VUK’un 8’inci maddesinde “verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi” olarak tanımlanmıştır.

Mükellef olmanın şartları nelerdir?

Bâliğ olması şarttır. Buna göre mükellefiyetin birinci şartı olarak kişinin Müslüman olması gerekmektedir. Müslüman olmayan kimseler, Allah’a ve Peygambere îman edip İslâm dînine girmedikçe, Allah’ın ibâdetle ilgili emir ve yasaklarına muhatap değildirler. Mükellefiyetin ikinci şartı da, âkıl olmaktır.

Fıkıhta mükellef nedir?

İslâmî terminolojide mükellefiyet, kişinin dinin hitabına muhatap olması halini ifade eden bir terimdir. Mükellef de, dinî hitapla yükümlü tutulan, düşünce, söz ve davranışlarına birtakım dünyevî-uhrevî, dinî-hukukî sonuçlar bağlanan aklî melekeleri yerinde (âkıl) ve ergin (bâliğ) olan insan demektir.

Herkes vergi mükellefi midir?

Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.

Mükellef yemek ne demek?

normalde mükellefin anlamı sorumlu, vergi ödemekle yükümlü kişi demek. ama mükellef sofra tamlamasında eksiksiz, özenli şekilde yapılmış anlamına gelir. bir adet sofra tanımı içeren söz öbeği.

Mükellef ne demek Diyanet?

Allah’ın emir ve yasaklarını, dinî ibâdetleri yerine getirmekle vazifeli olan kimselerin herbirine “mükellef” denir. Kişinin mükellefiyet altına girmesi ve dinî hükümlerden sorumlu tutulabilmesi için, a.

Mükellef kimdir ve görevleri nelerdir?

Efali Mükellefin Müslüman olan kişilerin yapmış oldukları davranışlar, fiiller ve işlere denilir ve her biri farz, sünnet, vacip, mübah, müstehab, meruh, haram ve müfsid olarak ayrılan gruplardan birine girer.

Vergi mükellefi nedir örnek?

Kanunlarla üzerlerine vergi borcu yüklenen kişiler mükellef sayılır. Bir kimsenin vergi mükellefi olabilmesi için vergiye tabi olayın ilgilinin şahsında meydana gelmesi gerekmektedir. Örneğin, bir şirketin satışları sonucu gelir elde etmesi, vergiye tabi bir olayın doğması anlamına gelecektir.