Kaymak ağacı meyvesi Türkiye’de nerede yetişir?

Kaymak ağacı hangi iklimde yetişir?

Ülkemizde kaymak ağacı fidanı , orjinalda feijoa fidanı olarak nitelendirilen bitkinin Anavatanı Güney Amerikadır. Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Kuzey Arjantinde doğal olarak yetişir. Meyvesi çok tatlı ve aromatik bir tada sahiptir. Feijoa fidanı ılıman iklim bitkisi olsada -16 dereceye kadar dayanıklıdır.

Kaymak ağacı kaç yaşında meyve verir?

tohumdan üretimde çimlenmeden sonraki 3 yılın sonunda meyve vermeye başlar. Meyveleri, çiçeklenme döneminden 4-5 ay sonra olgunlaşır ve hasat edilebilir. Çİçeklenme ile hasat arasındaki süre, sıcak ekolojilerde kısalır, serin ekolojilerde uzar. Olgunlaşan meyveler yere dökülür.

Kaymak ağacı hangi mevsimde yetişir?

Çiçeklenme yaklaşık haziran ayında başlar, 1,5 ay kadar devam eder. Çiçekleri kendine verimli olduğu halde karşılıklı tozlanma ile daha iyi meyve tutar. Meyveleri oval veya yuvarlaktır. Önceleri mat olan meyveler hasada yakın parlak yeşil olur.

Kaymak ağacı kaç rakımda yetişir?

Kaymak ağacının iklim istekleri yönünden en yakın bitki zeytin dir. Yapraklarının dökmemesi de zeytine benzer. Kışın -16 C ye kadar soğuklara dayanabilir. Deniz seviyesinden 600-700 m. yüksekliğe kadar çıkabilir.

Feijoa meyvesi türkiyede nerede yetişir?

Günümüzde Sakarya, Yalova ve Bursa’da meraklı üreticiler tarafından yetiştirilen meyve özellikle Adana Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. İklim, toprak ve sıcaklık gibi ekolojik istekleri bakımından zeytin ile benzerlik gösteren feijoa ağacı zeytinin yetiştirildiği tüm bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Kaymak ağacı ne zaman ekilir?

Ay arasında dikimi yapılır. Fakat fidanlar tüplü ise 12 ay boyunca dikimi yapılabilir. Feijoa Fidanlarını yumuşak ve nemli bir toprağa ekim yapın. Ayrıca, kökleri ve ağacı dondan korumayı unutmayın.

Kaymak ağacı hangi ay çiçek açar?

Çiçeklenme Yalova ekolojisinde Haziran başında başlar ve 1,5-2 ay devam eder. Bu dönemde beyaz-kırmızı çiçekleri ve canlı yeşil yaprakları ile çok dekoratif olurlar. Çiçekler kendi kendini dölleyebildiği halde karşılıklı tozlanma ile daha iyi meyve tutarlar.

Kaymak meyvesi kilosu ne kadar?

Feijoa fidan ve tohum halinde de satılır. Üretim yapmak isteyen meraklıları için feijoa fidanlarının tanesi 15 lira ile 40 lira arasında değişir. Taze olarak tüketilen 1 kilogram feijoa fiyatı ise 20 lira ile 50 lira arasında değişir.

Feijoa meyvesi ne zaman toplanır?

Feijoa meyveleri çiçeklenme döneminden 4 veya 5 ay sonra olgunlaşır ve hasat edilir. Çiçeklenme ile hasat arasındaki süre sıcak ekolojilerde kısalır,serin ekolojilerde uzar. Olgunlaşan meyveler yere dökülürler. Bu dönemde veya hemen önce toplanmalıdır.

Feyxoa Türkiye’de var mı?

Kaymak ağacı olarak da bilinen feijoa meyvesi Güney Amerika orijinli bir bitkidir. Türkiye‘de pek bilinen bir meyve olmayan feijoa, besin değerinin yüksekliği açısından büyük öneme sahiptir.

Feijoa ne zaman çiçek açar?

Çiçeklenme yaklaşık haziran ayında başlar, 1,5 ay kadar devam eder. Çiçekleri kendine verimli olduğu halde karşılıklı tozlanma ile daha iyi meyve tutar. 3 yaşından itibaren çiçek açmaya ve meyve vermeye başlar. İleri yaşlarda her ağaçta yüzlerce hatta binlerce çiçek bulunur.

Kaymak ağacı tadı nasıl?

Feijoa bitkisinin meyvesi tadına bakanları hayrete düşürüyor. Ödemiş’teki fidanlıklarda yetiştirilmeye başlanan feijoa bitkisinin meyvesi, aynı kabuğun altındaki muz, kivi ve çilek tadıyla yiyenleri şaşkına çeviriyor. Aynı meyvede üç farklı meyvenin tadını barındıran feijoa, Türkiye’de kaymak ağacı olarak da biliniyor.

Kaymak ağacı meyvesi neye iyi gelir?

Vücudu zararlı maddelerden arındırma, kanı temizleme ve kanseri önleme gibi özellikleri olan olan kaymak ağacı meyvesi, feijoa olarak da tanınıyor. Güney Amerika’ya has bir meyve olan kaymak ağacı meyvesi, B6, E, K, C, A ve B gibi vitaminler yönünden zengin besleyici bir besindir.

Feijoa Türkiye’de nerede yetişir?

Kaymak ağacı (feijoa) meyvesi, günümüzde özellikle de Adana bölgesinde oldukça fazla yetiştirilmekte olan bir meyve türüdür. Feijoa meyvesi yetişebilmesi için gerekli olan iklim şartları zeytin ile büyük oranda benzerlik göstermektedir.

Feijoa türkiyede nerede yetişir?

Kaymak ağacı (feijoa) meyvesi, günümüzde özellikle de Adana bölgesinde oldukça fazla yetiştirilmekte olan bir meyve türüdür. Feijoa meyvesi yetişebilmesi için gerekli olan iklim şartları zeytin ile büyük oranda benzerlik göstermektedir.