Mantıku t Tayr neyi anlatıyor?
Kuşlarla yolculuk hangi Şeyhi anlatıyor?
Feridüddin Attâr’ın Mantıku’t-Tayr isimli eseri, Hüdhüd kuşunun önderliğinde yola çıkan kuşların kemâle erme hikâyesini anlatmakta. Anlayacağınız üzere Hüdhüd kuşu mürşiti temsil ederken, kuşlar ise seyr-i sülûk’u temsil ediyor.
Gülşehrî nin Mantıku T Tayrı nedir?
Mantıku’t–Tayr vahdet-i vücud inancını işleyen alegorik (temsilî) bir mesnevidir. Burada hüdhüd aklı, kuşlar halkı, sîmurg Hakk’ı temsil eder. Gülşen-nâme adıyla da anılan eserin beyit sayısı 5029 civarındadır. Eserde fütüvvet ve ahîlik konusu da başlı başına bir yer tutmaktadır.
Mantıku t Tayr Simurg ne demek?
Mantıku’t Tayr‘da yer alan mantık kelimesi “söylemek, konuşmak, lisân-ı hâl ile anlatmak”; tayr ise “kuş” anlamında kullanılmıştır. Mantıku’t Tayr, otuz kuşun Simurg‘a yaptığı yolculuk üzerinden “vahdet-i vücud” inancını anlatır.
Mantik Tayr kimin eseri?
Ferîdüddin AttârMantıku’t-Tayr / YazarıFerîdüddin Attâr, İranlı mutasavvıf, şair. Hekim ve eczacı olmasından dolayı Attâr olarak anılır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şeyh Galip ve diğer mutasavvıflarca yüceltilen Attâr, çoğu günümüze dek ulaşan pek çok eser bıraktı. Vikipedi
Kuşlarla Yolculuk yazarı kimdir?
Feridüddin Attar’ın “Mantıku’t Tayr” eserinden hazırlanan “Kuşlarla Yolculuk“, ramazan ayı boyunca her gün TRT 1’de yayımlanacak. Doğru yola ulaşma hikayesini anlatan ve ramazan ayına özel olarak hazırlanan tasavvufi dizi, her gün saat 19.00’da izleyiciyle buluşacak.
Kuşlarla Yolculuk ne zaman çekildi?
24 Nisan 2020Kuslarla Yolculuk / İlk bölüm yayın tarihi
Gülşehrî nereli?
Gülşehrinin Kırşehir’de Mevleviliği yaydığı ve zaviyede yaşadığı mahlasını da o zaman adı Gülşehir olan Kırşehirden aldığı bilinmektedir.
Gülşehrî hangi şiir türünde öne çıkmıştır?
Gülşehri‘nin Şeyhi olan Ahi Evren’in menkibeleri hakkında yazdığı bir mesnevisi ve bazı şiirleri var ise de asıl değerli eseri büyük veli Feridüddin-i Attar’dan çevirdiği Mantıku’t-Tayr’ı, diğer adı ile Gülşenname adlı mesnevisidir.
Simurg neyi temsil eder?
Zümrüdü Anka Kuşu yada Simurg, ağırlıklı olarak İran mitolojisinde ve edebiyatında geçen, efsanevi bir kuştur. Bu kuş o kadar büyüktür ki, fil veya balina taşıyabilecek kanatlara sahiptir. İran kültüründe adı Simurg, Batı kültüründe Feniks (Phoenix), Mısır mitolojisinde Ateş Kuşu gibi karşılıklar bulur.
Mantıku t-Tayr ilk Türkçeye çeviren kimdir?
Bu eserlerden biri de Gülşehri’nin Mantıku’t–tayr‘ıdır. Feridüddin-i Attar’ın Mantıku’t–tayr adlı eserini aynı adla Türkçeye ilk kez çeviren Gülşehri eserini aynen tercüme etmemiş, çeşitli eserlerden ve kaynaklardan birçok hikaye ekleyerek yeni ve özgün bir eser ortaya koymuştur.
Kuşlarla Yolculuk ne zaman başlıyor?
Feridüddin Attar’ın “Mantıku’t Tayr” eserinden hazırlanan “Kuşlarla Yolculuk“, ramazan ayı boyunca her gün TRT 1’de yayımlanacak. Doğru yola ulaşma hikayesini anlatan ve ramazan ayına özel olarak hazırlanan tasavvufi dizi, her gün saat 19.00’da izleyiciyle buluşacak.
Gülşehrinin diğer adı nedir?
Gülşehri on üçüncü yüzyıl sonlarıyla 14. yüzyıl başlarında Kırşehir’de yaşamış bir şeyh ve şair. Asıl adının Ahmed olduğu sanılmaktadır.
Mantıku t Tayr Türkçeye çeviren kimdir?
İranlı meşhur sufî Ferîdüddin Attâr’ın şaheserinin Türkçeye farklı dönemlerde farklı çevirileri yapılmıştır. Yunus Emre’nin çağdaşı Gülşehrî’nin çevirisi ise en otantik örneklerden biridir.
Gülşehrî Mantıku t Tayr kaç beyit?
Tasavvuf edebiyatının başlıca eserlerinden olan Mantıku’t–Tayr‘da kuşlar ile ilgili bir hikâye kullanılarak, çeşitli semboller aracılığıyla tasavvufun temellerini, önemli prensiplerini ve tasavvufî yaşam ile inancı anlatılmaktadır. 4724 beyitten oluşan mesnevi tarzında yazılmış bir eserdir.
Nabinin mesnevisi var mı?
Hayriyye: Nâbî’nin en çok meşhur olmuş eseridir. Halep’te 1701’de oğlu Ebülhayr Mehmed adına te’lif edilen bu mesnevi Dîvân’ı ile birlikte basıldığı gibi, ayrı baskıları da vardır.