Otolog Nedir Ne Demek?

Otolog ne demek tip?

Kemik iliği nakilleri, otolog ve allojenik olmak üzere iki çeşittir. İnsanın kendi vücudundan hücrelerin kullanıldığı nakillere otolog, bir vericiden ya da donörden hücre alınan nakillere allojenik nakil denir.

Myeloablatif ne demek?

Myeablatif tedavide temel amaç; hastaya kök hücre verilmedenönce hastalığın yüksek kemoterapi ve veya radyasyon tedavisiyle eradie edilmesidir. Kemik iliği diğer bir çok dokuya göre daha hassas olduğundan daha düşük dozlarda bile baskılanabilir.

Allojenik ve otolog ne demek?

Eğer kişinin nakil amaçlı kendi kök hücreleri kullanılıyorsa “otolog kök hücre nakli”, eğer sağlıklı bir bağışçıdan alınan kök hücreler ile nakil yapılıyorsa “allojenik kök hücre nakli” denmektedir.

İlik naklinden sonra neler olur?

Nakil sonrası olası yan etkiler; ağızda değişiklikler, ağrı şikayetleri, mide bağırsak sorunları, iştah kaybı ve değişmiş tat hissi, saç kaybı ve deride değişikliklerdir.

Otolog ne demek?

Otolog Kök Hücre Nakli Nedir: Otolog (kendinden olan) kök hücre nakli, kişinin kendi kök hücrelerinin toplanıp dondurularak saklanması, yüksek doz kemoterapi uygulandıktan sonra kişiye geri verilmesi işlemidir.

Engraftman ne demek?

Engrafman (tutunma); nakledilen kök hücrelerin büyüyerek, kan dolaşımında sayılabilecekleri seviyelerde yeni kan hücreleri üretmesiyle oluşuyor. Aslında kök hücreler neredeyse naklin hemen ardından, kemik iliğine yönelerek yeni kan hücrelerini üretmeye ve bağışıklık sistemini yeniden yapılandırmaya başlıyorlar.

Graft versus lösemi etkisi nedir?

Yeni bağışıklık hücreleri hastalıklı hücreleri yok eder. Vericinin hücrelerine greft denir. Vericinin bağışıklık hücreleri hastalıklı hücrelere saldırdığında, bu duruma graftversuslösemi (verici hücrelerin lösemiye karşı reaksiyonu) veya graftversus-tumor (verici hücrelerin tümöre karşı reaksiyonu) etkisi denir.

Kemik iliğine neden bakılır?

Niçin Testi Yaptıracaksınız? Kemik iliğinde bulunan kan hücrelerinin tipi, miktarı ve olgunlaşma düzeylerini, kemik iliğinin bağsı yapısını değerlendirmek ve bazen daha spesifik testler için kemik iliği numunesi toplamak için bu test yapılır.

Allojenik hücre nedir?

Hastanın kardeşinden, akrabalarından ya da akraba dışı kişilerin “kemik iliğinden” veya “çevre kanından (damarlarındaki kandan)” kök hücrelerin alınıp, hastaya transfer edilmesi işlemine allojenik kök hücre nakli denilmektedir.

Allojenik kit ne demek?

Başkasından alınan kök hücrelerle yapılan tüm nakiller ise ‘allojenik KİT‘ olarak tanımlanmakta olup çocuklarda yapılan KİT‘lerin %90’ı allojenik niteliktedir. Kemik iliği-kök hücre vericisi olan bireyin doku tiplerinin hasta ile tam uyumlu olması gerekmektedir.

Kök hücre tedavisinden sonra ağrı olur mu?

Ağrı, kemik iliği/kök hücre nakli tedavisinin bir yan etkisi olarak meydana gelir. Ağrı, yerel ve genel vücut ağrısı şeklinde görülebilir. Ağrıyla birlikte günlük yaşamınız da zorlaşabilir. Nakil ekibinizin önerisi dışında kesinlikle ağrı kesici kullanmayın.

Ilik nakli sonrası hastalık tekrar eder mi?

Nakil sonrası hastalık tekrarlayabilir mi? Nakil sonrasında, hastanın ve hastalığın bireysel özelliklerine göre değişebilen, ilk iki yıl içinde giderek azalan oranlarda, hastalığın tekrarlama riski vardır. Bu durumda ikinci kemik iliği nakli ve/veya ilave standart tedavilerin uygulanması gerekebilir.

Kök hücre mobilizasyonu ne demek?

Periferik kan kök hücre miktarı kemik iliğine göre daha azdır. Bu nedenle kemik iliğinden periferik kana kök hücre geçişi sağlamak gerekir. Bu işlem mobilizasyon işlemi ve kullanılan ilaç mobilizasyon ajanı olarak adlandırılır.

Kimerizm kaç olmalı?

Genel olarak verici hematopoezinin konağınkinin yerini aldığına işaret eder. Alıcıda verici kaynaklı hücrelerin %5-95 arasında bulunması ise Miks (Karma) Kimerizm olarak ifade edilir, lenfositler gibi hücresel kompartmanlarda hem verici hem de alıcı hücrelerin varlığını gösterir4.

Engrafman sendromu nedir?

b. Engrafman Sendromu: Otolog veya allojeneik HHN sonras› h›zl› engrafman ile birlikte ortaya ç›- kan, non-infeksiyöz atefl, ciltte döküntü, kapiller kaçak ve Pulmoner infiltrasyon ile karakterize pul- moner yetmezlik veya multi organ yetmezli¤i nede- ni ile ölümcül potansiyeli olabilecek bir sendrom– dur.