Ramazan ayında neden mukabele yapılır?
Mukabele ile hatim arasındaki fark nedir?
Televizyon, internetten veya cd’den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Mukabele geleneği nasıl ortaya çıkmıştır?
Bu gelenek, Cebrail’in Ramazan aylarında her gece Hazreti Peygamber’e gelerek o ana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayanmaktadır. İslam’ın son peygamberi olan Hz. Muhammed’e (s.a.v), 610 yılından 632 yılına kadar yavaş yavaş ve kademeli olarak vahiy inmiştir.
Mukabele geleneği nedir?
Mukabele, bir kimsenin Kur’an’ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur’an’dan takip etmesidir. Mukabele anlamca karşılıklı verme, karşılıklı okuma anlamına gelir.
Mukabele okumanın faydaları nelerdir?
Sıhhati konusunda farklı görüşlerin bildirildiği bir hadiste Efendimiz şöyle buyurmaktadır: Kim Allah’ın kitabından bir âyet dinlerse onun için kat kat sevap yazılır. Kim de onu okursa kıyamet günü onun için bir nur olur. (Beyhakî, Müsned)” diye belirtti.
Netten hatim olur mu?
Kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle Kur’an dinlemiş olur. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir. Ancak kişi mukabeleyi takip esnasında aynı zamanda okursa hem dinlemiş hem de hatim yapmış olur.”
Sessiz Kuran okumak hatim olur mu?
Emekli İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, Kur’an-Kerim’in okunması ve takip edilmesinin sesli olarak yapılması gerektğini vurguladı. Kavaklı ayrıca namazda okunan surelerde de kişini kendi sesini duyması gerektiğini belirtti.
Mukabele ne zaman ortaya çıkmıştır?
Cebrail ile Hz. Muhammed’in 23 sene boyunca devam eden ritüelleri, Müslümanlar tarafından devam ettirilir ve böylelikle mukabele geleneği meydana gelir. Bu geleneğe ortak olmak isteyenler, ramazan ayı için bir mukabele grubu bulur ve bu gruba katılırlar.
Hatim ne anlama gelir?
Hatim, Kur’an’a bakarak veya ezberden baştan sona okunmasıdır. Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran’ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesidir. Kur’an’ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir.
Mukabeleyi ne sembolize eder?
Kelime, ikinci anlam olarak başkaldırma ve karşı gelme olarak nitelendirilir. Mukabele kelimesinin üçüncü anlamı da topluluk alanlarında hatim okunurken insanların Kur’an’ı takip etmesi anlamındadır. Dolayısı ile mukabele kelimesinin son anlamı karşılıklı olarak yapılan okuma anlamına gelir.
Hatim sevabı nedir?
Kur’ân-ı kerîmi hatim eden kimseye 60.000 melek hayır duâ eder. Hatim duâsı yapılan yerde bulunan, ganîmet dağılırken bulunan kimse gibidir. Hatime başlanan yerde bulunan, cihad eden (Allah için harp eden) kimse gibidir. İkisinde de bulunan, iki sevâba da kavuşur ve şeytânı zelîl eder.
Ramazanda ne okumalı?
Mübarek Ramazan Ayının Kadir gecesinde indirilen Yüce Allah’ın kitabı olan Kuran-ı Kerimi devamlı okumalı hatta mümkünse en az 1 hatim indirilmelidir. Kuran-ı Kerim okumayı bilmiyorsak da bu ayı bir başlangıç görüp Kuran-ı öğrenmeye çaba sarf etmeli, Mukabele programlarına katılım göstermeliyiz.
Kuran Kerim takip edilerek hatim olur mu?
TELEVİZYONDAN MUHABELE DİNLEMEKLE HATİM YAPILMIŞ OLUR MU? Hatim, Kur‘an’ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon veya cd’den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. … Hatim yapmış olmak için Kur‘an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Kuranın Türkçe mealini okumak hatim olur mu?
Bu itibarla Kuran-ı Kerim mealleri, Kuran hükmünde değildir. Yüce Rabbimizin öğüt ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla Kuran-ı Kerim meali ve tefsirini okumak güzel ve sevaplı bir iş ise de bunları okumakla hatim indirilmiş olmaz.”
Kuranı gözle takip ederek hatim olur mu?
Televizyon veya cd’den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur’an’ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Kuran ı Kerim okurken nelere dikkat etmeliyiz?
- Kuran’ı okumaya başlamadan önce abdest almalıyız. …
- Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim‘i kıbleye dönüp okumalıyız.
- Kuran-ı Kerim‘i okurken elbisemizin temiz olması gerekir. …
- Okuduğumuz yerin temiz olması gerekir. …
- Kuran-ı Kerim‘e Euzu besmele ile başlamalıyız.
- Kur’an okurken esnememiz gerekirse durup beklememiz gerekir.