Lifin tanımı nedir?
Liflerin özellikleri nedir?
Tekstil Lifinin Temel Özellikleri Bu özellikler: uzunluk, incelik, mukavemet, parlaklık, eğrilme yeteneği, uzama ve esneklik, yoğunluk, nem çekme özelliği, ısıdan etkilenme özelliği, ışıktan etkilenme özelliği, kimyasal reaktiflerden etkilenme özelliği, elektriksel özellikler ve uzunluktur.
Madensel lifler nedir?
Madensel lifler (Alm. Mineralfaser, Fr. fibre minérale, İng. mineral fiber), organik olmayan maddelerden elde edilen liflerdir. Asbest gibi doğada lif halinde bulunan ya da kaya, cam, maden cevheri gibi ham maddelerden lif olarak çekilen anorganik esaslı lifler madensel lif türleridir. Mineral lifler de denilmektedir.
Lif nasıl elde edilir?
Taze yapraktan çürütme yöntemi ile lif elde edilir. Elyafta küçük gözenekler olduğundan nem çekme özelliği iyidir. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Gemi halatlarında, halı, örme işlerinde, tarımda ve denizcilikte bağlama malzemesi olarak kullanılır.
Kimyasal lifler nedir?
Selüloz Esaslı Kimyasal Lifler: Viskoz, Asetat lifi. Protein Esaslı Kimyasal Lifler: Kazein, Zein, Soya fasulyesi, Yer fıstığı lifleri. Poliamid, Poliakrilonitril, Poliester, Poliüretan. Dünyada çeşitli amaçlar için kullanılan liflerin % 61’i bitkisel, % 5’i hayvansal, % 34’ü kimyasal kökenlidir.
Liflerin bir araya gelerek oluşturduğu yapı nedir?
Elyaf ise liflerin bir araya gelerek oluşturduğu lif demetlerine denir.
Lif bitkileri nelerdir?
Dünyada ve ülkemizde en çok üretimi yapılan ve kullanılan lif bitkisi pamuktur. Bunu ülkemizde keten ve kenevir bitkileri izlemektedir. Bu üç bitkinin yanında dünyada yetiştiriciliği yapılan diğer lif bitkileri ise jüt, rami, Sisal keneviri, Manila keneviri, hibiskus (kenaf) ve lif kabağıdır.
Moher lifi nedir?
Moher lifi (tiftik), keçiden ilkbahar ve sonbahar aylarında kırkılarak elde edilir. Yerli keçiler yılda bir kez kırkılır ve lif uzunluğu 20-25 cm arasındadır. Yılda iki kez kırkım yapılan keçiden daha kısa ştapelli lif elde edilir. Yünde olduğu gibi, kütikül, korteks ve medüla tabakalarından oluşmuştur.
Yapay lifler nedir?
Yapay Lifler Nelerdir, Kimyasal Yapıları ve Yapay Lif Çeşitleri
Yapay liflerin genel isimleri | Yapay Lifin Kimyasal Yapısı |
---|---|
Bakır Lifi (Cupro) | Bakıramonyum Hidroksit Yöntemi ile elde edilen rejenere selüloz |
Elastan, Spandex | Kütlece %85’ten fazla poliüretan elastomer |
Tekstilde lif ayrımı nasıl gerçekleşir?
Tekstil lifleri, doğal ve yapay lifler olarak gruplandırılır. Lif, tekstil endüstrisinde belirli uzunluk, incelik ve mukavemeti olan yumuşak, sarılmaya, eğrilmeye ve bükülmeye uygun doğal veya yapay kaynaklı her türlü malzemeye denir. Elyaf ise liflerin bir araya gelerek oluşturduğu lif demetlerine denir.
Kimyasal lif eğirme yöntemleri nelerdir?
Kuru çekim ( eğirme ) yöntemi özellikle asetat lifleri için kullanılmaktadır.Bunun yanında bazı poliakrilonitril lifleri elde edilmesinde kullanılır.
- Polimer Çözeltisi. …
- Pompa. …
- Spinneret ( Düze, Nozül ) Başlık. …
- Sıcak Hava Girişi. …
- Hava Çıkışı …
- Flamentler. …
- Isınma Hücresi. …
- Germe-Çekme.
Lif türleri nelerdir?
Lif ve Lif Çeşitleri
- Pamuk İpliği.
- Keten İpliği.
- Viskoz İpeği (Floş, viskon)
- Asetat İpliği.
- Yün İplik.
- İpek İplik.
Lifler tekstilin en küçük hammaddesi midir?
Belirli uzunluk ve incelikte eğilip- bükülebilen tekstilin en küçük hammaddesine “lif” denir. Tekstil endüstrisinde kullanılan liflerin en az 5mm. uzunluğunda olması gerekir. Dünyada çeşitli amaçlar için kullanılan liflerin %61’i bitkisel, %5’i hayvansal, %34’ü kimyasal kökenlidir.
Doğal lifler nedir?
Doğal lifler; doğada, lif geometrisinde bulunan polimerlerdir. Yapılarını oluşturan kimyasal maddenin sentezinde veya bu maddenin lif şekline getirilmesinde insan emeği yoktur. Ön temizleme ve hazırlama işlemlerinden geçirildikten sonra doğrudan dokuma veya diğer amaçlar için kullanılırlar.
Yaprak lifleri nedir?
Yaprak lifleri demet halindedir. Bu lifler başlıca halat, sicim ve bazı kaba dokumaların yapımında kullanılırlar. En fazla önem taşıyan yaprak lifleri Iridales takımına ait olan Abaca, Sisal gibi bitkilerden elde edilen liflerdir. Sisal lifleri, tarımda, denizcilikte ve endüstride bağlama ve benzeri işlerde kullanılır.
Keten lif bitkisi mi?
Anavatanı Türkiye olan keten bitkisinin lifinin kullanımı giyim sektörü ve konfeksiyon sektöründe de tercih edilen lifler arasında olup, liflerinin çok yönlü bir kullanım özelliği bulunmaktadır.