Muhtıra ne demek TDK?

Muhtıra neye denir?

Muhtıra ya da memorandum, bir kişi ya da grup veyahut kurumun, bir başka kişi, grup ya da kurumu uyarmak amacıyla ona gönderdiği yazılı metin. Aynı zamanda bir anlaşma, sözleşme ya da uzlaşmanın resmî bir özeti ve belgesidir.

Muhib ne demek?

Eğer bir kişi, başka bir kişiyi seviyor ise ona muhip kelimesi yakıştırılmaktadır. Muhip kelimesinin ikinci anlamı, birinci anlamıyla yakından ilişkilidir. Kelimenin ikinci anlamı, sevgi besleyen anlamına gelmektedir. Diğer insanlara karşı sevgi duyan, sevgi besleyen kişilere de Muhip sıfatı uygun görülmektedir.

Muhteşip ne demek?

Muhtesip, Artuklular’da beyliğin küçük kasabalarında verginin toplanması görevini gören makam, kişi. Muhtesip,merkeze bağlı eyaletlerde halk ile hükümdar arasındaki münasebeti tesis eden insandı. O, güvenliği ve bilhassa bir hükümdarın ölümünde asayiş ve düzeni sağlamak durumundaydı.

Muhtariyet ne demek?

Bir topluluğun, bir kuruluşun ayrı bir yasaya bağlı olarak kendi kendini yönetme hakkı, muhtariyet, otonomi. Yönetim bakımından dış denetimden bağımsız olma. 2. Kişinin, kendi davranışlarını düzenleme ve bu davranışlara yön verme konusunda bir ölçüde bağımsız oluşu.

E muhtıra olayı nedir?

E-muhtıra, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısı ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20’de yaptığı, laiklikle ilgili açıklama. Türkiye kamuoyunda hâkim olan görüş, basın açıklamasının “muhtıra” olduğu yönündedir.

Borç muhtırası ne demek?

1- İİK’da bakiye borç muhtırası diye bir kavram yoktur. Ancak uygulamada sizin somut olaydaki gibi kısmen ödeme halinde bakiye borcun borçluya bildirimini amaçlı bir müzekkere borçluya gönderilmektedir.

Tasavvufta Muhip ne demek?

Yüceltme. Çok yüce olma. (Bu zamanda İslâmiyetin tealisine en büyük bir sebep, maddeten terakki etmektir.

Muhibbi mahlası ne demek?

Muhibbi sözcüğü Arapça olup manası ise” muhabbeti bol olan, sevgiliye yakışır tarzda, dosta ait” şeklindedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Mahlası Muhibbi Nedir?

Fıkıh kelimesinin anlamları nelerdir?

Fıkıh (Arapça: فقه), anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama (fetva) çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.

Müntesipleri ne demek?

müntesip ne demek? Bir yere, birine bağlanmış, kapılanmış, intisap etmiş olan.

Hukukta muhtariyet ne demek?

Bir kurumun yasa yapma ve yaptığı yasaları uygulama hakkına muhtariyet denir.

Muhtariyet ne demek bulmaca?

Bulmacalarda özerklik kelimesinin 10 harfli karşılığı sorulduğunda Muhtariyet yazılmalıdır. Arapça kökenli bir sözcük olan muhtariyet kelimesi, iç işlerinde hür olan kurumları tanımlamak için kullanılır. Bu kelime muhtar sözcüğünden türetilmiştir ve otonomi ile eş anlamlıdır.

Ilk e muhtırası nedir?

E-muhtıra, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısı ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20’de yaptığı, laiklikle ilgili açıklama. Türkiye kamuoyunda hâkim olan görüş, basın açıklamasının “muhtıra” olduğu yönündedir.

Muhtırayı kim verdi?

Muhtıra. 12 Mart Muhtırası’nı veren Orgeneral Memduh Tağmaç, Orgeneral rütbesindekiler hariç bu 9 Mart 1971 Millî Demokratik Devrimine adı karışan başta Tümgeneral Celil Gürkan olmak üzere tüm subayları re’sen emekliye sevketti. 1.

Bakiye borç muhtırası zorunlu mu?

Bence borçluya borç muhtırası gönderilmesinin yasal dayanağı yoktur. İcra Müdürlüğü’nün işlemi doğrudur. Ancak, bakiye için borçlunun aldığı ücretten kesinti yaparak dosyaya para gönderen işverene veya aylık aldığı sosyal güvenlik kuruluşuna yazı gönderilebilir.