Fotoğrafı çekilen kara delik hangi galakside?

Kara delik görüntüsü nasıl çekildi?

Dünya’nın bir çok farklı bölgesine yerleştirilen teleskoplar kullanılarak, devasa büyüklükteki verilerin tek bir merkezde toplanıp süper bilgisayarlar ile işlenmesi sonucunda ortaya çıkan fotoğrafın orta kısmında görülen kara bölge kara deliğin kendisini oluşturmakta.

Kara deliğin arkasında ne var?

Kısa cevap: Bilmiyoruz. Ancak bazı teorisyenler, kara deliklerin aslında solucan deliği adı verilen bir uzay-zaman tünelinin parçası olduğunu düşünmektedirler. Solucan delikleri, Evren’in farklı kısımlarını birbirine bağlayan uzay-zaman tünelleri gibi düşünülebilir.

Kara delik nedir nasıl oluşur?

Bir gökcisminin iç basıncı kendi kütleçekimini yenemediği durumda yıldız çökmeye başlar. Eğer yıldızın kütlesi belirli bir değerin üzerindeyse çökmeyi durdurabilecek, bilinen bir mekanizma yoktur. Bu durumda yıldızın çökmesi karadelik oluşumuyla sonuçlanır.

Kara delik fotoğrafı kim çekti?

M87 Galaksisi’nin merkezinde yer alan süper masif kara deliğin fotoğrafının çekilmesini sağlayan ekipte bir Türk bilim insanı da yer aldı. EHT Bilim Konseyi Üyesi ve Arizona Üniversitesi astronomi ve astrofizik profesörü Feryal Özel (43) Modelleme ve analiz Çalışma Grubu’nu yönetti.

Ilk gerçek kara delik fotoğrafı nasıl çekilmiştir?

Evrendeki bir kara delik fotoğrafını çekebilmek için tek bir radyo teleskobu yetmez. Bu yüzden Event Horizon projesi kapsamında Dünya büyüklüğünde sanal bir teleskop oluşturuldu. Event Horizon Teleskobu projenin genelinde oluşturulan teleskoba verilen isimdir.

Kara deliği ilk kim buldu?

Kara ve delik Kara deliklerin varlığı John Michell ve Pierre-Simon Laplace tarafından, birbirlerinden habersiz olarak, daha 18. yüzyılda gözönünde bulundurulmuştur. O zamanlar düşünülen, “kaçış hızı” ışık hızından daha fazla olabilecek, yani ışığın çekimlerinin etkisinden kaçamayacağı kozmik cisimlerin varlığıydı.

Iki karadelik karşılaşırsa ne olur?

Kara deliklerin çekim gücünden üretilen bu dalgalar uzay-zamanı değiştirir. Kara delikler birbirlerine ne kadar yaklaşırsa yer çekimi dalgalarının gücü o kadar artar. En sonunda birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur.

Kara delik sonsuz mudur?

Klasik fiziğe göre kara delikler sonsuz güçte yerçekimine sahipler. Öyle ki ışık bile kara deliklerin içinden kaçamıyor. Ancak, kara deliklerin merkezindeki tekilliğin sonsuz yerçekimi, bizzat yerçekimine yol açan kütleçekim kuvvetiyle birlikte bütün fizik yasalarını işlemez hale getiriyor.

Kara delik dünyayı yutarsa ne olur?

Kara deliklerin çok güçlü bir çekim alanına sahip oldukları doğru. Çevrelerindeki cisimleri kendilerine çekip yutuyorlar ama bize o kadar uzaklar ki dünyamızı yutmaları söz konusu değil. Güneş’imiz de kara delik olmayacağına göre dünyamızın bir kara delik tarafından yutulma tehlikesi yok.

Kara delik hangi maddeden oluşur?

Kara delikler, uzayda yol alan hiçbir madde veya radyasyonun kaçamayacağı kadar büyük kütleçekim alanlarıdır. Aslında kara delikler, ölü yıldızlardır; çünkü büyük kütleli bir yıldızın yakıtı bittiğinde, kendi üzerine çöker ve bir kara delik oluşturur.

Kara delik kaç km uzakta?

40 milyar km çapıyla Dünya’dan üç milyon kat daha büyük olan dev kara deliği bilim insanları “canavar” olarak tanımladı. Dünya’dan 500 milyon trilyon km (500 kentilyon km, yaklaşık 53 milyon ışık yılı) uzaktaki kara deliğin fotoğrafını çekmek için dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 13 teleskop kullanıldı.

Kara delikte hayat var mı?

Bazı kara deliklerde sıcaklığın 0 derece olduğunu belirten bilim insanları, bunun dünya büyüklüğünde bir gezegenin teorik olarak yaşamına olanak tanıyabileceğini belirtiyor. Çek Cumhuriyeti’nde araştırmalar yapan bilim insanları, kara deliklerdeki gezegenlerde yaşam olabileceğini ortaya koydu.

Uzayda solucan deliği nedir?

Solucan delikleri, uzayı bükerek iki farklı nokta arasında kestirme yollar oluşturan yapılardır. Bir solucan deliğinin bir tünele/boğaza bağlı en az iki ağzı vardır. Solucan deliğinden geçilebilirse, diğer ağıza ulaşılarak uzayda yolculuk yapılabilir.

Kara deliğin sesi var mı?

Kara delikler spiral olarak birbirine git gide yaklaştıkça, kütleçekimi dalgalarının frekansı artar. Bilim insanları bu seslere “cıvıltı” diyor çünkü kütleçekimi dalgaları oluşturan bu tür olayların ortaya çıkardığı ses kuş cıvıltısına benziyor.”

Kara delik dünyayı yutabilir mi?

Kara deliklerin çok güçlü bir çekim alanına sahip oldukları doğru. Çevrelerindeki cisimleri kendilerine çekip yutuyorlar ama bize o kadar uzaklar ki dünyamızı yutmaları söz konusu değil. Güneş’imiz de kara delik olmayacağına göre dünyamızın bir kara delik tarafından yutulma tehlikesi yok.