Kırmızı TR Plaka ne anlama gelir?

Plakada kırmızı TR muayeneden geçer mi?

Getirilen yasada bununla ilgili de değişikliğe gidildi, artık kırmızı renk üzerine TR bulunan plakalar da ağır kusur kabul edileceğinden muayeneden geçmiyor.

Kırmızı plakalı araçlar kime ait?

AA OO1 plaka kimin olduğu da merak edilen bir konudur. Bu kırmızı plakalı makam aracı da yine valilere ait olan bir plakadır. Genel olarak “0”, Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Bakanlığı için tahsis edilmiş araçlarda kullanılır.

Rektör plakası neden kırmızı?

Kırmızı – beyaz plaka renkleri bulunan araçları daha sık görmeniz mümkün çünkü görece daha alt düzey olan rektör, kaymakam, emniyet müdürü ve benzeri makamlarda bulunan devlet görevlilerinin kullandığı araçlara ait plakalardır. Bu plakalar beyaz zemin üzerine kırmızı harf ve rakamlardan oluşur.

Plakalar neye göre belirlenir?

Plaka kodları, 27 Eylül 1962 tarihinde yayımlanan yönetmelik uyarınca il isimlerinin alfabetik olarak sıralanmasıyla meydana getirilmiş ve yeni tarz plakalar Kasım 1962’den itibaren taşıtlara takılmaya başlanmıştır.

Plakayı delmek yasak mı?

3. Plaka üzerinde çivi, vida vs. varsa ve rakam ya da harflerin okunmasını güçleştiriyorsa araç, muayeneden geçemez. 4. Plaka kenar çizgisinin kesilmesi, şeklinin değiştirilmesi, boyanması durumunda da TÜVTÜRK muayenesinden geçemezsiniz.

Aşağıdakilerden hangisi araçların plakalarıyla ilgili getirilmiş yeni bir zorunluluktur?

Bu değişiklik, bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Artık, plakalarda rakamlar arasında vida bulunması ve yazıların silik oması, araç muayenelerinde ağır kusur kapsamında olacak. Plakaların genişliğinin 11, uzunluğunun da 52 santimetre olması gerekecek.

20 plaka hangi bakana ait?

20 plakası Denizli şehrine aittir. Hem merkez hem de içi olarak 20 rakamı plaka şeklinde kullanılabilir. Özellikle araçların arka ve ön kısımlarındaki plakalar adına ilk sırada yer alır.

Plakanın kime ait olduğunu öğrenme?

Araç plaka bilgilerini sorgulamak için 5664 numarasını kullanabilirsiniz. Böylece kısa bir süre içerisinde plaka numarasından sorgulama işlemi yaptırabilirsiniz. Yine plaka kimin adına kayıtlı olduğunu öğrenmek konusunda da pratik bir yol bulmuş olursunuz.

Kırmızı plaka kimlere verilir?

Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor.

010 kırmızı plaka kimin?

Bu resmi plakalar önlerine veya arkalarına hiçbir ek almadan sadece numaradan oluşurlar. Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip bu araçlar devletin üst kademesi tarafından kullanılmaktadır. Bu plakaların haricinde kırmızı renkli plakalar TBMM üyeleri için de verilmektedir.

Plakalar neye göre veriliyor?

Ülkemizde araç plaka kodları 27.09.1962 tarihinde yayınlanan bir yönetmelik uyarınca, o an için il statüsünde olan yerlerin adlarının alfabetik olarak sıralanması şeklinde düzenlenmiştir. Örneğin; Adana’nın plaka kodu 01, Zonguldak ilinin plaka kodu 67 şeklinde olmuştur.

8 haneli plaka olur mu?

Türk plaka standartlarına uyan sivil plakaların karakter sayısı 7 veya 8‘ dir.

Plakadaki delik muayeneden geçer mi?

Standart dışı plakalar artık araç muayenesinde “Ağır Kusur” sayılacak. Yeni kusur tablosuna göre yetkili yerler dışında basılan veya boya, vida vb. nedeniyle üzerindeki harf ve rakamları elektrikli denetleme sistemleri (EDS) tarafından okunamayan plakalara sahip olan araçlar muayeneden geçemeyecek.

Vidalı plaka neden yasak?

Özel Tasarım Plakalar da Standart Dışı Sayılacak Ayrıca plakadaki harflerin ve sayıların okunmasını güçleştirecek şekilde vida ve çivi gibi parçaların bulunması da ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Yani 0 rakamının ortasında yer alan bir vida, 0’ın 8 olarak okunmasına neden olabileceği için tamamen yasaklandı.

Araçların tescil işlemlerini yaparak belge ve plakalarını vermek kimin görevidir?

Araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemlerini kayıt altına almakla sorumlu olan noterler, araçların tescil belgeleri ile plakalarını verecek. Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenen durumlarda araçlar için araç tesciline ilişkin geçici belge ile gerekli diğer belgeleri düzenleyecek.