Kara delikler gerçekten delik mi?

Kara deliğin arkasında ne var?

Evrende gözlemlediğimiz kara deliklerin çoğu, ufka çok yaklaşıp kara deliğin içine düşen yıldızlar ve gezegenler gibi, çoğunlukla gaz ve toz içeren, çok sıcak malzeme diskleriyle çevrilidir. Bu disklere toplama (akresyon) diskleri denir. Çok sıcak ve çalkantılıdır.

Kara delik hangi maddeden oluşur?

Kara delikler, uzayda yol alan hiçbir madde veya radyasyonun kaçamayacağı kadar büyük kütleçekim alanlarıdır. Aslında kara delikler, ölü yıldızlardır; çünkü büyük kütleli bir yıldızın yakıtı bittiğinde, kendi üzerine çöker ve bir kara delik oluşturur.

Kara delik Dünyadan büyük mü?

Her halükarda bugün yıldız kütleli kara delikler 5-10 Güneş kütlesiyle sınırlı. Daha büyük kara deliklere ise ilk yıldızlardan kalanlarla birlikte orta boy kara delikler diyoruz. Bunlar en az 1000 Güneş kütlesi ve 1000 km çapında oluyor. Örneğin, GCIRS 13E cismi 1300 Güneş kütlesine sahip ve Avrupa kıtası büyüklüğünde.

Kara delikte hayat var mı?

Bazı kara deliklerde sıcaklığın 0 derece olduğunu belirten bilim insanları, bunun dünya büyüklüğünde bir gezegenin teorik olarak yaşamına olanak tanıyabileceğini belirtiyor. Çek Cumhuriyeti’nde araştırmalar yapan bilim insanları, kara deliklerdeki gezegenlerde yaşam olabileceğini ortaya koydu.

Iki karadelik karşılaşırsa ne olur?

Kara deliklerin çekim gücünden üretilen bu dalgalar uzay-zamanı değiştirir. Kara delikler birbirlerine ne kadar yaklaşırsa yer çekimi dalgalarının gücü o kadar artar. En sonunda birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur.

Kara delik sonsuz mudur?

Klasik fiziğe göre kara delikler sonsuz güçte yerçekimine sahipler. Öyle ki ışık bile kara deliklerin içinden kaçamıyor. Ancak, kara deliklerin merkezindeki tekilliğin sonsuz yerçekimi, bizzat yerçekimine yol açan kütleçekim kuvvetiyle birlikte bütün fizik yasalarını işlemez hale getiriyor.

Kara delik nasıl oluşur?

Bir gökcisminin iç basıncı kendi kütleçekimini yenemediği durumda yıldız çökmeye başlar. Eğer yıldızın kütlesi belirli bir değerin üzerindeyse çökmeyi durdurabilecek, bilinen bir mekanizma yoktur. Bu durumda yıldızın çökmesi karadelik oluşumuyla sonuçlanır.

Kara delik neleri içine çeker?

Samanyolu galaksisinin merkezinde, Güneş’ten yaklaşık dört milyon kat daha büyük devasa bir kara delik vardır. Buradaki yerçekimi kuvveti öyle güçlüdür ki ışığı bile yutar; etraftaki toz ve gaz bulutlarını çeker. Bu bulutlar disk halinde deliğe doğru sarmal bir şekilde sürüklenir.

Kara delik dünyayı yutarsa ne olur?

Kara deliklerin çok güçlü bir çekim alanına sahip oldukları doğru. Çevrelerindeki cisimleri kendilerine çekip yutuyorlar ama bize o kadar uzaklar ki dünyamızı yutmaları söz konusu değil. Güneş’imiz de kara delik olmayacağına göre dünyamızın bir kara delik tarafından yutulma tehlikesi yok.

Kara delik ne kadar büyük?

Bir galaksinin merkezindeki kara deliğin kütlesi ortalama 2,6 milyon güneş kütlesidir. Onun “Schwarzschild yarıçapı” da yaklaşık 7 milyon km. olur.

Beyaz delik var mı?

Şimdiye kadar hiçbir beyaz delik gözlenmemiştir. Ayrıca, termodinamik yasaları der ki, evrenin net entropisi ya artar ya da sabittir. Bu kural beyaz deliklerin entropiyi düşürme eğilimleriyle ihlal edilir.

Uzayda solucan deliği nedir?

Solucan delikleri, uzayı bükerek iki farklı nokta arasında kestirme yollar oluşturan yapılardır. Bir solucan deliğinin bir tünele/boğaza bağlı en az iki ağzı vardır. Solucan deliğinden geçilebilirse, diğer ağıza ulaşılarak uzayda yolculuk yapılabilir.

Kara delik nedir nasıl oluşur?

Bir gökcisminin iç basıncı kendi kütleçekimini yenemediği durumda yıldız çökmeye başlar. Eğer yıldızın kütlesi belirli bir değerin üzerindeyse çökmeyi durdurabilecek, bilinen bir mekanizma yoktur. Bu durumda yıldızın çökmesi karadelik oluşumuyla sonuçlanır.

Kara deliklerin kütlesi var mıdır?

Bir kara deliğin ebatları kütlesiyle orantılıdır. Bir galaksinin merkezindeki kara deliğin kütlesi ortalama 2,6 milyon güneş kütlesidir. Onun “Schwarzschild yarıçapı” da yaklaşık 7 milyon km. olur.

Kara deliği ilk kim keşfetti?

Kara ve delik Kara deliklerin varlığı John Michell ve Pierre-Simon Laplace tarafından, birbirlerinden habersiz olarak, daha 18. yüzyılda gözönünde bulundurulmuştur. O zamanlar düşünülen, “kaçış hızı” ışık hızından daha fazla olabilecek, yani ışığın çekimlerinin etkisinden kaçamayacağı kozmik cisimlerin varlığıydı.