Mihnet ne demek TDK?

Minet etmek ne demek?

ornekleme acisindan; ya khochu minet. rusça argoda erkeğin organının kadın tarafından ağız yoluyla emilmesi anlamına gelir.

Minnet etmemek ne demek?

TDK, minnet etmemek tanımını deyim olarak açıklamaktadır. TDK tarafından yapılan açıklamaya göre minnet etmemek deyimi; bir kimseye boyun eğmemek anlamına gelmektedir.

Hicranlı hayat ne demek?

Hicran, ayrılığın ardından çekilen şiddetli acı ve üzüntü anlamına gelmektedir. Hüzün ve üzüntünün insanda acı haline dönüşmüş şekline hicran denilmektedir. Değer verilen bir kişiden ayrı kalmaya hicran adı verilmektedir. Sevilen ve akıldan çıkmayan bir yerden uzaklaşmak da hicran olarak adlandırılmaktadır.

Köhne insan ne demek?

Köhne kelimesi TDK’ya göre, yıpranmış anlamına sahip bir kelimedir. Yıpranmış anlamıyla bilinen köhne sözcüğü, kişilerin kullandığı sözcük öbeklerinden biridir. Köhne kelimesi her bireyin tercih edebileceği sözcükler arasında yer alıyor. Yıpranmış anlamında tercih edilerek kullanılabiliyor.

Müdana etmek ne demektir?

MÜDÂNÂ i. (Ar. mudāhene “dalkavukluk”tan) halk ağzı. Minnet etme, boyun eğme: “Kimseye müdânâsı yok.” ѻ Müdânâ etmek (eylemek): Minnet etmek, boyun eğip yalvarmak: Geldim sana eyleyim müdânâ / Olursan eğer benimle hem-pâ (Şeyh Gālib – Ş.

Vasıf ne demek?

Vasıf;nitelik,kalite anlamına gelir. Örnek cümleler: Atatürk ülkesi için tüm komutanlık vasıflarını sergileyen büyük bir liderdi. Vasıf kelimesinin eş anlamlısı niteliktir.

Kimseye minnet eylemem ne demek?

Her hangi iyi bir davranış, fiil karşılığında minnettarlık duymamak, kendini borçlu hissetmemek, hatta boyun eyip hiç yardım da talep etmemek.

Minnetsiz olmak ne demek?

minnet göstermeyen, yapılan iyiliğin karşısında nankörlük eden kişi, kurum veya kuruluş.

Haşr olmak ne demek?

1. Toplanmak, kıyâmet günü dirilip bir araya gelmek: Ben o mahv-ı şu’le-i âteş-hurûş-ı hasretim / Haşrolunca cismime kabr ü kefen bîgânedir (Hersekli Ârif Hikmet). 2. Bir arada berâber yaşamak, haşir neşir olmak.

Hicranlı hayatın nede son matemidir bu ne demek?

hicranli hayatin ne de son matemidir bu” başlığındaki entrylerin metinlerinde arama yapar. hemen hemen hayatimiz bir kaybedis ve kazanma ekseninde devam eder. ama bir zaman sonra kayiplar kazanclardan fazla olmakta ve manen bunun baskısına boyun egmemek ugruna direniriz.

Çağdaşı olan ne demek?

Bulunulan çağın anlayışına, şartlarına uygun olan, çağcıl, modern, asri. Aynı çağda yaşayan, çağcıl, asri, muasır. Aynı yıllarda yaşamış ya da oluşmuş. Aynı çağda yaşayan, çağa uygun.

Nostalji ne demek tir?

TDK’ya göre nostalji kelimesi, geçmiş zamanları özleme duygusu anlamındadır. Geçmişseverlik olarak da bilinen nostalji kelimesi yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Nostalji sözcüğü geçmişle alakalı kullanılan bir kelimedir.

Müdane etmemek ne demek?

tanım: kendini borçlu hissedecek duruma düşürmemek, kendi ayakları üstünde durmak, kimseye açıklama yapma gereği hissetmemek. yaranmaya veya birilerine iyi görünmeye çalışmamak.

Müdanasız olmak ne demek?

Müdana yaranmaya, kendini kabul ettirmeye çalışmak demek. Müdanasızlık ise kimseye yaranmadan kendi ayakları üstünde durmak, kimseye açıklama yapma gereği hissetmeden işini yapmak, iyi görünmeye özen göstermemek olarak tarif ediliyor sözlükte.

Vasıf ne demek örnek cümle?

Vasıf;nitelik,kalite anlamına gelir. Örnek cümleler: Atatürk ülkesi için tüm komutanlık vasıflarını sergileyen büyük bir liderdi. Vasıf kelimesinin eş anlamlısı niteliktir.